SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jak mám přidat obrázek?
Nahore v menu vedle HLEDAT je Moje obrazky - vlez tam.
Kde ma osa Y nulu? Uprostred?
Ano uprostřed. U max na obrázku je 4V, Umin je 2V.
Měření do zkratu ti o dynamice moc neřekne, ale je vidět, že tyristory spínaj. Sice netuším, jak bys to sám s dvěma rukama a okama udělal, ale chtělo by to nafotit totéž při normálním oblouku.
To s tebou souhlasím ale při oblouku bude napätí podstatne višší ale hlavne roztrasené podle toho jak moc mě vybrují ruce a podle toho jak hoří oblouk. Chtelo by to nekoho kdo by byl schopný a ochotý udelat merení jako já pro srovnání. Nevím si ale představit jakou závado by ta moje svářečka mohla trpět. Začínám mít pocit, že je v pořádku a že jen já jsem zmlsaný z lepších mašin....
Editoval Lukas-skalica (27-12-2022 13:43:32)
Maně mě k tomu měření při svařování napadlo - někde na trubce bylo video s elektrodou položenou na kolejnici a sama se odtavovala. Možná by to tak šlo nasimulovat, jednak bys uvolnil ruce a druhak bys vyloučil jejich třes
I tak nevím co bych měl naměřit.
Něco podobnýho, jako teď, ale ne s amplitudou 2Všš.
Nebo na osciloskop natočit mobil, foťák nebo kameru a během svařování to natáčet. Po svařování si video přehrát.
To moc nepujde. Odhaduji napätí na oblouk tak 40V. Abych toto zobrazil, tak budu muset nastavit verikal na 20V/dílek a to už to zvlnení 2V zrejme neuvidím. Ono bude ješte menší.... Kolik je podle vás prípustné zvlnení pri horení oblouku?
Editoval Lukas-skalica (27-12-2022 15:46:00)
Na oblouku bude cca 20-25V, přepni osciloskop do střídavé vazby a pak budeš měřit pouze zvlnění.
Ještě drobná poznámka. Tento stroj vyhlazuje proud tlumivkou. Tlumivka nedovolí náhlé změny proudu - na změny impedance obvodu reaguje zvýšením napětí.
Proto bych doporučoval si před osciloskop (tento max. vstupní napětí 300Vp) zařadit nějakou formu přepěťové ochrany. něco jako sériově rezistor cca 10k a za něj proti zemi nějaký bipolární transil/antisériově dvě zenerky na odpovídající napětí (cca 100V?). V nejjednodušším případě použít aspoň sondu 10:1.
Nevím, jestli jsou mé obavy oprávněné, ale opatrnosti není nazbyt - ztráta osciloskopu by mohla zabolet .
Lukas-Skalica: 40V, ale spíše více bývá jen na prázdno, než se zapálí oblouk. Po zapálení oblouku napětí spadne někde k 25V plus mínus, jak psal Davidma. A není problém už někde v síti nebo někde po cestě na začátku svářečky(zástrčka, přívodní kabel apod.) jak už někdo psal?
Editoval varok (27-12-2022 16:18:15)
Jo. Střídavou část resp zvlnení není problém změřit. Dá se sem ale přidat video?
Bohužel nedá.
Možná by se tady dalo vložit video, kdyby se uložilo a nahrálo ve formátu GIF. GIF jednoduchá videa umí. Ale zase pokud by byl soubor větší než 200 kb, což by znamenalo větší než několik menších snímků, systém fora by se ho pokusil ořezat na velikost obrázku 640x480 pixelů a kdoví jak by to potom dopadlo.
Nevadi. I tak to nema moc zmysl. Není s čím porovnávat
Zvlnění nemá cenu měřit. Pokud budu svářet bazickou elektrodou, tak už z principu dochází ke zkratům. Projevují se při sváření jako "praskání". Tyto zkraty musí umět svářečka svou dynamikou "odpálit" a hned obnovit napětí na oblouku. (dynamická chatrakteristika). Protože vznik těchto zkratů není peridický, tak by se musel průběh napětí na oblouku zaznamenat paměťovým osciloskopem. Pak by nebylo potřeba snímat video. Trochu by byl problém s nastavením spouštění. Muselo by se to vychytat.
Zaujimave by bylo, nahodit tigovy hořak a merit prubehi na takovemto oblouku....... Zase ale není s čím srovnávat.
Editoval Lukas-skalica (27-12-2022 17:35:04)
Při 100A a skoro ve zkratu bylo zvlnění cca 50%. Protože bude při takovém zatížení menší úhel otevření tyristorů, než kdyby byl oblouk a na něm cca 24V a také 100A. Proto by mělo být zvlnění menší než na tomto oscilogramu. Opravdu nemá cenu měřit statickou charakteristiku. Bylo by dobré natočit video při sváření doporučeným proudem a pak s proudem menším a větším. Elektrodu bazickou a zvlášť také rutilkou. Video vč. zvuku. Takto to k ničemu nevede. Videa mohou být krátká. Dát je třeba na úschovnu.
Aj tak tu nikdo nevíme co má z te svarecky vlasne lezt. Darmo ja pomerim, kdyz nevim co mam vlastne namerit. .
Tak si říkám, co je cílem tady toho cvičení. Původní otázka zněla, zda je svářečka v pořádku nebo ne. Minimálně dva členové fora odpověděli, že svářečka umí svařovat líp než popisujete a že bud jde o poruchu, nebo ne zrovna povedený kus, což mi zní opět jako porucha (třeba v důsledku stáří). Měřením na elektrodě těžko něco zjistíte.
Vidím to na:
1) smíření se se stavem
nebo
2) kontrola jednotlivých částí svářečky s nadějí, že se odhalí chyba a svařování se zlepší na přijatelnou úroveň
Pokud půjdete cestou ad. 2), tak zde je schema včetně jednotlivých průběhů http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 422#p17422 a součástky jsou stále dostupný.
Co víc si může človek pro hledání závady přát?
Nebo vyměnit všechny součástky v okolí kde ty průběhy budou vypadat jinak a doufat, že to začne fungovat (čehož nejsem zastáncem, ale i tak s to dá řešit).
Editoval Charon (27-12-2022 18:22:00)
Hledat zavadu ktera mozna i neni?