SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, nemáte tušení, kde nechat žárově pocínovat měděnou topnou vložku? Material měď, celkem 7ks, venkovní průměr 200mm x 750mm.
Galvanické cínování nefunguje dlouhodobě, po cca 6 letech jsou na vložce značné defekty.
Vypadají přibližně takhle
https://www.ivarcs.cz/katalog/tepelna-t … s-p140140/
Díky
Mám pocit, že měděné topné vložky, třeba spirály do varných konvic a bojlerů se galvanicky chromují. To by mělo vydržet podstatně déle než galvanické pocínování. Jestli použitá vložka vůbec půjde v galvanovně dobře očistit, protože bez dobrého očištění a případně vyleštění pod galvanování je nanesená galvanická vrstva nekvalitní.
Editoval Radim (25-04-2023 16:38:15)
Právě že ona je koupena jako cínovaná (galvanicky). Tím pádem už jen cínování.
V galvanovně umějí elektrochemicky i odstraňovat kovové povlaky i čistit a leštit povrch kovu. Přirozeně musí s tím mít zkušenosti. Zrovna vrstva cínu by měla jít docela snadno odstranit v alkalické lázni, kde měď drží. Ale jinak výrobce má určitě nějaký důvod, proč ty spirály cínuje a ne chromuje.
Editoval Radim (26-04-2023 13:43:41)
Jaký je důvod cínování? Je to styk topné vložky s pitnou vodou?
Je to pro ohřev TUV. Mám problém, že pokud tam byli čistě měděné, tak byla nazelenalá TUV. Pořídil jsem nové, galvanicky pocínované a po cca 7 letech se začali ve spirálách, kde byl zřejmě v pokovení defekt objevovat díry v mědi zkrz. Prostě se tam ta měď "odleptala" Spirály jsou od příruby elektricky odizolovány (nerez příruby i celá nádoba). Někde tam bude elektrický článek, ale nikde jsem ho nedovedl změřit.
Že by nějaká agresívní voda? Měď taky docela slušně rozpouští amoniak. Jinak by ale měď měla být ve vodě, i horké dost stálá.
Pěkná baterie. Katoda, anoda, elektrolyt, nic nechybí.... Co ochranné pospojování popřípadě hořčíková (nebo jiná) anoda?.
Ale měď by měla být vždy katoda, která neubývá.
V podstatě s tím bojuji od doby, co jsem postavil dům.
Kdyžtak to můžeme trochu probrat.
Ochranné pospojování?
Situace je taková. Solární kolektory mám na rotátorech cca 20 m od domu. V zemi jsou vedeny měděné trubky 32, které jsou izolovány Tubexem a celé je to uzavřeno v novodurové trubce 100mm. Trubky vedou k měděným spirálám, ale zhruba 2m před topnými vložkami přecházejí do ppr32. PPR jsou potom přes šroubení k topným vložkám. Topné vložky jsou přes ppr průchodky odizolovány od nerezového víka příruby. Ohřátá TUV přes ppr rozvedena po domě. jediné zemnění je vlastně čerpadlo ve studni. Pospojované není nic. Samozřejmě jak voda, tak i nemrznoucí směs je vodivá. Co se týče agresivity vody tak ne, podle rozboru. Jinak se to nachází v Krušných horách v Nejdku, to je u Karlových Varů.
Je evidentní , že se ta měď rozpouští . Vadilo by ti dotovat oběh modrou skalicí ? já bych zkusil toto . On jak cín , tak měď nemají rádi alkality . Ty jsi dal do oběhovky destilku ?
Rozpouští se to ze strany TUV. Když se to pořádně očistí, jsou vidět defekty v galvanickém cínování (není jich moc) a v tech místech je vidět malý kráter.
V primáru, čili na straně oběhovky je studniční voda + líh v poměru cca 55/44.
V tom případě to vidím jako nějaký bludný proud, který je vedený od solárů a země pod nimi sloupcem vody uvnitř těch dvoumetrových PPR32 a na druhé straně uzemněním bojleru přes čerpadlo ve studni. A uzavírá se uvnitř bojleru mezi topnou vložkou a pláštěm bojleru. Na bojleru je minus a na topné vložce je plus, při napětí řádově několik stovek milivolt. Průměrný proud by se dal spočítat z toho, kolik hmotnostně ubylo té mědi za těch 6 let. Bajočko to bude poměrně malá hodnota v mikroampérech. Další poškození mědi potom asi bude uvnitř na napojení měděného potrubí na trubku PPR32.
