SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Tak to nevím.
Použil bych ručkový měřák, nebo true RMS.
davidma napsal(a):
Nesmis presytit jadro. Potom vyleti proud a spalis vinuti. To je prave ten problem - najit balanc mezi dostatecne nizkym poctem zavitu pro maximalni syceni a spravnym odporem vinuti (prurezem) tak, aby to fungovalo, ale neshorelo.
Presyceni bys videl na oscilogramu proudu naprazdno - sinusoida by mela zdeformovany tvar.
Meral som to na sekundári trafa na prázdno .
Postupne som prepínal odbočky na primarnej strane.
Je to merane na starom elektrónkovom osciloskope BM370 .
Famater napsal(a):
Použil bych ručkový měřák, nebo true RMS.
Ručičkový som použil , ale kvôli tomu že ručička skáče , je to také orientačné meranie
Editoval m.evil (02-03-2023 17:49:20)
Nedalo mi to , zapojil som zváračku do pôvodného stavu ( trafo OMI 165) a zmeral som prúd na maxime.
Bol som celkom prekvapený , keď mi ampérmeter ukázal prúd 120A .
To moje navinute trafo dáva o nejakých 20A viac .
Musím kúpiť 1mm zvárací drôt a vyskúšať.
Zkus ještě porovnat s průběhy na OMI165. Nejsem si jistý, zda je špička už oříznutá či není.
Při 230V na 162závitů mi vyšlo sycení 1,39T bez započítání plnění...to už je asi trochu dost. Hřeje se to naprázdno?
V návodech na svařovací trafa ze socíku byla rada, že se má na primár navinout nadbytečné množství závitů . A potom se postupně odmotává a sleduje se klidový proud, dokud tento nezačne znatelně stoupat a trafo se znatelně neoteplí. Odhadem čtvrtinu, třetinu maximální tepelné ztráty, které to trafo dokáže uchladit, aby se nepropálila izolace a trafo se nezničilo. Tak se dosáhne optimálního nastavení sycení na všechno možné různé magnetické materiály, které se tehdy daly všelijak sehnat. Sekundár se už potom vine podle primáru.
Práve že to trafo vôbec nehreje na prázdno .
Mal som ešte jedno také trafo v minulosti ( o 14mm bolo užšie) , ktoré som odvinul a nakoniec skončilo v zbere .
Ale zapísal som si vtedy počet závitov.
To trafo bolo na 230V .
Tento počet som použil aj na tomto trafe .
m.evil: Jestli je to oroginální trafo do OMI 165, tak se mi zdá ten maximální proud dost málo. Mělo by dávat kolem 160A.
varok: Je to originál trafo + tlmivka z OMI 165.
Musím omikron pochváliť za tu tlmivku .
Funguje naozaj veľmi pekne aj s mojim novým trafom .
davidma :dnes som to trafo nechal bežať na prázdno na maxime asi 10 minút .Ober zo siete 1,78A .Vinutie úplne studené pri teplote okolia 7°C .
Trochu som to poplietol .Ten prvý priebeh s tou najvyššou amplitúdou je meraný niekde na 147 závite . Primárny prúd bol niekde na 2,28A a vinutie tiež studené pri behu na prázdno.
Editoval m.evil (02-03-2023 17:52:14)
Zajimavy by bylo najit koleno hysterezni smycky, ale to bys musel odmotat, jak zminoval Radim. Nebo zkus primotat 10-20z a pripojit opacne (jak radil bobobo) - tim dosahnes stejnyho efektu jako bys odmotaval.
Umoznuje BM370 X-Y rezim?
davidma: Tu je pekný popis toho osciloskopu: https://danyk.cz/bm370.html
A s tým pripojením opačne myslíš , otočiť smer vinutia ?
Navinout ve stejnem smeru, ale spojit konce obou vinuti. Ne konec predchoziho se zacatkem noveho.
Editoval davidma (02-03-2023 18:41:34)
Áno
davidma:
Bol som to skúsiť prakticky .
Naozaj to funguje .
To fakt čumím.
Tak toto nás v škole neučili .
Vďaka za nový poznatok .
A mam ešte otázku : Je to normálne použitelné v praxi v záťaži , alebo len tak na meranie na prázdno?
Je to pouzitelny, nicemu to nevadi krome toho, ze namotas zbytecne vic dratu a zaplnis okenko.
Tak ten drôt v prípade medi vychádza tenší než pôvodný hliník .
Myslím si , že to tam bez problémov vojde.
O ty závity navíc jsou větší ztráty na odporu drátu.
m.evil napsal(a):
davidma:
Bol som to skúsiť prakticky .
Naozaj to funguje .
To fakt čumím.
Tak toto nás v škole neučili .
Vďaka za nový poznatok .
A mam ešte otázku : Je to normálne použitelné v praxi v záťaži , alebo len tak na meranie na prázdno?
Magnetická indukce je vektor - to znamená, že má velikost a směr. No a když se sečte velký vektor s malým vektorem opačného směru, tak se stane to, že ten původní velký je o ten malý menší.
"Velké" vinutí vytvoří velký magnetický tok a "malé" malý tok. Nyní tyto dva toky vhodným zapojením mohu buď sečíst (tedy zvýšit sycení) nebo odečíst (snížit sycení). Je to varianta na rychlé experimentování. Radim dobře poznamenal, že se samozřejmě navýší odpor vinutí.
Stejným způsobem můžeš celkové napětí na dvou sekundárních vinutích zvyšovat nebo snižovat. Asi bude vždy jednodušší na hotovoé nebo téměř hotové trafo pár závitů přimotat.
Fakt zaujímavý poznatok .
Včera som týmto spôsobom z toho vytlačil až 38,5V striedavých na sekundári .
Editoval m.evil (03-03-2023 09:43:05)
A jak to vařilo? Jaký proud jsi z toho dostal?
Editoval davidma (03-03-2023 10:04:33)
Neskúšal som s tým zvárať .
Skúšal som len chod na prázdno .
Alebo myslíš , že ho mám pritlačiť čo to dá až kým nezhorí ?
Primar aj tak pôjde nový medený .
Čo som to vtedy skúšal niekde na 147 závite , varilo to normálne a vinutia primár a sekundár boli len teple .
No trafo nemalo chladenie ventilátorom tak je to pochopiteľné .
Můžeš zkusit najít bod, kdy se najednou začne rychle zvyšovat proud a bude zdeformované napětí na sekundáru.
Pak přidáš nějakou rezervu na závitech - např. přidáš 10-20% závitů a od této hodnoty se odrazíš pro další postup.