SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
pat napsal(a):
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thu56_123.jpgmbs/71
To je litinová vybrační deska a k ni jsem vařil oděruvzdorný plech deset mm. Vzal jsem na to první drát co se mi dostal do ruky s autogénu
Litin na bázi železa je mnoho druhů. Mohl byste zjistit druh a složení, zejména procento uhlíku v materiálu té desky? Zajímalo by mně to.
Ani nevím kde , jen bych ji mohl vyfotit.
Jo jak jsem to zkusil eldou tak to strašně porovatilo .I migem to nešlo . Pak jsem vzal tig a minimum proudu a hle nepalilo se to a hezky rozlilo.tak jsem to objel celé a drží to super.
pat napsal(a):
Jo jak jsem to zkusil eldou tak to strašně porovatilo .I migem to nešlo . Pak jsem vzal tig a minimum proudu a hle nepalilo se to a hezky rozlilo.tak jsem to objel celé a drží to super.
Díky. V každém případě to vypadá super...
Já bych to spíše typoval na ocelolitinu (ocel na odlitky).
OT: mimo jiné Pate udělal jsi to elektrochemické čištění nerezi?
Editoval Famater (24-10-2022 13:37:51)
Famaterr neudělal nějak jsem k tomu nedošel . Vždy jen rouno. Jsem spohodlněl a už mě to tak nežene. Trafo ale mám a štětečky jsem také koupil. Jsem i zaměstnanec ,nerez vařím hlavně v práci a tam je mi to tak nějak jedno.Tam je dobrý i lamelák.
Ani tu desku jsem nijak nepolohoval,hodili mi to na stul a tak jsem to objel kolem dokola na prasáka.To víš není čas na hračičky.
Famater napsal(a):
Já bych to spíše typoval na ocelolitinu (ocel na odlitky).
OT: mimo jiné Pate udělal jsi to elektrochemické čištění nerezi?
Taky tak. Kdyby to byla obyčejná litina, tak to po pár bouchnutích praskne.
A co takhle to "slepit" tvrdou pájkou?
Já jsem teď nedávno při hrabání se v nabídkách eshopů narazil na slitinu Cu50Al45Zn5. Neboli slitinu 50hmotnostních dílů mědi, 45 hmotnostních dílů hliníku a 5 hmotnosních dílů zinku. To je jinak Dewardova slitina používaná jako činidlo v chemických syntézách, ale jinak by to měla být slitina s teplotou tání 550 st C, tudíž by se to dalo použít jako nízkotavitelná tvrdá pájka. Předpokládám, že by to mohlo očištěnou litinu a s tavidlem smáčet a tak nějakou prasklinu nebo díru i opravit. Mohla by to tak být levná náhrada drahé stříbrné tvrdé pájky.
A když už jsem v tom, tak kdyby ta Dewardova slitina nešla koupit hotová, jako že ano, 50 gramů nějak za 80 - 100 Kč, tak by šla asi klidně namíchat na pájené místo z prodávané práškové mědi, hliníkové krupice a zinkového prášku, nanesená s tavidlem přímo na to místo a stavená třeba obyčejným nesvítivým plynovým plamene. Mělo by stačit ohřátí k tějm 550 st C, které by roztavilo těch 5 % zinku, aby se do něho rozpustila ta prášková měď i ta hliníková krupice.
Nějaké připomínky praktiků svářečů?
Litina od ocelolitiny se lehce pozná podle jisker od brusky.
Litina má malé tmavočervené jiskry.
Ocelolitina má oranžové jiskry jako plechy atd.
Radime, obcas ked mi niekdo donesie stare popraskane vyfukove zvody, ktore su zrejme z oceloliatiny, tak to zvaram s hlinikovym bronzom s tigom. Zvaram to ako hlinik.. Samozrejme si to najprv aspon opieskujem alebo inak ocistim.. Osvedcilo sa mi to viac ako to zvarat s nikelitkami.. a ano, je to vlastne take tvrde pajkovanie ...
Hliníkový bronz je ale něco jiného, tam je toho hliníku výrazně míň.
