SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
varok napsal(a):
Osobně zjištěno. Nevím přesně kolik, ale...
sežeň 1tisKč, dojdi na Živnostenský úřad, nech si vystavit Živnostenský list, třeba na činnost zámečnictví, autopravárenství.
To jsou tzv. volné činnosti - to dají uplně každému, nic nedokladuješ.
Ten živnostňák odnes tvému zaměstnavateli a nabídni že dáš výpověď , ale v práci zůstaneš a dál budeš vařit jako íííííčař.
Schválně co ti na to poví.
Buď rád, že práci máš. Já jsem byl v součtu rok a půl na pracáku. Pro mě věc dříve nepochopitelná, přes 20 let jsem podnikal. Bohužel ta čínská breberka zařízla firmu a skoro i mě. Pracák mi práci nesehnal, zaměstnavatelé již nemají povinnost volná pracovní místa ÚP hlášit. Jsem již na půl cestě k šedesátce. 50+ uchzeč o práci je pro zaměstnavatele sprosté slovo. Napřed jsem nastoupil k jedné velké firmě prodávající elektroniku, to byl novodobý koncentrák. Nechápal jsem, jak to tam může fungovat. A hlavně, jak to můžou inspektoráty práce tolerovat. Naštěstí se mi podařilo najít práci, kde jsem spokojen, po všech stránkách. Holt Holanďani, úplně jiný přístup, než třeba Dojč či naše firmy.
Tady v ČR je to celé o mamonu, chybí lidský přístup. Česká verze kapitalismu. Nechápu, jak si mohou firmy stěžovat, že nezvládají zakázky, protože nemají dostatek zaměstnanců. Už jen z logiky věci, vemu jen tolik práce, kolik zvládnu.
Jirko, u nás chtěli všechny IČaře vyhodit, ale zase s tím nějak vy... i. A já bych na živnost dělat ani nechtěl z výše uvedených důvodů.
Zahajskej: Proto jsem zakladateli vlákna psal, že si v dnešní době už moc nejde vybírat jako kdysi. Buď má člověk štěstí a natrefí na dobrou firmu jako vy, nebo sedí měsíce až roky na ÚP a nebo pracují ve firmě kde s člověkem vyjebávají kde se dá.
Já bych řekl, že mizerný zaměstnavatel je často ta firma, kde to smrdí korunou. Kde prostě moc podnikat neumí a proto tu výrobu všelijak šušní, neumí sehnat lukrativnější zakázky, na kterých víc vydělají. a proto se to snaží nahnat co největším šetřením na lidech i jinde.
Zase kde je high tech výroba, tak sice platí dobře a starají se o lidi, ale často zase nabírají jenom ty vysoce kvalifikované a pokud možno mladé, takže většina lidí coby zájemci o práci se nedostane ani přes jejich vátného.
Bližší info?
Samozřejmě si vybírat jde, ale nabídka je omezená a celkově na prd. Každej chce radši hpp, ale firmy radši ičaře. Ičař je pro firmu levnější a může ho kdykoli vyhodit.
Ceska Lipa _ Bombardier (vlaky),
Mel jsem tuto nabidku pred cca 7 roky, ale oni pry naberou na cca 5 mesicu , udelat zakazku a propustit...
2 bourač. Tak to jsi mu poradil dobře.
Když tam u něj budou jen zaměstnanci na HPP, tak určitě ho zaměstná na IČO, aby si vytvořil nepokoje ve firmě mezi zaměstnanci,kteří když se dozvědí kolik má ičař na hodinu , a který musí zákonitě mít víc na hodinu. Nehledě na to že zaměstnanci by mohli chtít přidat. Lidská závist nezná mezí. Dělal jsem v takové a.s. společnosti ,kde dělali lidi, jak na IČO tak na HPP. A fakt to stálo za h...o .
Editoval Zdeny0 (03-10-2023 21:33:17)
Ve většině případů má ičař víc na hodinu než hpp, ale max buržoustovi náklady na zaměstnance a většinou míň čistý plat hpp + povinný odvody. Na druhou stranu na hpp neberou jedině ičo, nebo dohoda, nebo na dobu určitou a když už na hpp tak za minimálku.
Michall napsal(a):
Ceska Lipa _ Bombardier (vlaky),
Mel jsem tuto nabidku pred cca 7 roky, ale oni pry naberou na cca 5 mesicu , udelat zakazku a propustit...
