SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Charone na styroch zapnutych varicoch,sampzrejme nie na plno to ide susit velmi rychlo.Nejdem ani nechcem polemizovat ci je to ekonomicke.Da sa pekne susit aj na radiatoroch.Dakujem za pochvalu.
Offline
Jo, na radiátory jsem měl pěkné dlouhé dřevěné plata. Časem se silonová sítovina zdrcla a plata jsou ted prohnutý. Potvrzuji, sušit to jde dobře, kor když začne topná sezona.
Editoval Charon (19-09-2022 18:20:07)
Offline
Nejlepší sušení bylo v kotelně nad rozvačečem středotlaké páry . Ráno jsem tam zavezl dva pytle nakrájených jablek a odpoledne jsem si odvezl necelý pytel usušený . Chlapi z údržby už měli připravená nerezová síta , která měla štand právě nad rozvaděčem . Inu byla jiná doba .
Offline
U nás se kdysi sušilo v otevřené troubě sporáku. Do trouby se dalo dát 4 nebo dokonce 6 sít, rám z pocínovaného plechu a uvnitř síto asi taky pocínovvané. Ve sporáku se za sychravého podzimu stejně babička topila nonstop kvůli teplu a i když se spaliny nepouštěly kolem trouby, ale přímo do komína, bylo v troubě na sušení dost teplo. Já už jsem chytl jen ten konec, kdy už ty síta byly dost poničené a sušené ovoce bylo akorát na cucání na zimu. Dříve jbyla u nás v domě v komíně i pekárna a vedle chleba se z toho sušeného ovoce pekly frgále .
Editoval Radim (20-09-2022 06:41:49)
Offline
To znam z doslechu, u nás byla pec v které se dala usušit nůše švestek. Ty se sušily vcelku, nevypeckované. Vždy se počkalo až měly prdelky zcvrklé, pak se setřásly a šly na povidla a usušit. Já jsem z toho zachytil zbytky plat, dřevěné rámečky a uvnitř z dřevěných tyček udělané síto. A jak píšeš, za sychravého podzimu se topilo.
Offline
To zlikvidovala šarka švestek. Dříve se domácí švestky otřepávaly či trhaly už od poloviny srpna. A ty poslední zůstávaly po opadu listí hluboko do října. A to byly právě ty scvrklé, sladké a někdy až s krystalky cukru. A zrovna v té době už bylo takové počasí, že se stejně muselo přitápět, takže sušení švestek přišlo v baráku vhod. Šarka práve způsobila, že všechny švestky opadly dříve a měly málo cukru.
Otázka je, jestli by to nešlo vrátit, protože sadaři údajně vyšlechtili nové odrůdy pravé švestky odolné šarce.
Offline
Dva stromy odolné šárce mam, švestky jsou ale trochu větší než "pravé", zase se to líp trhá a po usušení nejsou tak malé. Bohužel do prvních mrazíků na stromě nevydrží. Sladké a chutné jsou dost.
Offline
Slivky a to jedno ci bystricke alebo ine susim v udiarni na bukovom dreve . Ze maju aj taku lepsiu chut. A davam ich do zemiakovej polievky -predtym den vopred umyjem a namacam na noc
Offline
Tady se snad sušené švestky dávají do vánoční rybí polévky. Ta bramboračka zní inspirativně.
Offline
Ja davam susene slivky do kapustnice.Kapustnica s kyselkavou chutou a sladkymi slivkami mnam.😁
Offline
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 175933.jpg
Trochu som pokroocil,vo vylepsovani garaze.Plechova stena.Uz iba prichytit o stenu a stol,ktory som ukazal v prispevku #55.
Offline
Super, ja takovouhle stenu taky zvazoval (chvili jsem mel peg board ze sololitu) a nakonec jsem implementoval "french cleat" system.
