SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Kazdopadne na studene suseni masa hacky z nerezoveho svarovaciho dratu funguji (a nerezavi). Je to vesmes par tydnu v mase a par mesicu oddech.
Já kupuji nerez v HK Matezex. Tam používají hovorově tři kategorie: potravina, chemie, automat. Když to na mě poprvé vybafli, tak mě chvíli trvalo, než jsem si v tom udělal jasno.
Famater napsal(a):
Já kupuji nerez v HK Matezex. Tam používají hovorově tři kategorie: potravina, chemie, automat. Když to na mě poprvé vybafli, tak mě chvíli trvalo, než jsem si v tom udělal jasno.
To je ta praxe. Čísla norem člověk zapomene nebo poplete, ale "potravinářská, chemická nebo automatová" nikdo nepoplete.
E-Ryc napsal(a):
Kazdopadne na studene suseni masa hacky z nerezoveho svarovaciho dratu funguji (a nerezavi). Je to vesmes par tydnu v mase a par mesicu oddech.
To bude OK i na teplé, jako třeba uzení. A kdo to chce mít úplně dokonalé tak použít nerez 316. Ta je odolnější i vůči chloridům - kuchyňské soli
Ked to tu tak citam, a co liatinove tela radiatorov a medene rozvody? Co je bezne riesenie. Tam ten problem s koroziou vdaka elektrolyze med-ocel nie je, alebo tam vyssi obsah uhlika v liatine to chrani?
To máš ale i u kombinace ocelová tělesa-Cu potrubí. U těchto rozvodů se předpokládá, že se rozpuštěný kyslík z topné vody odstraní odplyněním při zvýšené teplotě. Topná voda by se neměla často měnít t.j. vypouštět systém jen když je to nezbytně nutné.. Po výměně vody by se měl topný systém ohřát na nejvyšší teplotu a provádět odvzdušnění.
Je to základní učení topenářů . Při úpravách konců uříznutých trubek se musí věnovat zvýšená pozornost , aby se šponky z cu potrubí nedostaly do systemu . Zde jde o něco jiného . Udělat dírku do tenkého plíšku-deskové radiátory jde jaksi rychleji , než do 5mm litiny . A od vodního oběhu topení se přidávají antikoro přísady .
Přesně tak. Pro kombinaci mědi a oceli nebo dokonce hliníku se používají speciální a asi hodně silné antikorozní přísady. Měď se nesmí uvolnit do roztoku nebo pokud ano, musí být v roztoku silně kryta přísadami, aby se na oceli nebo hliníku nevyloučila ve formě kovu.
Pokud není v systému hliník (na př. radiátory ) voda se alkalizuje. Především je potřeba zabránit okysličování oběhové vody- nepoužívat otevřené expanze ap. Udržovat těsnost systému, aby se nemuselo moc doplňovat ap. Kdysi se pro odstranění kyslíku po naplnění systému přidával syřičitan. A to se u nás ještě měď na rozvody topení nepoužívala. Samozřejmě jsou přípravky, které obsahují inhibitory koroze a také přísady zabraňující tvorbě kalů způsobovaných anaerobními bakteriemi (černý kal). Tyto přípravky je nutné přidávat do systémů s podlahovým vytápěním, kde jsou rozsánlá potrubí bez spádu. Zváštní případ je použití hliníkového výměníku v kotli (na př. geminox). Tam je nutné používat přípravky dodávané výrobcem kotle.
Pro informaci: mám topení s článkovými ocelovými tělesy od r. 1971. Pokud se některé těleso měnilo, tak ne kvůli korozi vnitřní, ale vnější ve spojích bloků článků když někdo na př. při mytí oken se na těleso postavil a spoj začal sáknout. Pod barvou to zkorodovalo ne skrz, ale byla raději výměněna.
K použití hliníkových otopných těles. Pokud není rozvod s domovní kotelnou, tak je nutné zjistit u dodavatele tepla, jak je zajištěno doplňování a jaké je pH oběhové vdy. Znám případ, kdy projektant nedbal připojovacích podmínek na CZT, kde se voda průběžně upravuje a alkalizuje na pH 8-8,5. Za dva roky se musely všechny radiátory vyměnit za ocelové.
O nutnosti pečlivosti při montáži psal bobobo. Řezat kolečkem a při odjehlení dbát na to, aby do trubky nepadaly špony.
dik za info.
jj, vidím to jako solidní profi informace.
Také se chystám na domácího grilu, takže by mě také zajímalo jaké stavbu zvolit