SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Ahoj, mám takový zajímavý dotaz. Mám rutilovou elektrodu 2,5 kde je svařovací proud teď nechci kecat 60-80 amper. Nedaří se mi svařovat 2mm trubky. Propaluje to i na 50amper. Může to být tím že je 2,5 elektroda na takový materiál moc velká? Mám použít třeba 1,6? Děkuji.
Zkušený svářeč by trubku se stěnou 2 mm nikdy nesvařoval elektrodou 2,5 mm. Maximálně tak 2 mm, ale to se musí umět, obvykle se takové sváry dělají rychlým "kapáním" roztaveného materiálu elektrody do natavené lázně. Pro méně zkušeného svářeče je vhodnější použití i elektrody 1,6 mm proudem klidně i 35 A.
Pokud to svářečka umí (má dostatečně vysoké zapalovací napětí) používají svářeči často raději bazické elektrody, kde je menší riziko zalití strusky a tím následně mohutného broušení.
Bingo....2,5 je na 2 stěnu na trubce moc.Nějaké bližší informace?Typ sváru v jaké poloze?Myslím že d2 by mohla být v pohodě pokud není ta trubka moc vyrezlá.Potřeba je taky držet krátký oblouk,eldu pořád udržovat na čele lázně a nenechat předběhnout struskou.
Dobrý večer pánové, děkuji za rady. Mám doma co2 takže není problém svařit to tim ale učím se elektrodou. Co2 mám základní kurz a elektrodu bych rád na domácí svařování uměl. Poloha vodorovna a koutovy svár. Našel sem na intermetu že by to s 1,6 a 2mm mohlo být lepší, tak doplním elektrody.
jirkati napsal(a):
Zkušený svářeč by trubku se stěnou 2 mm nikdy nesvařoval elektrodou 2,5 mm. .
jedině nějaký hodně zkušený a líný (když nemá 2 po ruce)
dneska sem generálkoval stavební kolečka, trubky vyrezlý - jak podotýká pan Ládes.
A navíc tloušťka stěny po korozním úbytku asi 1mm. No nějak jsem to doprasil a plánovanou akci kolečka vydrží.
Vařil jsem 2 rutilkama, baziky jsou někde v dolní vrstvě a nemohl jsem je najít.
Materiál je koupený nový a bez koroze. Očištěný a odmaštěny byl. Zkusím příště menší rutilku. Dá se někde zajistit info jakou elektrodu použít na jak silný materiál nebo to je o zkušenosti a umu? Diky
Odpověděl sis sám. Pokud jsi absolvoval nějaký typ svářečského kurzu tak jsi se dozvěděl co a kdy a jak použít a hned pod dozorem instruktora vyzkoušel, co tvým rukám nejvíc vyhovuje. Pokud ne tak jedeš na vlastní riziko a je jedno, co, čím a jak zavaříš. Zkušenost je totiž nesdělitelná. A ve svařování zvlášť.
jirkati napsal(a):
Odpověděl sis sám. ..... Zkušenost je totiž nesdělitelná.....
To bych opravil. Zkušenost je sdělitelná ( ..to neděláš dobře, Jaromíre....), ale není přenositelná (viz Jaromír a jeho popálené moudí) .
jakubrocek3 napsal(a):
Materiál je koupený nový a bez koroze. Očištěný a odmaštěny byl. Zkusím příště menší rutilku. Dá se někde zajistit info jakou elektrodu použít na jak silný materiál nebo to je o zkušenosti a umu? Diky
Tohle je věc závislá na spoustě okolností-typ sváru,poloha při svařování,šířka spáry,velikost otupení.Pro začátek doporučuju prostudovat toto: http://www.svarbazar.cz/phprs/search.ph … mhlmenu=10
Lades> Jojo, "Jak postavit nvertor z miktovlnky" nebo "Sladoucky invertorek", to mu urcite pomuze... /ironie
jirkati napsal(a):
Odpověděl sis sám. Pokud jsi absolvoval nějaký typ svářečského kurzu tak jsi se dozvěděl co a kdy a jak použít a hned pod dozorem instruktora vyzkoušel, co tvým rukám nejvíc vyhovuje. Pokud ne tak jedeš na vlastní riziko a je jedno, co, čím a jak zavaříš. Zkušenost je totiž nesdělitelná. A ve svařování zvlášť.
Bohužel základní kurzy co2 jsem dělal před 9 lety. Ty informace jsou z hlavy dávno pryč. Co2 jsem natrénoval a svařuje dobře ale materiál do 3mm je to stara einhelka slabá... Elektrodu se učím a baví mě to s ni. Klasické housenky mi jdou ale jak to přenesu na koutovy svar, I svár tak to je bída. Ještě se mám co učit.
Ládes napsal(a):
jakubrocek3 napsal(a):
Tohle je věc závislá na spoustě okolností-typ sváru,poloha při svařování,šířka spáry,velikost otupení.Pro začátek doporučuju prostudovat toto: http://www.svarbazar.cz/phprs/search.ph … mhlmenu=10
Na té 2mm trubce jsem neměl žádné zkosení a mezeru téměř žádnou. Zkusím menší elektrodu.
