SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravíčko, chtěl bych se zeptat, jaký byste doporučili postup na zavaření pumpy Sigma Standard I (ne II). Rád bych ji oživil, ale mám obavy z toho, že bych ji ještě víc zmrvil pokusem o pravděpodobně studené zavaření. Chápu to správně, že by bylo nejlepší vybrousit, použít elektrody (mám jen ESAB invertor) na studené sváření litiny, sváry tak dva centimetry, prvně uprostřed, pak na krajích a postupně zavařit celý. Po každým sváru jemně poklepat svár? Možná lepší trošku předehřát třeba PB hořákem na IPU a pak to nechat postupně chladnout (foukáním dovnitř tělesa?). Není tam téměř žádný tlak, jen aby to neteklo. Díky. (nebo se na vaření vykváknout a zalepit to tekutým kovem?)
viz téma: Litina
Ja osobne bych se do toho nepustil a vzhledem k tomu, ze se ptas ses na tom asi jako ja. Svarovat mozna umis, ale s litinou uz mas nulove zkusenosti. Jednak to neumim a nemam na to ani prostredky (nejlepe pec na kontrolovany predehrev a na pozvolne chladnuti, nebo alespon velky horak a izolaci). Pokud se ti to podari a pumpa bude alespon do dalsi zimy funkcni (predpokladam, ze v ni zmrznula voda). Ja bych koupil funkcni pumpu na bazaru za 3000 Kc, nebo lze koupit i ND za cenu okolo 1000 Kc https://www.sbazar.cz/tumovakosnar/deta … ci-trubka. Uz jen vyvrtat na konci praskliny, vybrousit do hloubky to jsou vsechno hodiny casu. To se dnes proste nevyplati a dat to specializovane firme uz vubec.
Edit: Kup funkcni na bazaru, tuto natri a prodej prazakum na okrasu :-)
Editoval Jakobo (30-08-2023 13:46:10)
Jakobo napsal(a):
tuto natri a prodej prazakum na okrasu :-)
Jako, ze bych si ji poridil doprostred obyvaku? Pardon, mi to nedalo.
Za me, pokud je cilem, aby to pumpovalo, tak bych konce praskliny navrtal a pak to zalil nejakym epoxidem (pozor na vnitrek, aby ti to nekde nedrelo manzetu, pokud je to prdle az k mistu, kde se pohybuje).
Pokud je cilem to zkusit svarit, tak neporadim, s litinou jsem se zatim nepotkal. Mozna "zapajet" tigem nejakou bronzovou slitinou? Pri tom by ta litina mohla dostat mensi zahul nez pri svarovani.
A taky bacha aby spec. elektrody na litinu nebyly nakonec drazsi nez ta bazarova pumpa
Pokud stoji nahradni dil litr asi není co řešit!
Ta pumpa nepotřebuje vevnitř nijakou zvláštní hladkost. Pokud není voda opravdu na mezní hloubce pro vodu, je tedy méně než 7 - 8 metrů hluboko.
Takže bych to taky viděl třeba jenom na nenáročné utěsnění praskliny třeba tím epoxidem. Dokonce je lepší, pokud bude méně těsnit, stejně tam bývá jako těsnicí manžeta obyčejná kůže a do pár dnů z pumpy stejně voda uteče ( a potom v zimě nepraskne)
Pokud bych použil ten epoxid, zvenku bych dal na těleso pumpy objímky, aby se prasklina třeba nerozevírala.
Já bych na to šel podobně. Epoxid a jako plnivo kovové piliny. A nebo bych si brnknul na ten náhradní díl, v jakém je stavu a pak na pumpu před vyhozením zkusil MAG CO2. Asi pred dvema lety jsem takhle zavařil litinu na výfukovém kolenu u auta a drží to jak nový. Při tom výfukové koleno dostává víc zabrat než pumpa, teploty od -10 do 80 stupňů, stříkající voda při průjezdu louží a soustavné otřesy. Ale můžete mít smůlu a litina pumpy zavařit nepujde.
Skoro v kazdom srote sa pravidelne objavuju vyhodene aj funkcne pumpy roznych typov lebo dnes sa voda cerpa cerpadlami. Sam ked vypratavam neaky barak tak tiez uz som ich peknu kopku vyhodil. Ze radsej zo srotu kupit funkcnu za zlomok ceny