SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
varok napsal(a):
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2008080201
Něco takového jsem čekal, děkuji
A.I.F: Já to dával hlavně panu bububu. Pořád má jakési komplexy
varok napsal(a):
A.I.F: Já to dával hlavně panu bububu. Pořád má jakési komplexy
Já vždycky když vidím jeho nick, tak si vzpomenu na jeden starej vtip o Hurvínkovi a Máničce, kterej končí větou .. "bububu, ty stará ku..o" ....
A.I.F napsal(a):
varok napsal(a):
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2008080201
Něco takového jsem čekal, děkuji
Konštrukcia je fajn, na ovládanie by som použil systém dvojitých impulzov. Titulok je zavádzajúci, nie je to z MOT-u ale z dvoch MOT-ov, kde sú tie jadra za sebou čím je zdvojnásobený prierez, čo dáva možnosť výkonu 4x viac ako single. Okrem toho MOT-y majú železo odolnejšie proti presýteniu, asi magneticky orientované plechy alebo nejaký iný mne neznámy figel.
Senior: Takhle to měly i jedny továrně vyráběné ruční bodovačky, název už nevím. Měli jsme je v jeedné firmě, ale měli to upravené jako stolní bodovačku. Taky trafo jakoby z plechů plácnu EI 40, ale hodně plechů, takže tlošťka jádra odhadem 120mm, možná i více. Bylo to ale na takové menší věci, bodovačka nebyla vodou chlazená, tak se po čase hřála. Vypadala podobně jako ta z odkazu co jsem dával.
Pafik1605: Nevím jestli to je stejný vtip, ale vyprávěl ho kdysi i Izer.
varok napsal(a):
Pafik1605: Nevím jestli to je stejný vtip, ale vyprávěl ho kdysi i Izer.
Když jsem ho slyšel já, tak Izer ještě tahal gumovýho kačera ....
Já netvrdím že to musely být přímo EI plechy, ale vypadaly tak.
varoku. To nie je o tom čo si napísal, ja som nereagoval na teba. Boli to EI, ale to nie je dôležité Ja som tu tabuľku zverejnil, aby si každý, aj laik, mohol jednoducho spočítať, aký výkon od trafa môže očakávať podľa prierezu jadra. Tá schopnosť prenosu výkonu je daná pre transformátorové plechy bez ohľadu na tvar.
Aha
davidma napsal(a):
...a spolehat se na pojistku pri ochrane polovodice mi pripada hodne riskantni...asi bych to uplne nedoporucoval.
Není pojistka jako pojistka, jsou i speciální určené k ochraně polovodičů. Je to o výběru a také (bohužel) o ceně a dostupnosti.
Problem je v tom, ze uz to vyzaduje znalost. Prijde mi praktictejsi, kdyz je zarizeni navrzeno z bezne dostupnych dilu.
Takze pak dojdu do mistniho elektra a koupim obycejnou pojistku.
Jenže obyčejná tavná pojistka reaguje tuším asi tak desetinu sekundy. Rychlá speciální tavná možná 2 x rychleji, ale o moc víc rychleji ne. Na takovou dobu musíš dimenzovat výdrž polovodičových součástek, aby je pojistka mohla chránit. Jinak je tam ta tavná pojistka pouze kvůli tomu, aby nevybavil jistič a nemusel jsi jít do rozvaděče jistič nahodit, jinak je prakticky k ničemu. Protože součástky stejně budou spolehlivě zničené.
Polovodičová pjistka reaguje s přehledem s rychlostí tisícinu, desetitisícinu sekundy. I rychleji, podle konstrukce. Stejnou polovodičovou součástkou tak můžeš prohnat minimálně 10x větší proud nebo 10 - 100 x větší výkon, a přitom polovodičová pojistka to zapojení s přehledem ochrání.
Senior: Co takhle tu tabulku o EI jádrech vložit ve větším rozlišení?
Editoval Radim (04-04-2023 10:57:16)
Radime, psal jsem o destrukční práci pojisty(I2t), že musí být podstatně menší než destrukční práce SSR. Max. 50%. Letohrad vyrábí vhodné pojistky gR.
Ted jsem na ne koukal. Jeden gR typ s In=32A ma i2t=450A2s, takze napr BTA40-600B s i2t=1000A2s by to mel vydrzet.
Ano, měl. Stojí ale myslím cca 160Kč.
senior napsal(a):
Aby som čiastočne obmedzil jalovú polemiku prikladám staršiu tabuľku o EI jadrách.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … lmivky.jpg
Samozrejme platí pre 50 hercov (žiadne herečky) a pre bežné, teda nie magneticky orientované plechy.
senior tá tabulka je z ktorého roku ? dnes je to už pokročilé iným zložením ... napr: Fe-3Si , Fe-36Ni , Fe-79Ni-5Mo a.t.d,
Editoval atishajn (04-04-2023 17:53:41)
atishajn. To bolo schválne, lebo pozri pôvodný dotaz že sa jedná o úpravu starého trafa. K tej tabuľke som aj dopísal že je to pre klasické plechy s obsahom kremíka cca 3,5 %. Vyrábali sa aj permalloy ale nie na bežné použitie.
Editoval senior (04-04-2023 19:15:10)
Je to zase kravina , polovodič je v řiti za µsec. Zase jen bláboly . Tavná pojistka nemůže zabránit destrukci polovodiče , který je "jen" dimenzován na zátěž .
Bobobo, zase jen blábol.
Bobobo, tady to by sis měl asi přečíst:
https://www.oez.cz/produkty/pojistky-pr … lovodicu-1
bobobo napsal(a):
Je to zase kravina , polovodič je v řiti za µsec. Zase jen bláboly . Tavná pojistka nemůže zabránit destrukci polovodiče , který je "jen" dimenzován na zátěž .
Bez dalších podrobností zase blábol.
Třeba u diod se udává špičkový proud v propustném směru, řádově 20x vyšší, než jmenovitej, po dobu jedné půlperiody sinusovky 60 Hz. Což je nějakejch 8 ms. Žádný mikrosekundy.
Ono je to případ od případu. U součástek určených pro provoz na silových 50 hz se udává třeba ten špičkový proud v propustném směru při půlperoidě 50 HZ. To jsou diody přednostně určené pro usměrňování 50 Hz a u tyristorů a triaků, protože ty jso u taky přednostně určeny pro práci v 50 Hz.
Ale u všech tranzistorů různých typů, u rychlých diod a podobně se to při půlvlně 50 Hz neudává. Nebo se to udává, ale současně se udávají maximální parametry při mnohem větších rychlostech , milisekundy nebo stovky a desetiny mikrosekund a tam jsou ty povolené proudy a výkony skutečně o řády vyšší.
Dodatečně , zrovna ten BTA40-600B má v datasheetu pro 10 milisekund maximální proud "jenom" oněch 400 - 500 A. Ale pro hodnotu 0,2 milisekundy má v datasheetu uváděný maximální povolený proud kolem 10 000 Ampér. Přirozeně je otázka, v jakém zapojení by se ten maximální proud 10 000 ampér využil a jak by elektronická pojistka musela být zapojena, aby do 200 mikrosekund ten proud přes BTA40-600B vypnula, ale když to je uváděné v datasheetu, tak asi nějaké možné praktické využití tady je.
https://www.st.com/resource/en/datasheet/bta41.pdf
Editoval Radim (05-04-2023 14:34:13)