SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
A4Y2IQ napsal(a):
Když už padla řeč na Iskravar....
Taky jsme netušil co koupit...nakonec jsem se rozhodnul pro Iskravar MIG 170.....i s plnou a otestovanou 6kg bombou, ventilem + 5kg cívkou (0,6)....to vše za necelých 10 000,- .....rozhodovalo především to, že zastoupení mají v Jablonci (zde taky provádějí servis) a já jsem z vedlejšího města...stavil jsem se tedy pro ni osobně, dostal základní instrukce (mimochodem velice solidní a férové jednání) co a jak a ještě ten den se pokoušel vytvořit něco na způsob sváru
Už jí mám něco kolem tří neděl a zatím žádný problém, šlape jak má, drát leze jak má, oblouk chytá jak má...dokonce už dělám housenky jak "frajírek libovej"... (asi ne úplně dobré přirovnání)
Abych ale byl fér, tak bych rád upozornil, že jsem prozatím těžký amatér a učím se, takže možná všechna chvála nebude úplně objektivní...ale z mého pohledu musím říct, že jsem rád, že jsem se tak rozhodnul....samozřejmě čas ukáže...
koupil jste dobre.. pan varok nevi jak ušteřit tak vymislí..
Máte pravdu, vymýšlím jak ušetřit, ale z úplně jiného důvodu, než který zde padnul. Jsou to mé osobní důvody, které tady nebudu řešit. Včera jsem byl v tom Svarmetalu, ale jsou tam hroozně drazí. V tom odkazu od ALLa ji mají za 8990 a v tom svarmetalu za 10490. Tak jsem se rozhodnul pro ten obchod v odkazu.
Tak nakonec jsem přece jenom koupil v tom Svarmetalu. Tu moji Bimax 4.195, kterou jsem chtěl. Mají nějakou akci, takže jsem koupil za 10 000,- kč i s redukčním ventilem a láhví. Sice je to jen takový primitivní redukčák, ale je. Bývá na netu napsané, že je to připraveno pro trubičkový drát, ale oni to měli připravené pro normální drát a plyn. Je tam 5kg drátu 0,8mm. Chtěl jsem 0,6mm, ale když už tam měli tu 0,8, tak to tam nechali. Svářečkou jsem docela mile překvapen. Až na některé drobné chybičky, které jsou popsány zde na svarinfu a pár dalších, jinak zbytek v pohodě. Ukazoval mi ten chlápek jak to svařuje a docela dobře. Sice to nemohl ze začátku nějak nastavit, ale potom se to rozjelo. Zkoušel jsem v garáži pár housenek a docela to jde. Není to jako profi třífázová svářečka, ale na to, kolik ta hračka stojí, výkony pěkné. Jen to nastavování kvůli 0,8mm si budu muset zvyknout. Musí se nastavit o hodně menší posuv než by asi byl u 0,6mm drátu.
Těch pár chybiček je: moc krátká hadice u pistole, krátký ale jde to přívod na 230V a hooodně krátký zemnící vodič. Ten drát stále pod proudem předělám tady podle svarinfa a kabely dám delší.
varok napsal(a):
Těch pár chybiček je: moc krátká hadice u pistole, krátký ale jde to přívod na 230V a hooodně krátký zemnící vodič. Ten drát stále pod proudem předělám tady podle svarinfa a kabely dám delší.
Í proto jsem einhela přestavoval aby mel delší snadno vymenitelny hořák s eurokoncem odelavaci kostru delší než tam byla jine ukostřovaci klešte pořadne masivní tedka svařuje bezvadne napomohla tomu jina řídí ci jednotka, přidaný kondík atak..
Editoval alll (30-04-2010 23:30:33)
Tak kostra jde vyndat jednoduše, Sice ne tak jako kdyby byl přímo konektor, ale je tam jen našroubovaná přes očko, takže ji vytáhnout není problém. Je ale hrozně kraťoučká, jen asi metr, tak dám delší. Svařovačí parametry má ale docela pěkné, jednotka posuvu(po vašem ŘJ) je docela kvalitní, alespoň simyslím. Včera jsem vyvařil dost drátu a zkoušel na kousku plechu nějaké housenky. Až na dost velký rozstřik kuliček oproti 3fázovým svářečkám pěkné. Hlavně jde o dobré nastavení napětí a posuvu drátu. Chtěl jsem ale 0,6mm drát a dali mi 0,8mm, tak nevím jestli s tím půjdou i tenké autoplechy. Večer možná dodám fotečky housenek, které jsem dělal na vyzkoušení. Jinak zatěžovatel je slušný. Při přepínači na max. jede necelých 10min. Jelikož to mám ale jen na tenké plechy, auto a pod., tak budu používat stejně jen nižší stupně. Ideální je na 4ku a 5ku. Tam není problém svařovat i déle než dvacet minut. Tedy na tu 4ku, na pětku asi 15min.
