SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Kitin 150LA-88V;TP1500 tuším 95V;Tara 90V(aspoň to na ní kámoš má napsaný;Pico 160 105V to už jsou hodnoty víc než slušný ovšem nejlíp mi na eldu jede transtig 3000 byť má v té mé konfiguraci napětí naprázdno jen 57V.... čím to 3 fáze,velkokapacitní kondenzátory? ale valí to tak že kleště se při dlouhých svárech třeba D5 elektrodou stylem jedna,druhá nedají udržet v rukavici.Pravda už by ji to chtělo vyměnit páč je fest propocená(rukavice)jen je to celkem velká a těžká kisna kor když mám na rudlvozíku ještě 50 s argonem,ale 15 metrový opratě z triodyny slušně pomůžou
Editoval Ládes (15-04-2023 13:53:42)
Ty vogo to bys měl navrhnout statistickýmu úřadu . Ať udělá jen tabulky a do buněk napíše najdi si to na netu . Kurňa ušetřej prachů . To jsou nápady hodné vzdělanců .... Co dodat , díky ládesi , no a další :
Nevím proč bych to měl vyhledat já a psát tady aby se náhodou tazatel nepředřel s tím hledáním.Zejména když něco potřebuje nebo chce. Pro mě pitomce, který občas něco pomůže tazatelům vyřešit, to nice není a přece mě to nic neudělá, když prohrabu internet, abych to tazateli naservíroval jak na stříbrném podnose. Přesně tak, jak to bobobo děláš ty.No přece tvé příspěvky přímo hýří konkretními údaji a doporučeními! A mimochodem, statistický úřad je na rozdíl ode mě za to placený. A už se na mě prosím tě vykašli.
NÁPODOBNĚ , jen reaguji , co pytel , to záplata .
Lades, invertory Lincoln rada Invertec jsou jednofazove na 230 V, napeti naprazdno (zapalovaci, ne nejake bezpecnostni VRD) maji "jen" 50 V a startuji jako japonska motorka bez zavahani napoprve i na ne zcela cistem povrchu. Mame jich v praci nekolik, dnes jsou to uz historicke stroje. EWM jsem loni koupil take, v akci bez kabelu za 5000 Kc, Pico 162 a taktez, spokojenost velika :-) Zadny displej, zadne nastaveni VRD, Arc force, antistick, nic takoveho. To se mi libi. Samozrejme ty funkce to Pico ma a funguji, ale jsou pevne nastavene na nejakou optimalni hodnotu. Ty EWM maji snad nejvyssi napeti ze vsech na trhu.
Dale vetsina tech cinskych invertoru ma napeti kolem 65 V. Opet, jeden mam doma s pridanou tlumivkou a svaruje fakt pekne. Nicmene, vsechny tyto 3 svarecky pouzivam a zapaluji vicemene stejne i na neocistenem povrchu, to EWM se 105 V asi nejlip. Lincoln s 50 V a cinsky smejd zapaluji asi stejne. U silneho materialu nebyva problem, ale po EWM sahnu, kdyz mam varit tenke trubky (nabytek ze 4hranu). Jestli je to ale vyssi napeti nebo dobre tovarne nastaveny arcforce netusim, tenke profily ale varim s jistotou.
Zrejme cim ma svarecka lepsi zpetnou vazbu tak tim mene je dulezite zapalovaci napeti. Elektronika dokaze udrzet oblouk i pri nizsim napeti. To je pripad tech Inverteku od Lincolna. Nekdo by to dokazal vysvetlit lip. A EWM je zase svarecka vyrobcem doporucovana predevsim pro venkovni prace jako stavby, kde se svaruje ocel ruzne jakosti a povrchovky, stejne tak na stavbach svaruji ruzne jelita, tam pak to vysoke napeti hodne odpousti.
Chlopí klid nebuďme jak malé děti na pískovišti kor kvůli malichernostmem....Kdo ví a má chuť odpoví,není to žádná povinnost pouhopouhé sdělování informací které posunou debatu zas o kus dál.
bobobo:není zač mně to stálo jen pár okamžiků lovení v paměti(kdybych musel někde dohledávat asi by se mi do toho moc nechtělo).
jokobo:Jojo o invertecu(dělali s tím návary na kolejovýchzatáčkách tak sem čučel jak krásně to zapaluje a vaří jsem uvažoval taky,ale moc se bohužel nevyskytují).U pica je dobré že umí vyžehlit i poměrně velké ztráty napětí(výrobce udává až 40%) což se na dlouhé šňůře hodí,výkon dostačující když potřebuju klackem zavařit nějaký baldy hodím opratě do Transtiga(ten ale nemá žádnej antistick takže když se lípne 2 elda tak je v cukuletu žhavá a to už pálí i přes novou rukavici(pokusy urvat ji rukou).
Editoval Ládes (15-04-2023 20:39:57)
Jakobo napsal(a):
Zrejme cim ma svarecka lepsi zpetnou vazbu tak tim mene je dulezite zapalovaci napeti. Elektronika dokaze udrzet oblouk i pri nizsim napeti. To je pripad tech Inverteku od Lincolna. Nekdo by to dokazal vysvetlit lip. A EWM je zase svarecka vyrobcem doporucovana predevsim pro venkovni prace jako stavby, kde se svaruje ocel ruzne jakosti a povrchovky, stejne tak na stavbach svaruji ruzne jelita, tam pak to vysoke napeti hodne odpousti.
Tak jedna věc asi bude napětí oblouku při svařování přímo na elektrodě. A druhá věc bude asi udržení oblouku v nějakých mezních situacích, třeba když svářeč na okamžik oddálí elektrodu nebo oblouk se třeba musí propálit přes nějakou nečistotu nebo u kapkového přenosu místo oblouku svářečka na chvilku rozehřívá procházející kapku kovu odporovým způsobem a oblouk nehoří. A až potom znova musí oblouk zapálit. Zatímco na ustáleném oblouku na elektrodě má třeba těch 25 voltů, při těch mezních situacích potřebuje třeba 40 - 50 voltů na oblouku a přitom tam cpát proud srovnatelný s běžným proudem do oblouku.
Taky může působit špatná nebo slabá konstrukce invertoru. Špatně navržená zpětná vazba může při změně podmínek na oblouku překmitnout do velmi nízkého nebo žádného proudu, oblouk tak na nějakou dobu zhasne a potom ho musí invertor zase zapálit. A teď je otázka, jakou má elektrický oblouk na elektrodě časovou setrvačnost. Po kolika mikrosekundách výpadku ještě stačí jenom obnovit běžné svařovací napětí a proud a oblouk se zase normálně rozhoří. A po kolik mikrosekundách už je potřeba to zvýšené napětí a současně produ srovnatelný s proudem oblouku, neboli oblouk se už musí znova zapálit.
Podobně může zafungovat i slabý invertor, kde může v nějakých periodických špičkách zafungovat třeba ochrana výkonových součástek a invertor periodicky na nějako u dobu vypínat.