Takže chcete svařovat trubku se stěnou 2mm na nějaký kus plocháče, třeba, nebo trubku na trubku v úhlu? Jestli trubku na kus nějakého materiálu, třeba plocháč, Učko apod. tak to půjde i 2mm elektrodou, ale musíte zkusit hodně malý proud, odhadem kolem 60A jak psali výše páni odborníci. Lepší máte zkoušet na tlustším materiálu, třeba 5mm a postupně zmenšovat tloušťku materiálu až na požadovaný rozměr. Zrovna svár tzv. kouťák na trubce je dost složitý. Zkuste mírný rozkyv nahoru a dolů a musíte jet trošku rychleji u tak tenkého materiálu.
varok napsal(a):
Takže chcete svařovat trubku se stěnou 2mm na nějaký kus plocháče, třeba, nebo trubku na trubku v úhlu? Jestli trubku na kus nějakého materiálu, třeba plocháč, Učko apod. tak to půjde i 2mm elektrodou, ale musíte zkusit hodně malý proud, odhadem kolem 60A jak psali výše páni odborníci. Lepší máte zkoušet na tlustším materiálu, třeba 5mm a postupně zmenšovat tloušťku materiálu až na požadovaný rozměr. Zrovna svár tzv. kouťák na trubce je dost složitý. Zkuste mírný rozkyv nahoru a dolů a musíte jet trošku rychleji u tak tenkého materiálu.
Dekuji pane, vyzkouším.
Je to všechno o praxi a "zběhlosti". Trubka 2mm se dá jak 2 elektrodou, tak 2,5 elektrodou. Upřednostnil bych elektrodu o2. Elektroda 1,6mm sice snese menší proud, ale zase dá méně svarového kovu. Navíc je obtížnější její vedení.
Osobní praktický poznatek -při kouťáku na trubce dost pomůže dát si elektrodu v kleštích do skloněné pozice(1) a pracovat zápěstím i předloktím(úhel a sklon se udržuje líp než když je v kleštích na L(obzvlášť u menších průměrů trubek a když není kolem svařence moc místa).taky je rozdíl svařovat trubku 20x2 a 80x2.
No a právě o tom to je. Je to o zkušenosti. Když máš dost zkušeností, tak se jen podíváš a vidíš jak to budeš svařovat.
Kratkymi svary (30mm) jsem eldou 2,5mm spojil i dva jekly o sile steny 1,5mm😀. Celou dobu jsem si myslel, ze ma ten jekl 2mm, tak mi to neprislo jako problem. Skutecnost jsem zjistil pozdeji. Cely je to o odvodu tepla, ale pro tvuj pripad bych taky sahl po 2mm elde.
Nemá cenu to moc prožívat. Onehda jsem úspěšně metodou přerušovaného sváření svařil rámečky z vinklíků 15x15 s tloušťkou stěny 1,6mm. Starým trafem JS-90 a rutil- celulózovou elektrodou 2,5mm. Ještě podotýkám pro úplnost a pro mladou generaci, že to trafo je původně vinuté na 3x380V. Dneska máme 3x400V, takže oblouk je trochu "ostřejší". Takže nekecat a radši zkoušet.
Ono asi i záleží jak to kdo zavaří. Nechci se nikoho dotknout, ale občas vidím různé videa po netu, ať už youtube, facebook apod. a někdy to je k pláči čím se lidé chlubí.
Mirino napsal(a):
Nemá cenu to moc prožívat. Onehda jsem úspěšně metodou přerušovaného sváření ... Takže nekecat a radši zkoušet.
Velmi trefné!
Před nějakými zhruba 30-ti lety byla i doba "předinternetovojůtubová". Kdo chtěl (platí stále), ptal se (popř. absolvoval nějaký kurz), zkoušel a poučen z vlastních nezdarů (po nekonečném broušení a řezání) došel k cíli.
Profík, tj. kdo to umí (ne každý, kdo se svařováním živí), vyšvihne kouťák kolem trubky (třeba tl.2mm) k silnějšímu ZM na první dobrou a vůbec se nad tím nepozastaví (ale taky si dobře rozmyslí, co a jak dělá).
Nám, co se při MMA-111 klepou ruce, pomůže přidržet si novou elektrodu druhou rukou (propálené rukavice) nebo použít pro tyto účely odložené kratší "špačky".
A jak trefně poznamenal bourač, je jedno jestli 2 nebo 2.5 (na tu sílu stěny 2mm), uberu si proud, jedno jestli mám invertor nebo trafo nebo jakou zvolím/najdu elektrodu.
Do 1.5 bych nešel, jirkati vysvětlil: extrémní nároky na vedení, rychlost, délku oblouku.
Takže kdo umí, svařuje. My ostatní zkoušíme, dopracovat se časem k RTG.
Elektrodou 2,5 tl. 2,0 zavaří i průměrný svářeč, elektrodou 2,0 každý, 1,5 je nesmysl.
Problém je v těch šrotech, o kterých se tady na svarfóru neustále diskutuje. Jestli svářečka za 3000,- není drahá, jestli čína není už luxus a nestačilo by nějaké bangladežo
Ale právě v regulaci na nejnižších parametrech se pozná kvalita. U těch udělátek za 3, 4, 5 tis. na spolehlivé svařování tenkých plechů zapomeňte.
Na 3,4,5 mm plechy a profily si kupte co se Vám líbí, ale na tl. 1,5-2 mm a hlavně trubky jděte na nákup tak s 10 tis. (pro čmoudy, stačí kvartál nekouřit )
bangladéééééžo? To jakou řečí je tento termín?
zdovolením si ho zařadím do mého slovníku - k zázrakům, barevným krabicím atd...
Na př. "To je hustý" jsi už také do svého slovníklu zařadil?
Stránky: 1 2