varok napsal(a):
Tak kostra jde vyndat jednoduše, Sice ne tak jako kdyby byl přímo konektor, ale je tam jen našroubovaná přes očko, takže ji vytáhnout není problém. Je ale hrozně kraťoučká, jen asi metr, tak dám delší. Svařovačí parametry má ale docela pěkné, jednotka posuvu(po vašem ŘJ) je docela kvalitní, alespoň simyslím. Včera jsem vyvařil dost drátu a zkoušel na kousku plechu nějaké housenky. Až na dost velký rozstřik kuliček oproti 3fázovým svářečkám pěkné. Hlavně jde o dobré nastavení napětí a posuvu drátu. Chtěl jsem ale 0,6mm drát a dali mi 0,8mm, tak nevím jestli s tím půjdou i tenké autoplechy. Večer možná dodám fotečky housenek, které jsem dělal na vyzkoušení. Jinak zatěžovatel je slušný. Při přepínači na max. jede necelých 10min. Jelikož to mám ale jen na tenké plechy, auto a pod., tak budu používat stejně jen nižší stupně. Ideální je na 4ku a 5ku. Tam není problém svařovat i déle než dvacet minut. Tedy na tu 4ku, na pětku asi 15min.
ja jsem uz mym strojem dratem 0.6 svařoval v kuse asi 40 minut jen z 2 minutovymi přestavkami mezi jednotlivymi svary byly i 50 cm v kuse svařoval jsem konstrukci mel jsem pujčeny hořak o delce 4 metru podavač podaval drat velmi dobře jen ostre oblouky podavač už neustal s minimalním přítlakem na kladkach kladky proste proklouzly mam je hladke.. na usměrnovač jsem přidaval tepelnou pojistku ktera hlída teplotu usmernovače ta vypina při 90 stupnich C. zatim se mi nestalo že by vypla valil jsem na 5 svařeci stupen a drat byl nastaven skoro na plno aby ty svary byly pořádne..
Tak kostru jsem už dal delší, délku 3m. Přitom jsem si všiml, že polarita byla naopak. Hadice s pistolí na mínus a kostra na plus, tedy jako na trubičkový drát. Zapojil jsem to jak má být a rozstřik kuliček se zmenšil. Jen jsem se chtěl zeptat. Jak je podavač drátu, tak z té strany kde je hadice s bovdenem asi chybí protikus. Má to tak být, nebo mi to tam nedali.
varok napsal(a):
Tak kostru jsem už dal delší, délku 3m. Přitom jsem si všiml, že polarita byla naopak. Hadice s pistolí na mínus a kostra na plus, tedy jako na trubičkový drát. Zapojil jsem to jak má být a rozstřik kuliček se zmenšil. Jen jsem se chtěl zeptat. Jak je podavač drátu, tak z té strany kde je hadice s bovdenem asi chybí protikus. Má to tak být, nebo mi to tam nedali.
jaky protikus mate na mysli?
Jak je podavač drátu, tak z jedné strany, směrem od cívky s drátem je plastová trubička. Z opačné strany, jak je hadice s bovdenem je na podavači takový jakoby výkroj na tu hadici. Jsou tam dvě díry hned nad sebou a jedna kousek dále. Byly tam jen dva delší vruty a jeden kratší. Na netu jsem našel obrázky toho Telwin podavače, ale všude je to ukázané bez toho protikusu na připevnění hadice s bovdenem. Provizorně tam mám větší podložku a přitáhnutou jedním delším vrutem.
varok napsal(a):
Jak je podavač drátu, tak z jedné strany, směrem od cívky s drátem je plastová trubička. Z opačné strany, jak je hadice s bovdenem je na podavači takový jakoby výkroj na tu hadici. Jsou tam dvě díry hned nad sebou a jedna kousek dále. Byly tam jen dva delší vruty a jeden kratší. Na netu jsem našel obrázky toho Telwin podavače, ale všude je to ukázané bez toho protikusu na připevnění hadice s bovdenem. Provizorně tam mám větší podložku a přitáhnutou jedním delším vrutem.
skuste se hodit nejake foto.
Přímo ze své svářečky foto nemám, ale zkusím najít obrázek na netu a dám ho sem. Ale nevím, jak se sem obrázky dávají.
http://www.alfin-trading.cz/telwin/poda … atu-153007
Tak tady je ten Telwin podavač. Je sice naopak, než ho mám ve svářečce, ale je to ten samý typ. Na obrázku je ta část úplně vlevo. Je tam takové vybrání na hadici, ale nebyl tam ten protikus. Taková nějaká objímka, nebo co. Tak nevím, jestli se musí dokoupit zvlášť nebo když svářečku předělávaly, jestli to tam zapomněli dát.
Ano, patří tam umělohmotný držák hořáku.Není však součástí posuvu, ale kupuje se zvlášt. U Choboly v Brně mají tento posuv asi za 400 kč a ty objímky taky. Kolik však stojí nevím, ale je to pár korun.