To jsem taky zažil v jedné firmě. Ale dělal jsem tam zhruba rok, měli velké zakázky. Potom většinu nových před letními prázdninami vyhodili, že si tam musí nechat ty staré zaměstnance a že už není tolik práce. Ale po prázdninách mi zavolají a vezmou mě zpátky. Na tohle jim s...e pes. Mezitím jsem si našel jinou práci.
Zdeny0 napsal(a):
2 bourač. Tak to jsi mu poradil dobře.
Když tam u něj budou jen zaměstnanci na HPP, tak určitě ho zaměstná na IČO, aby si vytvořil nepokoje ve firmě mezi zaměstnanci,kteří když se dozvědí kolik má ičař na hodinu , a který musí zákonitě mít víc na hodinu. Nehledě na to že zaměstnanci by mohli chtít přidat. Lidská závist nezná mezí. Dělal jsem v takové a.s. společnosti ,kde dělali lidi, jak na IČO tak na HPP. A fakt to stálo za h...o .
U nás jsou naštěstí jen 2 IČaři a asi 30 zaměstnanců na hpp. Ale byl jsem i ve firmách kde bylo více I4ařů než zaměstnanců. Všude ale stejný scénář, I4aři se měli stejné podmínky jako zaměstnanci, ale plat asi 3x tak větší. No všude se I4aři chlubí kolik zhruba mají, takže není tajemství se k výsledku dopídit. Když jsem psal někde výše, že máme jako zaměstnanci zhruba 150-160/hod., někteří asi vyšší o pár korun, živnostníci mají kolem 400/hod. A opakuji, u nás i v jiných firmách I4aři všechno fasovali zdarma stejně jako zaměstnanci. I když v jedné firmě kde jsem dělal předtím začla vedoucí skladu nadávat, že si živnostníci musí věci kupovat sami, oni si vždycky nějakou fintu našli jak s tím vy...t.
Tak ať si každý udělá obrázek sám. A peníze jim nezávidím, nechtěl bych být na IČO už jen z důvodu co jste psal, většina zaměstnanců nemá ty IČaře moc rádo, nebo jak to napsat.
To že je neplatí hned vůbec neznamená že jim jednou za účetní období zaměstnavatel nepošle fakturu na to co spotřebovali.
Nerozumím, proč zaměstnanci I4 nesnáší, to mě docela zajímá? Je to pro to že vydělá na pohled o pár korun víc, nebo pro to že se s ním zaplácne krátkodobá práce, nebo práce o kterou jiný nestojí, nebo pro to že ho jako prvního propustí když nejsou zakázky, nebo že dělá když by se šlo zašívat, nebo že jeho práce musí za něco stát?
Charon napsal(a):
Nerozumím, proč zaměstnanci I4 nesnáší, to mě docela zajímá? Je to pro to že vydělá na pohled o pár korun víc, nebo pro to že se s ním zaplácne krátkodobá práce, nebo práce o kterou jiný nestojí, nebo pro to že ho jako prvního propustí když nejsou zakázky, nebo že dělá když by se šlo zašívat, nebo že jeho práce musí za něco stát?
To tak nebude. To bude tím, že nedostane ani korunu, když si vezme dovolenou nebo když onemocní, či se mu v práci stane úraz. A kompenzace nemoci z povolání. Tu nulu asi závidí nejvíc. Nebo to, že mu nikdo nepřispěje na spoření na důchod, na dopravné, na stravenky...
Přesně plat ičaře jenom vyšší vypadá, ve skutečnosti je nižší maximálně stejný jako náklady na zaměstnance. Co se týká spotř. mat. ochraných pomůcek, nářadí atd. záleží na dohodě a podle toho se odvíjí i hodinovka.
varok, vono náklady na těch 160kč/h čistá zaměstnanec budou podobný možná i vyšší než 400kč/h ičař.
Editoval alkoholik (04-10-2023 15:09:49)
Ja milujem toto vyplakavanie o platoch a nespravodlivych zamestnavateloch. Ale je zaujimave, ze najviac vyplakavaju tie najlenivejsie kurvy, ktorym sa robit nechce. Ked som tu pred rokom zhanal zvaraca na zvarenie jednoduchej konstrukcie, tak sa neprihlasil nikto. Pritom hodinovku si mohol zapytat aj 40-50 euro na hodinu. Cca tak sme nakoniec platili, typkovi, co to spravil. Za dva dni asi slusny zarobok. Certifikat som nepytal, len kvalitne odvedenu robotu.