Online
Charon napsal(a):
Dva stromy odolné šárce mam, švestky jsou ale trochu větší než "pravé", zase se to líp trhá a po usušení nejsou tak malé. Bohužel do prvních mrazíků na stromě nevydrží. Sladké a chutné jsou dost.
Tak u nás je šarka tak, že dobře plodí jen mladé stromky vyrostlé ze semena předchozích švestek . Tak prvních 5 možná 10 let, pak ta plodnost kvůli šarce upadá.. Staré švestky chycené šarkou mají místo 20 - 100 kilo tak půl - 5 kilo nezasažených švestek a jejich použitelnost se z konce srpna po říjen zůžila na asi 2 týdny v září.
Ale mám letos objednané 3 odrůdy, od raných po pozdní, které by měly být odolné šarce. Tak uvidím, tak za tři roky. Zvláště ta raná se mně od monitoru počítače zdá výhodná, protože v srpnu bych mohl snad švestky sušit na půdě pod střechou , za horkých letních dnů je tam až 55 st C.
Offline
Držím palce, ať se šárky zbavíte.
Využít horký vzduch pod střechou je dobrý nápad pokud zajistíte proudění vzduchu. Dřív se tak sušily bylinky. Já to použil dvakrát a vždy neúspěšně.
V prvním případě jsem udělal na plechové šikmé střeše skleněné koryto-komín a ohřátý vzduch vedl do sušárny plné plat švestek. Proudění zajištoval teplý vzduch, větráky jsem z důvodu šetření nezapnul. Ze sušárny se stala výborná líheň ovocných mušek – pičurek, švestky začaly mokvat a šly na kompost.
Ve druhém případě jsem pod plechovou střechu umístil plastové vaničky (co se v nich prodává maso v supermarketu) plné roztoku ledku rozpuštěného ve vodě. Cílem bylo získat čistý ledek v krystalické formě. Výsledkem byl rozpad vaniček a protečení roztoku do podlahy. A tak mě čeká výměna kusu podlahy, ledek je silné okysličovadlo a v kontaktu s organickou hmotou dokáže vzplanout, čemuž brání snad jen to, že je hydrostatický a vlhne. Ted už vím, měl jsem použít sklo, třeba zavařovací lahve.
Editoval Charon (02-10-2022 13:16:17)
Offline
Mně se zas neosvědčilo větrákem foukat vzduch na sušené věci, ukázalo se, že je třeba úplně čistý vzduch. Jinak je v těch věcech plno nachytaného prachu a potom to taky po prachu chutná. Takže když je ve vzduchu prach, tak spíš nefoukat, musí to vysychat přirozeným prouděním vzduchu.
šarky asi zbavit nepůjde, myslím že se drží ve všech švestkovitých stromech, třeba v lese v trnkách nebo je tady kolem cest plno myrobalánu a i nějaká stará stromořadí ovocných stromů se švestkami nebo švestky v lese po starých sadech, třeba zrovna těch naších.... To by se asi všechno kompletně v zahradách i v těch polích a lesích muselo vymlátit a nějaký rok držet karanténu, než by se region zase osadil švestkami a slívami, mirabelkami, meruńkami... Bude asi jediná možnost postupně shánět a zkoušet švestky a jiné ovoce příbuzné se švestkami odolné šarce a to odolné šířit. Ono mimo pravé švestky jsou jiné stromky většinou šarce částečně nebo úplně odolné, mirabelky, ryngle, slívy a všelijaké slivoně atd. Citlivé jsou myslím ještě některé meruňky a trochu taky broskve. Ale nejcitlivější jsou právě švestky domácí a obecně takzvané pravé švestky.
Ty vaničky od masa je polypropylen, ten by ledek vydržet určitě měl. Asi jsou zcitlivěné aby byly nezávadné pro styk s potravinami plus jako jednorázový obal hodně tenké a jak jsou tvarované za horka, nejsou při nahřátí stabilní, smršťují se. Chtělo to asi něco masívnějšího, třeba plastový box.