Zdenál: děkuji za info. Jsem si říkal, že by mi to tam zapomněli dát? Byly tam jen dva delší vruty a jeden kratší. To už by je ta plastová blbůstka za dejme tomu 50 kč zabyla? Zkusím najít tu fu Chobola v Ostravě-Přivoze, tam prý nakonec ty svářečky taky mají. Měl jsem v avízu inzerát a ozvali se mi z té firmy, s nějakou svářečkou Telmig od Telwinu. Prý za 6600, ale bez redukčáku a láhve. Prý mají nějakou akci. Tu moji prý nakonec taky mají, ale není v nabídce na netu. Komplet co mám já za 9500,- kč ale i s kuklou, kterou jsem já neměl. No nic, už jsem koupil jinde, ale na ten plast k podavači se můžu zeptat.
Editoval varok (09-05-2010 13:47:50)
Dnes jsem našel tu firmu Chobola v Ostravě. Byl tam dost nepříjemný chlápek a trošku nechápal, co vlastně chci. Měl tam tu malou Bimax svářečku, myslím že typ 152, tak jsem mu to na ni ukázal. Říkal, že je to divné, že ta objímka je součástí podavače a že se asi zvlášť neprodává. Zdělil jsem mu, že mi na internetu psali, že by měla jít koupit zvlášť. Tak prý to zjistí v jejich pobočce v Brně. Pak prý mi zavolá. Ještě se neozval, tak nevím. Všude na internetu jsou ale podavače bez těch objímek, tak trošku nechápu, jestli se to vážně prodává bez toho, nebo to tam zapomněli ve svarmetalu dát. Kdybych kupoval podavač zvlášť, tak to ještě chápu, ale že to chybí v komplet svářečce?
V Brně je centrální servis f. Chobola a tam tu objímku běžně mají. Stačí zavolat číslo 548 21 84 94, chtít servis, a pak nějak vysvětlit servisákovi o co jde a jestli by ten díl nemohl poslat na pobočku do Ostravy.Pokud budete mít štěstí mohlo by to klapnout.Nejedná se totiž o běžné zboží a proto je prodavači na pobočkách nemají skladem a ani je neznají.Je velice divné , že někdo prodává novou svářečku bez tohoto dílu, nebot ten je nedílnou součástí každého nového stroje./Pokud se nejednalo o nějaký bazar/
Ne, je to nová svářečka se zárukou. Ty levné COčka ale bývají většinou nachystané na trubičkový drát, ale oni tam už měli plný drát 0,8mm. Tak jestli to nepředělávali a nezapomněli to tam dát.
Už jsem koupil ten plastový držák bovdenu. Stál 7 kč a normálně prý má u svářečky být. To mě tedy v tom Svarmetalu natáhli. Ve firmě Chobola ale ochota k zákazníkům žádná. Pokud člověk sám nepožádá, nic pro vás sami neudělají. Byl jsem tam asi pětkrát. Dvakrát mi měli volat, nakonec jsem musel volat já. Prostě hrůza.
Rád se připojím do debaty
Já jsem si koupil na inzerátu einhell 150 BT GW 150, takový to malý šumítko, mam to na karosařinu a lehkou zámečnickou práci. za 4000 jsem to sehnal i s kuklou, bombou, což nebyla zase nějaká extra třída.
Jako svařovalo to,ale ten posuv drátu a napěťový posuny a čert ví co,bylo to takové nemastné neslané,sice vařilo,ale člověk se s tím víc natrápil než nasvařoval.
Tak jsem začal zde brouzdat po nějakých vychytávkách a zjistil jsem že jsem v tomto naprostý laik a budu rád když seženu někoho kdo mi to za solidní peníz vylepší.
Našel jsem zde tady pana alll a svěřil jsem mu do rukou ono šumítko a světe div se-pan alll do něj namontoval kondenzátory,samostatnou podavací jednotku,nový stykač, no čert ví co ještě,zůstalo puvodni akurát asi jen trafo a jak jsem to dovezl domů, tak jako kdyby jste rázem prohlédli-
Nová řídící jednotka Omicron jede jak Sax jen si ševelí a bez prskání,kuliček, a všelijakých neduhů co to mělo.
Za upravu jsem dal cca 4000,- a měl jsem v tom ještě spoustu jiných vychytávek a opravdu jsem velice spokojen jak to najednou krásně vaří.
Nejsem si jist jestli bych sehnal novou svářečku za 8000,- ale na takové úrovni jakou mám nyní já.
Jsem si jist že nyní stroj mi dává 100% toho co může nabídnout a ne nějakých 30% před úpravou aby to něco dělalo ale bylo to nejlacinější.
Tohoto pána velice doporučuji,udělal mi velkou radost a spolu nyní plánujeme výměnu eurokoncovky a hořáku za delší asi 3m místo puvodni 1,5 m.
Opravdu nelituji ani koruny a doporučím všem kdo si chce koupit (nebo koupil) einhella 150,170,190 a přemýšlí o úpravě.
Je to opravdu jiná písnička před a po urpravě ;-)
dělám s tím toto http://dum.bazos.cz/inzerat/22296068/Ru … naradi.php a jsem nadmíru spokojen ;-)
Editoval dexterlay (10-03-2013 15:38:22)