SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
jj to se vyskytuje
nemůžeš se spoléhat ani na písemné předání od zákazníkova elektrikáře, to je ti k prdu když tě praští neznámý kabel.
Mnohokrát Vám pánové děkuji (všem) za rozsáhlou diskuzi ohledně typů a popisů elektrických instalací.
Vzhledem k tomu, že místní elektrikář který jako snad jediný chápe systém zapojení elektrické sítě na mé dílně není prozatím k dispozici, tak dnes, kdy potřeboval udělat pár svárů jsem zapojil svářečku do zásuvky 230V na protější straně dílny kde síť funguje a se strachem stiskl tlačítko ON. Svářečka se rozjela, provedl jsem kontrolu zapojení pólu pro MIG / MAG hořák a kostru, a nechal navinout drát do bovdenu. Se strachem jsem se do toho pustil a ono vše v pořádku. Pravděpodobně byla u zmiňované první svářečky PM220 nějaká chyba která odrovnala jak svářečku, tak vedení elektřiny. Abych pravdu řekl, jsem opravdu rád za to, že jsem ji posléze vyměnil za PM230LCD kterou se nyní pyšním jak jsem pořídil stroj který je i pro antitalenty jako jsem já jednoduchý na nastavení.
Kde byl problém v instalaci elektřiny dodám jakmile zjistím více informací od elektrikáře
Editoval Leevi-auto (23-12-2022 23:41:40)
bourač napsal(a):
jj to se vyskytuje
nemůžeš se spoléhat ani na písemné předání od zákazníkova elektrikáře, to je ti k prdu když tě praští neznámý kabel.
Tak písemné prohlášení a podobné se nedělá proto, že se jím stoprocentně odstraní pravděpodobnost problému, ale proto, aby když se něco stane, bylo bez dohadování jasné, kdo to všechno zaplatí. Až zprostředkovaně se tím podstatně snižuje pravděpodobnost nějakého problému. Protože když má ten člověk něco takového dodat, obvykle si svou práci pořádně prověří a nebude nic zkoušet, co "snad možná asi předpokládá", ale všechno udělá na jistotu.
Pánové, tak jsem zjistil závadu a jak jsem slíbil, podělím se o info k ní.
Problém výše zmiňovaný mi přišli včera elektrikáři z firmy která mi prostory pronajímá zjistit a prošli všechny zásuvky na dílně které nefungovali. Jsou ze zdi vytažené metr nahoru a pak jdou dírami směr hala v mědi kterou jsou vodičem 2,5 mm propojené paralelně mezi sebou. Od nich jde k rozvaděči který jsem zmiňoval plný ještě porcelánových 16A pojistek v hliníkovém drátu. Ten se po cestě někde přetavil během vteřiny a přerušil dodávku do všech zásuvek.
Dneska vyměnili hliníkový kabel za měděný 2,5 mm a vše zase funguje. Na dílně jsem měl i několik zásuvek v kanceláři a šatně které nebyli zapojené, tak i ty mi přepojili pod můj elektroměr a fungují. Výsledek zní - svářečka Pantermax 220 byla vadná a přepálila staromodní zbytek hliníkového vedení + mám o něco lepší svářečku a zprovozněné další zásuvky. Suma 0 Kč
Pro pořádek malé schéma ať víme o čem jsem vlastně psal
Tak hliníkový vodič snadno chytne nějakou chemickou mezikrystalickou atd korozi nebo na mechanicky namáhaném místě může tím pnutím vyvolat i v běžném prostředí nějakou takovou místní korozi a oslabení toho vodiče. Oslabený hliníkový vodič tak vytvořil jakousi "pojistku" , která se při tom zkratu svářečky propálila. Určitým způsbem to mohlo bylo štěstí, protože při vyšším zatížení toho hliníku se to mohlo přerušit za delšího žhavení a od toho žhavení mohlo něco hořlavého v blízkosti chytit.
Konec dobrý, všechno dobré. A je fajn vědět jak to dopadlo a kde byla chyba.
Tak na svetla a zásuvky sa už hliník nepoužíva a nahradzuje sa meďou ,ale v silových rozvodoch je prítomný stále aj v nových inštaláciách .
Však jo , je jen třeba to udělat pořádně . Když jsem dělal va staré fabrice , tak tam byly komplet rozvody , asi kolem r.62 . Ale to bylo pokoukání . V rozvodně všechna oka pájená ! Byl jsem tam do převratu a všechna elektrika zůstala i po mně nedotčená . Jen to jednou tak za 5 let zkusit dotáhnout . A i ta intalační , když se udělala očka a né jen pod šroubek , tak vydzžela skoro vše . Dodnes mám panelák v origo hlíně . No ale lehl jsem si pěkně na zem , odstranil poctivě druhou ztrdlou izolaci , na vodičích se základní izolací nadělal očka a jede dále . Já to předělávat nebudu .
V minulosti som pracoval v jednej firme , ktorá si prenajala starú halu.
Keď sme v tej hale začali fungovať a začali chodiť na nočné zmeny , svetla postupne zhasínali .
Elektroinštalácia bola pôvodná hliníková , skrutky v krabičkách boli určite uvolnené .
Bola to celkom sranda stáť v noci pri stroji a odrazu sa niekde zaiskrilo a bola tma .
Nakoniec sme si zaobstarali male stolné lampy a tak sme na nočnej fungovali kým to nedali opraviť .
Nad ránom občas nejaká lampa nabehla .
Asi vplyvom tepelnej roztiažnosti to znova chytilo kontakt.
Svetla boli s ortuťovou výbojkou.
bobobo napsal(a):
Však jo , je jen třeba to udělat pořádně . Když jsem dělal va staré fabrice , tak tam byly komplet rozvody , asi kolem r.62 . Ale to bylo pokoukání . V rozvodně všechna oka pájená ! Byl jsem tam do převratu a všechna elektrika zůstala i po mně nedotčená . Jen to jednou tak za 5 let zkusit dotáhnout . A i ta intalační , když se udělala očka a né jen pod šroubek , tak vydzžela skoro vše . Dodnes mám panelák v origo hlíně . No ale lehl jsem si pěkně na zem , odstranil poctivě druhou ztrdlou izolaci , na vodičích se základní izolací nadělal očka a jede dále . Já to předělávat nebudu .
Pájená oka na hliníku se dělají dost blbě.
Jinak u hliníku záleží hodně na ploše v tom šroubku v kontaktu. Kde u mědi se dá dovolit přichytit pod šroubek takové 4 mm délky drátu nebo třeba možná jen 2 mm a ono to dlouhodobě drží, pokud by někdo takhle šetřil. tak u hliníku je třeba ten vodič vytáhnout a pod šroubek přivřít co nejdelší úsek drátku. Když už se nedá udělat očko dokola kolem šroubku , tak aspoň udělat na drátu háček a dát pod šroubek plnou délku toho háčku. Odhadem z mých zkušeností z baráku bych řekl, že pod 8 - 6 mm kontaktu by se u hliníku nemělo jít.
Ve fabrice to muze byt klidne v pohode - co jsem cetl, prusvih je hlinik pod nejakych 4mm2 ("domaci" rozvody, ktere se v ramci uspor medi delaly za komancu).
Stránky: 1 2