SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, potřeboval bych pomoc s metodou jak spojit tyto materiály. Trn – materiál 1.4113, kalen na HRC 57 +-2, Píst –materiál 1.4301. Pájením/svařením by mělo být spojeno mosazí.
Jaká by byla nejvhodnější metoda či jaká firma se touto problematikou zabývá?
Přikládám obrázky polotovarů. Takto vypadá jeden vzorek, jak by to mělo vypadat.
Takto dopadl náš pokus:
Díky za rady, tipy.
Editoval Ondra_TP (26-04-2023 14:14:30)
Pájet natvrdo nějakou pájkou s co nejnižší pracovní teplotou,ale stejně počítejte že to zahýbe s tvrdostí.
Edit:jinak pro návrh nějakého funkčního řešení je to dost málo informací mně osobně by zajímalo proč to tedy není celé z jednoho kusu,případně proč je u materiálu nevhodného pro svařování navíc s definovanou tvrdostí zvolen způsob spoje který ohrozí jak vnitřní strukturu,rozměry, tak tu definovanou hodnotu.
Editoval Ládes (27-04-2023 07:03:33)
Zkusím se podívat po firmách, co pájí tímto způsobem. Bohužel naše firma toto nekonstruovala, pouze to máme vyrobit dle přání zákazníka. Už jsme navrhovali jiná řešení např jak jste zmiňoval z jednoho kusu, lisovat,...bez úspěchu.
My jsme k tomu právě taky dostali málo informací, proto se obracím na toto forum s nějakými nápady či radami.
Já nevím, ale nikde jsem nenašel, že by se ocel 1.4113 kalila. Pokud by se jednalo skutečně tyto dvě oceli, pak by bylo možné svařit.
Nerez se navíc nedoporučuje pájet mosazí, jak je v úvodním požadavku.
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1730
Editoval Zdenek11 (27-04-2023 17:55:20)
Není nerez co nerez. Dokonce se vyrábí mspájky s obalem na "nerez" .
famater: jj 1.4113 je duplexka,tak mně zarazily ty tvrdosti a docvaklo mi že by to mohla být 1.4112 nebo 16 kde to je zcela běžné.Párkrát už se mi taky stalo že jsem poptával konkrétní třídu materiálu a přišlo něco jiného(však sedí všechna čísla jen to poslední je o něco vyšší a špeditér s tím moc nenadělá maximálně to může odvést zpět,ale většinou brávám materiál na několik různých výrobků).
No právě, to mě zarazilo -57HRc
Díky všem, nakonec se ozvala jedna firma, která se zabývá kapilárním pájením mědí, že by to mohli takto udělat. Uvidím, jak dopadnou vzorky. Druh materiálu + tvrdost si takto přeje zákazník dle tech. dokumentace. Prý je nakonec jedno, jakou metodou a čím to bude spojeno, hlavní je výsledná, požadovaná pevnost.
Tady jde o to, ža uvedený materiál je duplex ocel, která nejde zakalit. Pokud by se to dělalo z této oceli, tak by to bylo možné zavažit.