SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
ahoj, nedávno sme vyriešili cez toto fórum jednu vec a teraz druhá lapália.
Kolegovia, dobrovolní hasiči zle odvodnili na aute, hasičské čerpadlo a praskol im obal. Bohužiaľ, čerpadlo Rosenbauer R280 je už staršie, aj keď vyzerá ako nové, výrobca už na neho diely nemá, takže neostáva nič iné ako sa to pokúsiť zavariť. Nebol by niekto taký láskavý a nepomohol by? Z vyjadrenia výrobcu čerpadla sa jedná o tento materiál: Materiál je 3.2341.41 (číslo materiálu). Je to hliník.Ďakujem za každú pomoc. Jan
Editoval solide1964 (16-03-2023 08:48:27)
solide1964:
Tak jsem se díval na mat. list hliníku s označením 3.2341.41 a je to slitina G-AlSi5Mg. Svařitelná je a přídavný materiál bych doporučil AlSi5. ER 4043 AlSi5
Editoval Frank (16-03-2023 13:02:44)
Snad je poškozený jen vnějšek, není to sešrotované uvnitř. Když to špatně zavodnili.
Toto sa stalo tým , že tam zostala voda ktorá v zime zamrzla?
Editoval m.evil (16-03-2023 15:14:34)
Radim napsal(a):
Snad je poškozený jen vnějšek, není to sešrotované uvnitř. Když to špatně zavodnili.
Radime, tohle prasklo po tom, co tam zmrzla voda.
Aha, chybička. Tak to bude vnitřek nejspíš v pořádku.
solide1964 - na aute to urcite nebude nikto zvarat.. treba to demontovat, rozobrat, a odfotit ten diel aj z druhej strany aby bolo jasne ako to tam vyzera.. Dost by to pomohlo...
A nejen to, nejspíš bude potřeba také udělat přípravek, kvůli dosedací ploše a osazení příruby.
vyrobca napsal(a):
solide1964 - na aute to urcite nebude nikto zvarat.. treba to demontovat, rozobrat, a odfotit ten diel aj z druhej strany aby bolo jasne ako to tam vyzera.. Dost by to pomohlo...
Samozrejme s tým počítam, že sa to nebude zvárať na aute, len som sa spýtal či by niekto nebol potom ochotný pomôcť to zavariť, že by sme mu poslali poškodený diel. Po vymontovaní pošlem foto.. J
Svařitelné to je. Po svaření musí nastat obrobení do původního tvaru a tolerancí. To bude problém.
ZDENÁL napsal(a):
Svařitelné to je. Po svaření musí nastat obrobení do původního tvaru a tolerancí. To bude problém.
A nedáš typ, na šikovného borca, ktorému by sme poslali poškodený diel?
Keďže funguje Packeta, Zasilkovna, nie je problém to hocikde v SK/CZ poslať. J
Solide, zkus zapátrat po někom, firmě, která vyváří hliníkové hlavy motorů. Je to hodně rozchroustané a výsledek musí být přesně obrobený.
Rada spíše pro svářeče: Je to dost popraskané a je potřeba provést opravu pečlivě, to jest tak, aby to bylo opravdu pevné a těsné. Bude nutné obrobení některých ploch po svaření, to znamená před svářením vydrážkovat prostor pro provedení svaru.
Já používám v takovýchto případech ruční brusku, nebo i vrtačku a tento typ frézek:
https://www.amazon.com/Carbide-Bur-Alum … B000LEA8M0
https://www.tools.com/sp-tools-8mm-alum … 1360a.html
Po svaření by bylo dobré udělat nějaký test na těsnost, třeba PT, nebo podle možnosti... Zkušený svářeč by s tím neměl mít problém.
Frank napsal(a):
Já používám v takovýchto případech ruční brusku, nebo i vrtačku a tento typ frézek:
https://www.amazon.com/Carbide-Bur-Alum … B000LEA8M0
https://www.tools.com/sp-tools-8mm-alum … 1360a.html
Nedávno jsem kupoval toto: https://www.aliexpress.com/item/1005003 … 1802fh13rs
Funguje to, ale o výdrži zatím nic nevím. Používám je v přímé brusce.
davidma napsal(a):
Funguje to, ale o výdrži zatím nic nevím. Používám je v přímé brusce.
Já používám tento typ pro litinu. Na aluminium jsou výhodnější ty hrubší - nezanáší se tolik ty drážky... Jinak samozřejmě použití přímou brusku. No, výdrž poměrně dobrá i na litině.
Franku, ale po vydrážkování se bude mustet odlitek srovnat s upevnit do přípravku, t.j. srovnat podle centrážního osazení a těsnící plochy a přitáhnout na přípravek. Jednoduché to nebude. Musí na být vybavení.
K. frézám. Mám sadu fréz na hliník, jsou hrubší, hodně hladové. Je to přesně to z druhého Frankova odkazu.
Famater napsal(a):
Franku, ale po vydrážkování se bude mustet odlitek srovnat s upevnit do přípravku, t.j. srovnat podle centrážního osazení a těsnící plochy a přitáhnout na přípravek. Jednoduché to nebude. Musí na být vybavení.
K. frézám. Mám sadu fréz na hliník, jsou hrubší, hodně hladové. Je to přesně to z druhého Frankova odkazu.
Tak ideální by to bylo, svařit to v přípravku, to je fakt. Kdysi, když jsem ještě pracoval ve Frigera Kolín, jsme hodně opravovali něco i pro ČSAD Kolín. Mnohokrát jsme opravovali proražené a zničení Al olejové vany, většinou u vozidel Trambus. A nikdy se to nepokroutilo natolik, že by bylo nutné svařovat to v přípravku. Stačilo po svaření buď nic, nebo jen ofrézovat těsnící plochu a OK. Tady ten případ čerpadla je však náročnější, vhledem k nutné souososti toho ložiska a těžké náhraditelnosti v případě velké deformace.
Ano ty hrubší frézky na hliník jsou nutné. Ty s jemnými drážkami se ihned zalepují hliníkem.
dobrý deň, podarlo sa nám nájst jednu firmu, kde nám tvrdia že obal čerpadla treba zvariť práškom, lebo ak by sa to zvarovalo elektródou, že by to nebolo pružné. Za opravu chceli nehorázne peniaze. Preto sa chcem poradiť, aký máte prosím na to názor? J
Editoval solide1964 (11-04-2023 21:13:27)
Hliník práškom alebo elektródou?
Odporúčam sa tej firme vyhnúť oblúkom !
m.evil napsal(a):
Hliník práškom alebo elektródou?
Odporúčam sa tej firme vyhnúť oblúkom !
Já souhlasím! Ten popsaný materiál je dobře svařitelný TIG metodou, použít AlSi5 drát a není co řešit. Zkušený svářeč to za pár hodin zmákne...
Dakujem za typ, zrejme nás chceli poriadne napáliť -
OT: Co je to "praskem"? Neco jak termit, jen jina smes? Dik
Tak ma napadlo , Kobaltský na youtube zvára hliník .
Skús ho nejak kontaktovať .
Tu je jeho kanál : https://www.youtube.com/@kobaltskywelding8962/videos
Stránky: 1 2