Offline
Co jsem koukal na různé domácí i průmyslové sušičky, tak to vždy má ventylátor který nutí vzduch proudit. Prach jak píšeš je problém a pokud se na ovoce nachytá, tak to nepůjde dolu a bude to jak když to někde člověk vyválí.
Když jsem před rokem kupoval meruňky na obnovu, tak jsem si všimnul uvedené větší či menší citlivosti na šárku. Málo platno, meruňka je většinou naroubovaná mirabel nebo ryngle, málo kdy je z pecky.
Pro doplnění, vaničky tam byly přes rok. Jinak mam staré mysky na vyvolávání fotek, asi by byly vhodnější a spíš by to vydržely. Ruzný plastový boxy do kuchyně by snad též šly, ale ted jedině ty zavařovačky.
Offline
Tady je námět na solární sušičku:
https://www.youtube.com/watch?v=J-w8DL9KRd0
Solární tavidla vosku a solární sušičky mají mnoho společného. Tavidel jsem udělal několik. Tato sušička mi padla do oka, ale mám k ní nějaké drobné výhrady. Například sklo u tavidla se mi vždy rozpálilo tak, že jsem na něm neudržel ruku. To znamená, že v tom momentě fungovalo jako chladič, takže to bude chtít dvojité sklo. Tepelná ztráta je i přes dřevo. Chce to více vrstev. Osvědčila se mi dovnitř lepenka a na ní AL plech - tiskárenský kovolist natřený na černo. Dlážkovica je na manipulaci zbytečně těžká, stačí tatranský profil 14 mm. Kolečka větší, bedna rozebíratelná, skládací a podobné drobnosti. Avšak principiálně to má borec super.
Offline
Přesně podobnou konstrukcí od nějakého amerického kutila jsem se inspiroval. On to neměl zateplené a ani já nezateploval. Spád střechy je u mě mírnější než v youtube a asi se nerozpálí tak jako v youtube. Zespoda se chladí pudním prostorem a barva není černá, ale tmavě hnědá. Zase byla plocha větší. Američan v tom sušil ovoce, ale neznám jeho klimatické podmínky. Oproti rostlinkám ovoce obsahuje mnohem víc vody a tak je to náročnější.
Na potřebu proudění vduchu usuzuji ze zkušeností s prádlem které rychleji schne když fouká vítr a ani nemusí být horko.
Tavidlo vosku. Ty včelaříš?
Editoval Charon (03-10-2022 18:27:29)
Offline
Na solární tavidlo vosku jsem rezignoval. Příliš velký krám, který při tavení sežere spoustu času a produkt stejně není hotový, vosk se musí přetavovat v něčem jiném. A ve zbytku je velké množství vosku, na vyhození nebo spálení to je škoda, na uschování taky, protože to pak sežerou zavíjěči a když se to proti zavíječům zabalí, tak to potom zplesniví.
Offline
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 162943.jpg
Aj si tu podriemem aj postrazim...😁Trochu som podokladal naradie na stenu nech sa to nevala vsetko v bedne.Omluvam sa za neotocenie fotky.
Editoval kimir (15-10-2022 17:05:53)
Offline
Odkládání na zeď je nejlepší.
Starý pegboard:
https://ibb.co/g7PHwTm
French cleat:
https://ibb.co/nwbPQtK
Postupně ve volných chvílích dodělávám držáky a poličky. Již několikátý týden se chystám na úklid, ale nějak se mi nedaří .
Editoval davidma (19-10-2022 08:24:03)
Online
[/url]
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 162135.jpg
[/img][/url]
davidma mam to podobne.Musim Ti to pochvalit mas to paradne.Mam nachystany dalsi panel.Uchyty mam spravene zo skrutiek.Lista na srobovaky tu som len nakratil.Ani neviem z coho to je.Ostalo mi po sadrokartonistoch.
Kua vlozit tu obrazky hotovy porod.
Editoval kimir (19-10-2022 17:16:46)
Offline