SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím. Dodnes som zváral čisto, len nerez ( plechy a potrubia). Nikdy, na žiadnej stavbe som sa nestretol s hliníkom, takže info o tom, som nikdy ani nepotreboval. V tomto období som prišiel, do novej firmy, na SK a majú zadovážit DC. Budú, sa zvárať guľaté odliatky a som tam jediný, čo robil s Tigom. Netuším, čo to bude, za zváračku. Viem len, že pri DC nadstavujú herce a čistenie a ževraj, sa zelená elektróda nebrúsi. Viete mi niekto poradiť, kde sa väčšinou nachádzajú nadstavenia, ktoré treba? Klasika idem predfuk, nábehový atď dojazd, dofuk a následne, je v ponuke frekvencia a balanc, či + teda je pravda, že sa Elektróda nebrúsi?
V prvom rade nezvaras v DC ale v AC, to je striedavy prud. Zelena ihla bola dakedy, teda dodnes existuje nemusi to byt striktne cisty wolfram,dnes je vela elektrod z roznymi primesami z roznymi percentami. Ked sa dozvieme co to je za masinu skor sa bude dat radit, zakladne nastavenia ma kazda masina ale tie kvaitnejsie su take ze sa ozaj da pohrat z nastaveniami
Jozef, je nutné, aby pořízená sváčeka, kromě toho, že bude AC také vyhovovala výkonem na ty odlitky.
Jozef_1992 napsal(a):
teda je pravda, že sa Elektróda nebrúsi?
Áno . je to pravda že sa nebrúsi.
Počas zvárania sa na konci volfrámu sama vytvorí gulička .
Aj keď to zabrúsiš do špica , samo sa to zaoblí .
Frank napsal(a):
Jozef_1992 napsal(a):
Zdravím. Dodnes som zváral čisto, len nerez ( plechy a potrubia). Nikdy, na žiadnej stavbe som sa nestretol s hliníkom, takže info o tom, som nikdy ani nepotreboval. V tomto období som prišiel, do novej firmy, na SK a majú zadovážit DC. Budú, sa zvárať guľaté odliatky a som tam jediný, čo robil s Tigom. Netuším, čo to bude, za zváračku. Viem len, že pri DC nadstavujú herce a čistenie a ževraj, sa zelená elektróda nebrúsi. Viete mi niekto poradiť, kde sa väčšinou nachádzajú nadstavenia, ktoré treba? Klasika idem predfuk, nábehový atď dojazd, dofuk a následne, je v ponuke frekvencia a balanc, či + teda je pravda, že sa Elektróda nebrúsi?
Jak už zde bylo zmíněno - na větší práci a tlusté materiály na hliník je nutná mašina AC cca 300A a hořák s vodním chlazením. Takové ty hračky 150 - 200A jsou pro zlost. Zelená W elda, ano, není nutno brousit, tak jako tak se tam vytvoří zakulacení. Zelená proto, protože její slitina obsahuje prvky, které utvoří hladké kulové zakončení elektrody a nedovolují tvořit na konci tzv. "koště" jako třeba u červené eldy. počítejte, že bude nutno použít i větší průměr eldy, než na nerez. Klidně i 4 -5mm. Je potřeba si pohrát s balance, atd...
Frank napsal(a):
Frank napsal(a):
Jozef_1992 napsal(a):
Jak už zde bylo zmíněno - na větší práci a tlusté materiály na hliník je nutná mašina AC cca 300A a hořák s vodním chlazením. Takové ty hračky 150 - 200A jsou pro zlost. Zelená W elda, ano, není nutno brousit, tak jako tak se tam vytvoří zakulacení. Zelená proto, protože její slitina obsahuje prvky, které utvoří hladké kulové zakončení elektrody a nedovolují tvořit na konci tzv. "koště" jako třeba u červené eldy. počítejte, že bude nutno použít i větší průměr eldy, než na nerez. Klidně i 4 -5mm. Je potřeba si pohrát s balance, atd...
Frank stena, by mala mať hrúbku 3 mm. Myslíš, že je treba tak hrubý wolfrám? Viem, že AL, sa varí na väčších ampéroch, ale zasa to nebude, až tak veľa. Či skôr sa jedná o stabilitu oblúka?
Inak ďakujem všetkým za ich čas a rady
Na 3 mm materiál ti 200A stačí. Ale co ty víš, co budeš svařovat za půl roku? Mám mašinku do 200A a už jsem si párkrát říkal, že já jsem si tehdá nekoupil tu silnější .... .
A zelená elektroda (čistej wolfram) má menší zatížení, než ty legovaný. Proto tlustší pro stejnej proud. Já používám bledě modrý, ale dá se použít i jiná barva (jen ne červená thoriovaná).
Jozef_1992 napsal(a):
Frank stena, by mala mať hrúbku 3 mm. Myslíš, že je treba tak hrubý wolfrám? Viem, že AL, sa varí na väčších ampéroch, ale zasa to nebude, až tak veľa. Či skôr sa jedná o stabilitu oblúka?
Inak ďakujem všetkým za ich čas a rady
Tak 3mm je OK, na to není nutná ani zvlášť výkonná mašina, ani tak silná elektroda... Měl jsi hned napsat o jaké tloušťky se jedná.
Dneska som bol skúsiť u známeho, tak húsenice celkom ok, na plechu. Akurát teda netuším, ako nadstavím zváračku 😅 ... Inak zo zvedavosti AL trúbka, sa dá zvárať na kývačku? Alebo sa ťahá?