SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Hledám technologii pro řezání zinkových odlitků - za účelem zkoumání porozity. Je tu jen velká kotoučovka, která je u takto malých odlitků až nebezpečná.
Nechal jsem si poslat testovací lupínkovou pilu, která ale prořízne max 3mm, což nedostačuje - vznikají vibrace i při umístění do přípravku z 3D tiskárny.
Jedná se například o odlitky o rozměrech 50x8x5mm (jsou větší i menší.
Přemýšlím i o tom že by se odlitky odbrušovali v prismatu na brusce, ale nevím zda by to nebylo zdlouhavé.
Děkuji za jakoukoliv odpověď
S pozdravem a přáním hezkého dne
Kratzer
S pasovkou (a pasem s jemnymi zuby) je nejaky problem? Zinek by mozna rizla i levna "na drevo".
Pásovka zní jako plán, ale zatím jsem nenašel pásovku, která by dokázala říznout takový kousek - vzhledem k tomu jak se do pásovek normálně upíná.
Tam by to šlo možná řešit přípravkem. Je zde právě ten problém že to potřebujeme řezat jak podélně tak svisle.
Děkuji za příspěvěk
Editoval MKRATZ (16-01-2023 10:38:04)
Ve vlakne o pasovce nekdo psal, jak upravoval celisti, aby dosahovaly az k pasu (2 kusy plochace prisroubovane k puvodnim celistem). To zni dostatecne jednoduse a funkcne.
A asi bych si umel predstavit i celisti, ktere jdou "pres pas" a maji vyfrezovanou drazku na obrobek ve spravnem miste. Samozrejme v kombinaci s dorazem, aby se ty celisti neurizly
Děkuji, to zní jako plán.
Moc děkuji, kdyby někoho napadla ještě jiná použitelná technologie, tak jsem otevřen všem návrhům
Jeste me napadlo, co takove ty modelarske "cirkularky" (plus nejake voditko)?
Neco jako https://www.boukal.cz/stolni-kotoucova- … 90/produkt
5mm by to proriznout s trochou dovbre vule mohlo (zkusenost nemam). EDIT: aha, tak asi ne, pisou barevne kovy 1.5mm. Ale treba existuje vykonnejsi model.
Editoval E-Ryc (16-01-2023 11:05:29)
Mě napadá sevřít odlitek do čelistí, které vedou těsně vedle pilového kotouče. Mezi odlitkem a čelistmi použít mezikusy přizpůsobené na tvar odlitku, aby byl odlitek i členitějšího tvaru uchycený v čelistech svěráků na celou plochu odlitku. Ne na styčné body, které by u měkké zinkové slitiny nestačily na bezpečné uchycení. Ty mezikusy vytisknout z nějakého běžnějšího plastu, třeba PETG na 3D tiskárně.
Mělo by to stačit na řezání napříč.
Na nějaké podélné řezání celého odlitku v ploše nevím. Jedině uchycení poloviny, třetiny odlitku v čelistích zase podobným způsobem a rozřezání jen té volné poloviny až 2/3.
Hliník řežu pásovkou Makita LB1200F s pásem na kov Simonds, myslím, že s řezáním zinkových odlitků byste neměl problém.
https://katalog.makita.cz/produkt/rezan … -22020.htm
https://www.simonds.cz/vyhledavani?term … ength=2240
Editoval habaso (16-01-2023 13:17:17)
Co na pracovním stolku Promy 115 nebo podobných pil které řežou pouze hmotností ramene bržděné pružinou?(Rameno se nechá v kolmé poloze na "domeček vodítka se našroubuje pracovní stůl a už to fičí....Jinak pásovky na vertikální řezání dělával(dělá?) Alzmetall,jen ta cena už je jinde.
pásovka a otočný nebo posuvný svěráček, který umožní dva řezy (kolmé) na jedno upnutí
Pasovku ako proma 115, aby isla postavit na vysku tj rezanie na stolceku. Ked matros upne do maleho sveracika tak to tam udrzi v ruke a sveraku.
Editoval Atlan (21-01-2023 11:21:22)
Mám pásovku 128.. (podobná 115. Když se dá rameno svisle a dá se stolek (i ten který je jako příslušenství) tak by to šlo řezat bez problémů. Ani svěráček by nebyl potřeba. Zinek by bylo možné asi řezat i pokosovkou s kotoučem na hliník. To jsem ale nezkoušel.