Radim napsal(a):
A co takhle to "slepit" tvrdou pájkou?
Já jsem teď nedávno při hrabání se v nabídkách eshopů narazil na slitinu Cu50Al45Zn5. Neboli slitinu 50hmotnostních dílů mědi, 45 hmotnostních dílů hliníku a 5 hmotnosních dílů zinku. To je jinak Dewardova slitina používaná jako činidlo v chemických syntézách, ale jinak by to měla být slitina s teplotou tání 550 st C, tudíž by se to dalo použít jako nízkotavitelná tvrdá pájka. Předpokládám, že by to mohlo očištěnou litinu a s tavidlem smáčet a tak nějakou prasklinu nebo díru i opravit. Mohla by to tak být levná náhrada drahé stříbrné tvrdé pájky.
A když už jsem v tom, tak kdyby ta Dewardova slitina nešla koupit hotová, jako že ano, 50 gramů nějak za 80 - 100 Kč, tak by šla asi klidně namíchat na pájené místo z prodávané práškové mědi, hliníkové krupice a zinkového prášku, nanesená s tavidlem přímo na to místo a stavená třeba obyčejným nesvítivým plynovým plamene. Mělo by stačit ohřátí k tějm 550 st C, které by roztavilo těch 5 % zinku, aby se do něho rozpustila ta prášková měď i ta hliníková krupice.
Nějaké připomínky praktiků svářečů?
Tak asi by to reálné bylo, ale připadá mi to dost krkolomná cesta... Tady tím Al Bronze pomocí TIGu dosáhnete zaručeného úspěchu, většinou bez nutnosti předehřevu. Divím se, že v ČR je obtížně k sehnání... Tady v USA ten drát AWS A5.7 / ER CuAl-A1, AWS A5.7 / ER CuAl-A2 a AWS A5.7 / ER CuAl-A3 určený pro svařování a navařování vyrábí Wisconsin Wire Works, Inc.
http://www.wisconsinwireworks.com/aluminum_bronze.html
Přídavný drát je slitina hliníkového bronzu se střední pevností používaná pro svařování hliníkových bronzových plechů a pro spojování různých kovů, jako je litina, uhlíkové oceli, měď, bronz a materiály měď-nikl. Aplikace zahrnují rekonstrukci opotřebovaného povrchu, opravy odlitků a všeobecnou údržbu a výrobu galvanizovaných(pozink) plechů, kde zabezpečí vysoce pevné svary.
Mě zaujala ta nízká teplota tání, 550 st C. Tak jsem si řekl, že i když ten kov třeba nebude asi zrovna moc pevný a bude možná korodovat, takže i tak by mohla oprava litiny tímto dewardovým kovem mít vyšší užitnou hodnotu než zapájení měkkou cínovou pájkou. Asi tak.
A teď koukám na internetu, teplota tání hliníkového bronzu na https://eprehledy.cz/bod-tani-teplota-tani-kovu.php je uváděná 600 až 650 st c. To není zas tak velký rozdíl a ten hliníkový bronz asi bude i mechanicky pevnější i korozně odolnější. Jenže jinde je pro hliníkové bronzy (5 - 10 % Al) uváděná teplota nad 800 st C. Tak nevím.
Našel jsem že CuAl8 A1 má bod tání 980°C.
Tak možná je to nějaká "šílená" bronzová slitina s kadmiem, vizmutem, zinkem atd, obdoba nějakých nízkotavitelných cínových slitin, jako je třeba Woodův kov.
Já jsem ještě na jiných webových stránkách narazil na údaj, že teplota táni bronzí se pohybuje v rozsahu od dokoce 310 st C po nějak 900 st C. Přirozeně složení nebo aspoň nějaké bližší určení té bronzové slitiny tam chybí.
Frank: tady v tomhle state je vesmes prolem sehnat cokoliv
Je to divné, jak se to mohlo do tabulky dostat. Nejspíš tak, že se to jako mnohokrát jen opsalo. Teplota 650°C odpovídá spíš stříbrným pájkám.
Stránky: 1 2