SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den
Dneska jsem svařoval nějaké hliníkové díly a při snaze povolit kleštinu se mi podařilo ulomit krček hořáku. Celý konec hořáku je zavulkanizovaný v gumě a já jsem cítil, jak se krček v gumě trochu hýbe a bylo mi v té chvíli jasné, že je to konec svařování. Nejdříve jsem šel trochu telefonovat zda
bych někde nekoupil ten celý přední kus hořáku. Výsledkem byl příslib , že možná, když bude štěstí tak za týden , no ale já to pořeboval dovařit dnes, maximálně zítra. S vědomím že hořák je takto nepoužitelný jsem se pokusil o opravu. A právě proto o tom píšu, kdyby se to někomu stalo aby měl inspiraci co se dá v nouzi udělat.
Nejdříve jsem vyjmul poškozený díl z rukojeti hořáku a v místě dělicí roviny na jedné straně gumového obalu jsem tento rozříznul a také jsem provedl řez po obvodu, v místě , kde se pogumovaná část vkládá do plastové rukojeti. Potom jsem dal do hrnce vařit vodu a díl s gumou trochu povařil, aby guma změkla a takto se mi podařilo gumový obal hořáku, bez poškození sejmout. Když jsem ho sejmul , tak jsem uviděl co bylo příčinou poškození,
Krček hořáku byl pomocí stříbrné pájky mizerně připájen k mosazné trubičce ( pájka nebyla dobře navzlínána do styčných ploch dílů)
Očistil jsem tedy díly od staré pájky a zapájel znovu stříbrem . Po očištění, jsem opět " povařil " gumu v hrnci a úspěšně ji natáhnul na díl z hořáku.
Potom jsem řešil jak slepit gumu v místě rozřízlé dělicí roviny . Odzkoušel jsem vteřinové lepidlo, za použití aktivátoru a výsledek mne popravdě překvapil. Ono to kupodivu drží , vařil jsem asi 3 hodiny a guma byla značně ohřátá. Zdravím a ať se vám hořáky nelámou Štěpán
Jen pozor na dočasnost lepení. Mě se vteřiňák s aktivátorem po půl roce rozpadl na prach.
Pěkná práce.
Správný lepidlo je dost důležitý, s čím máte dobrou zkušenost na lepení gumy?
Já bych volil neutrální silikon. Nebo polyuretanový tmel. Ale spíš ten silikon, kvůli teplotní odolnosti a dobrí přilnavosti neutrálního silikonu. Ostatně až se to vteřinové lepidlo ohříváním rozpadne, může se to zkusit.
To je modře natřený fronius. Vyhledejte prodejce společnosti Fronius. Jeden takový mám doma.
Stránky: 1