SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
při úklidu jsem našel svářečku PARTNER TR200. Má přívodní kabel na 230V i na 400V. Nikde na internetu jsem nenašel tento typ. Umí mi prosím někdo pomoct? Hlavně potřebuji jaké svářecí káble se k ní používají. Nevyznám se v jejich značení. Jaký průměr a jaký konektor (např 10-25). Všem děkuji za pomoc.
Trochu problém při definici svářečky. Těch čínských výrobků se jménem Partner v názvu je celý balík. Je tedy potřeba dodefinovat co to vlastně je. Zda je to verze MMA, DC/AC, TIG, MIG/MAG, případně nějaká kombinace. Nebo aspoň dobře vyfotit štítek na svářečce a vložit sem jako fotografii. Snad se pak někdo najde, kdo to zařízení pozná.
Zkuste ještě vyfotit zepředu a zezadu. Ten štítek zovna moc nevypovídá.
Je to primitivní svářecí trafo s posuvným jádrem. Předpokládám, že koncovky žádné nemá, kabely u těchto svářeček bývají na pevno. Pokud tam nějaké konektory jsou, je nejlepší je změřit a koupit stejné protikusy, pokud tam nejsou a chcete je tam mít, kupte si bajonety do panelu a k nim odpovídající konektory. Ty potom nainstalujte na vaši svářečku.
U trafa navrhuji změřit napětí naprázdno. A v celém rozsahu nastavení proudu. Pokud bude to napětí pod 45 - 50 V, pak podle mne je dobré kabely připojit napevno, protože je třeba, aby trafo dobře svařovalo, zamezit ztrátě každého voltu na sekundáru a konektor nějaké takové ztráty přináší. Pokud bude nad, klidně mohou být svařovací kabely přes konektor. Nejnižší napětí naprázdno bude nejspíš při nejmenším nastaveném proudu.
Jestli to trafo někde dlouho leželo, třeba i ve vlhku, bude podle mne dobré se podívat dovnitř a zrevidovat kontakty, hlavně na sekundáru, jestli nejsou uvolněné a zkorodované a spravit je. Hlavně pokud má to trafo nižší napětí.
Svařovací kabel tenký být může. Já mám tuším průřez v mědi 8 mm2, zemnicí dlouhý 1,4 m a svařovací 1,6 m a do 80 - 100 ampér svařuje bez problémů. Při svařování nad 100 ampér, elektrodou 3,2 už trochu hřál. Pokud má být kabel 2 - 4 x delší, dal bych tam kabel 16 mm2.
Pokud je trafo v pořádku a kontakty budou až po kleště na elektrody a zemnicí svorku v pořádku, mělo by to trafo bezproblémově svařovat materiál od 2 mm tloušťky minimálně levnými rutilkami s nízkým napětím oblouku.
dodatečně
Koukám na tu fotku, nějaké konektory na svařovacích káblech tam jsou. Takže očistit jejich kontakty, ne smirkem, zkusit je a pokud půjde špatně, potom případně vevnitř svářečky očistit a přitáhnout další kontakty. Zemnicí kleště mně připadají příliš plechové a aušusové, pokud budou na kovově čistém kousku svařence při svařování prskat a tak špatně zemnit, budou se muset buď nahradit kvalitními kleštěmi s dobrými měděnými kontakty nebo zemnit přímo drátky kabelu přitlačenými ke svařenci nějakou šroubovací svorkou a podobně.
Editoval Radim (26-05-2023 13:24:51)
To jsou konektory SKM 25. Kabely použijte o minimálním průřezu / neplést si s průměrem/ 16 mm2. Kabely tam ale máte tak nechápu co pořád řešíte. Elektrody použijte rutilky.
Všem děkuji za cenné rady, ty kabely jsem našel až později.