SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím Vás pánové.
Má již přes rok 193ku a jak se tak postupně zdokonaluji ve sváření (jekly, plocháče atd. do 4 mm tl.) tak jsem začal pozorovat nějakýho šotka, který vysvětlím:
-začátek svaru kolmého (dva plocháče k sobě), očištěné a rovné.
-cca 2 cm sváru je jak od státního svářeče
-pak se ze svářečky ozve hluboké zadunění a drát začne prskat a svár už stojí za h....
-po chvilce to je zase 1cm sváru ok a zase to začne
Nevíte co by to mohlo dělat? Myslel jsem si, že se materiál zahřeje a změní se vlastnosti sváru. Ale co s tím?
Zkusil jsem pustit drát naprázdno a odvíjí se nádherně a klubo s drátem (0,8 - 15kg) se nikde nezasekává. Stává se to jen když svářím.
Nijak mě to doposud nevadilo, ale včera jsem vařil vejfukový svody a chce se mi s těch svárů blejt.
Děkuji za rady.
možno máš uvoľnený niektorý zo silových kontaktov, alebo to dunenie môže byt presicovaním tansformátora, možno sa ti dostala nejaká špina do trafáku alebo do tlmivky, Ja by som to rozobral a vyčistil
Laicky povedané : maš problém v zváračke.
Ta 193-ka by mala byť trojfázová , skus prekontrolovať či ti nevypadáva jedna fáza v zásuvke.
Vypadá to na trafo a většinou se to stane, pokud se vaří na vyšší rozsah stroje, trafo se může částečně poškodit, případně nečistota z broušení (lokální přehřátí nebo mezizáv. zkrat), zkus se ještě podívat, jestli není uvolněná nějaká cívka, kontrola sil. spojů, usměrňovače a fází.
Nerozvibruje se ti cívka? Když sváříš, může se ti potkat rezonance cívky s rozptylovou indukčností trafa, ať se ti na ní při sváření někdo podívá, nebo na ní přidat závaží (je-li kam) případně odmotat část cívky, zpevnit přepážku, na které je cívka uchycená...
KMU1 napsal(a):
Nerozvibruje se ti cívka? Když sváříš, může se ti potkat rezonance cívky s rozptylovou indukčností trafa, ať se ti na ní při sváření někdo podívá, nebo na ní přidat závaží (je-li kam) případně odmotat část cívky, zpevnit přepážku, na které je cívka uchycená...
No to jsem si také myslel, protože takový podobný zvuk v tom je (jako když se něco rozvybruje), ale když to pustím na prázdno bez plynu tak jde absolutně plynule.
Ostatním také děkuji. Dnes překontroluji veškeré spoje a kontakty.
O to právě jde, že naprázdno se závada neprojeví, TEPRVE pokud svářecí trafo zatížíš, pak teprve magnetické pole"vyleze" z trafa. Nech někoho ať sváří a sám se podívej, co se děje
Stránky: 1