SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Svar forum si procitam dlouho a dalo mi hodne poznatku. Ted bych potreboval radu, potrebuji navarit vrstvu hliniku na sani motoru. Uz to jedelal jeden chlapek a pouzil svarecku Lincoln Electric HD3200 MIG s argonem, plny posuv, 0.8mm AlMg5 a 0.9mm pruvlak.
Jde mi o to jestli jsem schopen tohle take realizovat. Mam k dispozici MIG Alfa in ABC 160 a DC TIG s kterym delam nerez.
Ma cenu se poustet do navarovani s MIGem nebo se mam na to vykaslat a casem koupit AC TIG?
Pokud se nepletu myslím Bohouš sem někam vkládal video kde vaří hliník i DC invertorem jen mají prohozenou polaritu kabelů,hořák s vodním chlazením a valí to v krátkých housenkách.Osobně bych to určitě prubnul alespoň na nečisto.
Mig můžeš zkusit, cívka 2kg stojí 700, asi bych použil AlSi, argon máš a přestavba hořáku vyjde kolem 500 (bovden teflon + bronz) a kladka.
Tak buť přestavět MIG jak radil 1b a nebo to klidně zkusit TIGem DC pokud máš hořák chlazený vodou a za použití elektrody WP 4-5mm. Pokud jde o navařování jsou tyto dvě metody zdá se mi vhodnější jelikož se nataví pouze vrchní část a svár má větší převýšení. Doporučuji zmíněnou věc předehřát pokud není použit Ar/O2 nebo směsný s Heliem.
Já zkoušel TIG bez přidavného materiálu jinak http://www.youtube.com/watch?v=ySM6rvwwkGs zde borec jak jde vidět používá přídavnýho materiálu elektrodu na hliník.
Nebo obalená elektroda. Třeba UTP 485, což je AlSi5, nebo UTP 48, což je AlSi12. Já si stejně myslím, že ten svod bude z AlSi slitiny.
Editoval JardaK (10-05-2010 23:13:39)
Nasel jsem doma tohle, nevim k cemu to puvodne bylo asi to bude zminovana teflonova trubicka.
Teflonový bowden pro MIG svařování hliníku atd. pokud budete používat dejte pozor při provlékání drátu bowdenem aby neměl roztřepenou/ostrou špičku např od štípaček bowden se zevnitř poškrábe a potom se rád ucpává