SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Na bytelné trafo jde připojit i ta čína a v procesoru nevidím žádný problém. Především jsou ale mnohem kvalitnější hroty (i přesto, že jde pouze o čínské kopie japonských originálů Hakko), které mají topné tělísko a hrot integrovaný v jednom celku. Má to mnohem lepší vlastnosti, hlavně díky nesrovnatelně nižšímu tepelnému odporu mezi topným tělískem a hrotem a tím lepšímu přenosu tepla (absence vzduchové mezery). Jen pro ilustraci - běžné typy hrotů T12 se zahřejí z pokojové teploty na 350°C za 10 sekund. A jak dlouho to trvá ERS50 nebo jiné páječce, která má oddělené topné tělísko a hrot? S takovými časy už dává smysl nějaký standby režim, protože počkat pár sekund se dá, ale čekat pokaždé, když vezmu páječku do ruky, půl minuty až minutu, to je na zbláznění. Navíc jsou tam dvě úrovně - první je standby, kdy se teplota sníží na 200°C a to je znovu nahřáté téměř okamžitě, až po delším čase se hrot úplně vypne a pak trvá nahřátí těch cca 10 sekund. Standby naprosto zásadně zvyšuje životnost hrotu. Závislost životnosti a teploty je silně nelineární a tak snížení teploty z 350°C na 180°C znamená zvýšení životnosti 5x (zdroj: materiály JBC, www.jbc.com). Tady jsou první dojmy zapřísáhlého vyznavače "starých poctivých prafopájek a ERS padesátek": https://www.youtube.com/watch?v=k13wH8jIqPo&t=5s
a tady od jiného českého youtubera https://www.youtube.com/watch?v=OaWPLOYC2Rs&t=42s
petrfilipi napsal(a):
Když ji koupíš dobře, tak ji máš za 400Kč.
V roce 1988 stála nová taky 400, ale Kčs.
Jak tak koukám do schématu, ideální by bylo rozhodit ERS 50. Ponechat napájecí blok i s usměrňovačem a jištěním. Trochu upravit čelní panel, na krabici upravit držák pokud tam je a namontovat pružinu na odkládáni rukojeti. Další vývod z trafa 10V prohnat usměrňovačem, tepelné čidlo, spínač a ventilátor.....možná. A možná ani to nebude zapotřebí. Dal by se vyměnit páčkovy vypínač za něco honosnějšího, má to automatický stendbáj. Ale jednak - páčka se lépe ovládá a druhák - zbytečný přepych.
Pokrok nezastavíš. Kupředu le.á éééé střední.
Já to říkám stále , ať si každý dělá co chce a jak chce a hlavně nechce někomu kecat do života . Když někomu stačí levný verkcajk , tak ať si s ním dělá . Když má někdo dosti anebo to opravdu potřebuje , ať si koupí i nejdražší . Mám vrtačky i rozbrusky jak noname , tak Bosch i Metabo . A dopředu neříkám , co je špatně .
No zrovna ERS 50 byly dost za trest (alespon ty, co jsem potkal), dnesni cinske TS-100 nebo KSGER (mam obe jako "mobilni"; a koneckoncu i Solomon SL-20, co jsem pouzival snad 20 let) jsou proti ni zlate.
Editoval E-Ryc (27-01-2023 21:42:51)
Dobra urcite, jen pro "bezneho hobika ceskeho" asi trochu nad rozpocet (stejne jako treba JBC nebo Hako)
bobobo: já si většinou koupím levný vercajk a když mě to s tím baví nebo zjistím, že to potřebuju, tak si to pak koupím ještě aby se to jmenovalo.
E-Ryc: Přesně tak, já s tou GVDA přiletoval dva kabely a teď jí třeba rok nebudu potřebovat.
Mám už spoustu let po tatíkovi ERS-50, ještě v šedé skříňce a pro kutila myslím slušná. Jen jsem si ji trošku upravil, ale funguje stále. Na větší věci mám pistolovou páječku Nuba 125VA.
Editoval varok (05-02-2023 11:32:34)