SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den , chtěl bych se zeptat zda tu někdo nemá kompletní schéma zapojení transformátoru do přepínače s odbočkami ?
Mám takový problém , že svářečka normálně jede na 230 ale jakmile přepnu přepínač na 400 , tak okamžitě vyhodí jistič , trafo jsem měřil a normálně funguje , ale nevím si rady jak mají být zapojené fáze a nulák ..
Může to dělat třeba vadný přepínač z 230 na 400 ?
Kdyby jste byl někdo ochotný mi poslal schéma byl bych moc rád .
Děkuji za rady .
Zkoušels to na jiný zásuvce?
Ano zkoušel jsem to na jiné zásuvce na každé to dopadlo stejně , teď jsem koukal na nějaké rady a dočetl jsem se že prý svářečka je od výroby připravená na připojení 230V ,může to být třeba tím ?
A kdyby to tak bylo tak nechápu proč jsem schopen ten přepínač přepnout na 400 …
Ondřej Novák : Myslím si , že je to len kvôli tomu , že každý doma nemá 400V .
Tak to výrobca štandardne nastavuje na 1F 230V ktorá je najbežnejšia.
Ak je na výrobnom štítku napísané 400V , tak zváračka musí byť na 400V .
Skontroloval by som najprv vidlicu , či niesu zle zapojené vodiče.
Editoval m.evil (20-01-2023 15:16:03)
Nebo jestli se nemusí něco přepojit i uvnitř svářečky? Ale takhle to mívají i ty levné svářečky Einhel modré řady a jiné. Ale jestli je na štítku i 400V, tak by to mělo být zapojené už rovnou jak píše kolega. Přívodní šňůra se zástrčkou je originál nebo to už někdo předělával?
Ještě jsi nám nenapsal který jistič . Hlavní domovní , máš 25A ?
Pravděpodobně se jedná o jednofázovou svářečku, která má možnost fungovat jak na 230V, tak i na 400V. Není možné si myslet, že změna napájecího napětí se uskuteční pouze přepnutím přepínače 230/400V. Tuto změnu musí také provázet změna napájecí vidlice a její správné zapojení. V přívodním kabelu jsou tři vodiče. Na 400V budou zapojeny tak, že zelená je zem, a ty dva zbývající fáze. Pokud to takto zapojíte, nesmíte už stroj přepnout na režim 230V. Trafo by se spálilo.
Znám dost sprostý vtip na slovo pravděpodobně . Technik nemluví o prvděpodobnosti . Sám mám RTB3 na jedné vidlici . Před třiceti lety jsem dělal v Ӧstereichu , tak tam měl pantáta , mimochodem profesionální servisák TV , a potřeboval jsem opravit vlečku . Měl i cočko , ale potřeboval jsem svar provařit dovnitř . Tak vytáhl trafosvářečku a zapojil ji na klasický prodlužovák na 220 , ale svářečku přepnul na 380 . Je třeba si i uvědomit , že koncovky byly "německé" . No , tak jsem to svařil a šel jsem se naschvál podívat , jak to je . On měl na rozvaděči doma!! jednu zásuvku zapojenou tak , že na každé dutince byla jedna fáze . Takže na svářečce přepnul na 380 a zasunul zástrčku do příslušné zásuvky . Jenom z vlastní praxe . A z povídek mezi lidmi . Jeden chatař měl za sousedy snědé obyvatelstvo . No a přišel na to , že po jeho odjezdu v klidu natáhnou prodlužován do jeho zásuvky a jedou na jeho proud . Tak provedl výše popsanou úpravu .
Mam aj ja tuto zvaracku gude 190a combi zo zvaracky ide 3 zilovy kabel a je tam 5 kolikova 16 amperova zasuvka k tomu je prechodka na 230 v cize ked je cez prechodku tak na zvaracke zapnut iba 230 ked je na 400v na zvaracke prepnut 400 a nie ze dam 400 v a zasuvka na 230 a opacne zvaracka ide do skrtu inak povedane na 230v faza , nulak a uzemnenie na 400v su dve fazi a uzemnenie vo zvaracke je rozdelovacie tafo a to dava nulovy vodic na ventilator
Ked sme pri tom prepinaci viete mi zmerat pri ktorom stupni je ktora odbocka (prepinac)otvoreny?mam rozobraty vypinac a neviem ho zlozit nakres som pravdepodobne stratil a teraz som z toho jelen vopred dakujem za aku kolvek pomoc
V nekterych zapadnich zemich jsou na zasuvkach 230 V take 2 faze. Je to z duvodu bezpecnosti, galvanickeho oddeleni site. Je to tak i tady v Norsku, kde ziju. Do baraku vedou 3 faze a zemak. Zadny neutral. Mezifazove napeti je 230 V. Proti zemi se moc nic nenameri, je pouze nejaka hodnota treba 130 nebo 180 V. Potom v prumyslu je beznych 400 V, stejne jako u nas v CR.
Ahojte a hadajte čo som konečne našiel konečne ,asi po 3 rokoch schemu na gude190 combi len neviem ako to tu vložit no musim to skušat
Tak ji dej třeba na rajče a já ji sem dám .