Editoval Radim (29-04-2023 09:13:54)
Radime, neřešila by to ta hořčíková elektroda? Nemá větší potenciál než měď?
Mně připadá, že by to řešilo právě důkladné pospojování. Respektive přeneslo působení bludných proudů na zemnění. Jedna hořčíková elektroda v případě bludného proudu myslím moc nebude fungovat. Minimálně by se z více hořčíkových elektrod musela kolem topné vložky uvnitř bojleru udělat ohrádka a přirozeně ty elektrody propojit vodivě s topnou vložkou. To by ale úplně stejně tak, z hlediska bludných proudů, fungovala i ocelová síťovina. Pokud by železo ve vodě nevadilo. Nebo zinková, tam zase ale nevím, jak moc by zinek čistě chemicky reagoval s horkou vodou. Nebo hliníková z nějakých silnějších hliníkových drátů, i když tam zase nevím, jestli by se hliník v horké vodě nepasivoval.
Koukal jsem, existuje to i v elektronické podobě s titanovou elektrodou.
https://www.zbozi.cz/hledej/?q=titanov% … a%20correx
Mám obavy, abych to ještě nezhoršil. Jak jsem hledal na netu, tak k rozpouštění mědi v nerez nádobě při teplotách kolem 50°C jsem nic nenašel.
Dokázali byste doporučit nějakou galvanovnu, kde se se mnou budou bavit a dá se třeba domluvit síla vrstvy? Asi nějakou menší firmu, nejlépe rodinnou, kde k tomu mají osobní přístup. Pokud tedy existuje.
Podle všeho tedy v ČR neexistuje provoz, kde tepelně (žárově) nanášení cín?
Ještě kolem roku 1955 chodili u nás od domu k domu cikáni a prováděli cínování prádelních kotlů. Asi by nebyl problém do udělat sám.
Editoval Famater (02-05-2023 11:39:54)
Když to tady čtu... Tak měď se ani v destilované horké vodě za normal. okolností prakticky nerozpouští. To musí být velmi agresivní prostředí, aby se prožrala ta spirála... To by chtělo chem. rozbor té vody a pokud je neutrální, tak hledat asi jinou příčinu. Já jsem se zde nedávno podivoval v jednom farmářským domu, asi 100 let starým, že měli i odpadní roury od WC, koupelny ap. z měděných rour. Ani po těch cca 100 letech tam na té mědi nejsou zjevné stopy koroze... A že tam tedy je poněkud agresivní prostředí je bez pochyb. Já osobně jsem byl nucen také vyměnit topnou spirálu, byla poškozená, vznikla podélná prasklina a začalo to vyhazovat jistič. Důvod takového poškození neznám, ale známky koroze na té mědi žádné. Jen šedý povlak na povrchu té spirály. Ta nová byla čistě měděná, nepocínovaná.
Právě proto, že se tam rozpouští právě měď, bych to viděl na ty bludné proudy. Pokud tam je napětí od nějakých stovek milivolt, to je rozpouštěcí napětí mědi, tak potom stačí i velmi malý proud a měď zapojená jako katoda se tím proudem bude rozpouštět. Bez ohledu na agresivitu vody.
Ano, taky to vidím na ty bludné proudy, právě to cínování by tomu mělo zamezit. Ne že by se ztratily ty bludné proudy, ale cín tomu odolává.
Když jsem to instaloval, někdy kolem roku 2010, tak dělaly pouze měděné topné spirály. Po 2015 začaly dělat galvanicky pocínované. Zřejmě jsem nebyl jediný, kdo s tím měl problém.
ono je to trochu složitější. Dodává to IvarCz a ten to bere někde z Turecka. Chtěl jsem přímo výrobce, ale tohle je trochu z ruky.
Co ta galvanovna, má někdo dobré reference, kde se dá s nimimluvit?
Pokud to proti proděravění pomáhá, proč to neočistíš, nenatřeš pastou na pájení měděných trubek a neohřeješ plamenem nebo horkovzdušnou pistolí? V případě potřeby můžeš přidat i trochu kusového cínu. Nehledal bych v tom žádné složitosti.