Já s chutí říkám, že IČOař má část peněz půjčených. Jenže má vliv na co se ty půjčený peníze vydají a na tom se dá vydělat. No a když má štěstí (tomu se musí hodně pomáhat) tak má málo období kdy není placená práce. Srozumitelnější je říct že má práci pořád, ale víc vnímá když práce není a tím i peníze za její odvedení. Krásně je to vidět na státních svátcích. Zaměstnanec je má rád, IČO už tak ne, nevydělává a ještě mu to komplikuje život, spousta obchodníků má zavřeno a on se musí předzásobit, nic se nedá vyřídit.
Mám rád státní svátky a závidím Španělům, kteří mají k tomu spoustu církevních svátků a i Rusům kde zas volno přesouvají na první pracovní den pokud by svátek vyšel na víkend.
Editoval Charon (05-10-2023 08:38:47)
Charon napsal(a):
....
Mám rád státní svátky a závidím Španělům, kteří mají k tomu spoustu církevních svátků a i Rusům kde zas volno přesouvají na první pracovní den pokud by svátek vyšel na víkend.
Já zase závidím mlze. Ta se furt válí ....
Miluju to plakání buržoustů, když maj zaměstnanci dát vejplatu. To jsou hned všichni zaměstnanci kurvy líný, darmožrouti nic nedělaj jenom se válej a když už něco udělaj tak to zkurvěj...........
Kdo by se přihlašoval? všichni čekaj nastoupený v řadě až si pán pískne a hned pospíchaj 600km vařit štěk na dva dny. Ne. Svářeči jsou v práci od rána do večera kolikrát i víkendy aby si vydělali aspoň trochu slušný peníze a udrželi si místo.
alkoholik> To je vzasade jednoduche, pokud te stavajici prace nenaplnuje (at uz profesne nebo financne), nauc se neco jineho... Vzhledem k tomu, ze cisla, co tu padaji, jsou snad nizsi, nez co Lidl nabizi "posunovacum palet", by to tak tezke byt nemuselo. Koneckoncu, uz davno nezijeme v dobe, kdy je normalni zustat na jedne zidli od skoly do duchodu.
Nebo jeste lip, stan se "burzoustem", pripaluj doutniky tisicovkou a piskej na ty luzry dole... Verim, ze lidi jako bourac by k tomu mohli pridat par veselych historek z nataceni...
Dobrá rada nad zlato.
Zahoď výučák, průkazy, certifikáty, leta praxe a jdi dělat posledního poskoka do lidlu kam se štítím jít i nakupovat.
Na to bejt buržoust nemá každej povahu, ne každej je psychopat. Ne každej má žaludek všechny lidi ojebávat nebo vykořisťovat.
Teď jsem se fakt ročílil, no nic sednu na motorku sjedu do krámu pro suchej salám a starej rum a utopim rozčilení v alkoholu
Editoval alkoholik (06-10-2023 17:18:03)
Akej starej rum ? Taky isty rum kupis aj v poondatom lidlu . Len bude lacnejsi ! Pisem o originalnom rume za 30 az 50eur a nie neakej liehovine A to neobhajujej lildl len porovnavam ceny ked nakupujem
Vsadím se, že za každé jedno písmeno S T A R E J zákazník při nákupu vysolí slušnou částku. Levně nakoupit, draze prodat.
Dneska to je o tom, v solidnějších obchodech, levně nakoupit ještě ucházející šunt, naleštit to třeba reklamou nebo názvem nebo do aplikace stádu ovcí chycených na slevy nebo jinak a potom to (drze) draze prodat.
A v Lidlu nebude stejný Starej rum jako třeba v malém obchodě. Lídl jakožto velký odběratel si nadiktuje dodávky třeba vagón zboží každý měsíc po celý rok, Lidl potom uhádá množstevní slevu, aby měl prostor pro snížení ceny v akcích a výrobci při tak velkém množství se vyplatí pozměnit výrobu, aby víc odpovídala nižší ceně. Nějakým detailem pozmění etiketu, aby na první pohled neboli pro zákazníka vypadala stejně, ale byla jiná a obchod jede.
Editoval Radim (07-10-2023 09:02:06)