SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ještě jsem ale neviděl , jak máš případně ošetřenou deformaci materiálu po natlakování . Profíci tam mají různé prolisy , nebo opravdu silné materiály . Jakou máš největší plochu vcelku ? Beztlaký , no půl atmosfery to jde , ale 2+ , to pozor .
No nevím, výrobci kotlů a kamen na tom dělají roky, vychytávají mouchy, mušky i masařky, přesto se jim občas něco nepovede. Vymrsknout takhle kamna s výměníkem jen podle nějakého vzoru, co se mi líbil, je cesta k prúšvihu.
Nefunkčnost zařízení, vycházející z absence výpočtů, nebo jen "drobnosti" jako loupání vznikající ohřevem a chladnutím materiálu, které se přenáší do celé otopné soustavy, je sice k nas...kakání, opravit již bohužel nelze, a celou investici zhatí, ve finále směřuje stejně ke koupi komerčního produktu. Ale budiž, pokud je hromada zbytečných chechtáků a času na jejich utrácení.
Postrádám u tohoto projektu i použití vhodných materiálů, jako např.kotlové oceli apod.
Kimbo napsal(a):
Banung napsal(a):
Kdo mi to svaří a přibližně za jak dlouho, nebo za kolik?
Vše bych připravil.z kama jsi, jakou metodu preferuješ, materiál dodáš nebo to necháš na fachmanovi, odvoz si zajistíš nebo ne, jak moc to spěchá
Jsem z Prahy. Vzdálenost kam se dá rozumě dojet ...
Materiál dodám naohýbaný. Černý plech 3mm. Mám ho doma.
Preferuji to, co mi bude garantovat vodotěsnost a pevnost sváru do 2Bar
Nijak zvlášť to nespěchá.
Jde mi pouze o ty výměníky. 13,5 bm je to bez vnějších žeber. Ty můžou být nabodovaná z vnějšku asi čímkoliv.
Co se týče toho návrhu. Ještě to není stoprocentně dodělané. Chci umístit druhý čistící otvor do velkého výměníku. Šroubení pro vodu a termostaty. žebra kvůli prohýbání. Rád si nechám poradit. Proto tu jsem
Tlak 2 Bar je s rezervou. 1 Bar stačí.
Ty výměníky by neměly být vystavené zas tak velkým teplotám. Malý je za izolací. U velkého dojde k expanzi spalin.
zahajskej napsal(a):
No nevím, výrobci kotlů a kamen na tom dělají roky, vychytávají mouchy, mušky i masařky, přesto se jim občas něco nepovede. Vymrsknout takhle kamna s výměníkem jen podle nějakého vzoru, co se mi líbil, je cesta k prúšvihu.
Nefunkčnost zařízení, vycházející z absence výpočtů, nebo jen "drobnosti" jako loupání vznikající ohřevem a chladnutím materiálu, které se přenáší do celé otopné soustavy, je sice k nas...kakání, opravit již bohužel nelze, a celou investici zhatí, ve finále směřuje stejně ke koupi komerčního produktu. Ale budiž, pokud je hromada zbytečných chechtáků a času na jejich utrácení.
Postrádám u tohoto projektu i použití vhodných materiálů, jako např.kotlové oceli apod.
Souhlas. Ale proto jsem to navrhl, jak jsem to navrhl - rozmontovatelné, aby se tam dalo případně něco dovařit ...
Co se týče spalovací části, ta je ověřená. Já dělám pouze výměník.
Jenom pro legraci . Pracoval jsem 3 roky s vodáky , doučil jsem se práce s autogenem atd . Mistr vzal jednu zakázku na zásobování vodou zahrady . aby využil prostory a měl to jednoduché , tak nechal chlapy svařit obdélníkovou nádobu . Jaké bylo jeho překvapení , když se mu za prvního běhu čerpadla začal vznikat z hranolu buřt . Viděl jsem tu nádrž , když ji přivezli zpět . Tak navrtaly stěny a navařili skrz nějaké tyčové vzpěry . Přímo jsem na zakázce nedělal , ale myslím , že nakonec tu vyrobenou nádrž vyhodili . Jo šlo o 6 atm .
Tak 6 atmosfér je cca 6 kilo tlak na každý centimetr čtvereční. Na metr čtvereční stěny nádrže to je 60 tun. To se nad tím nikdo při návrhu nádrže ani trochu nezamyslel?
Nechapem to s tou expanziou spalin po prejdeni vymennikom. Ten vymennik im bude dodavat teplo? Preco?
nevím oč jde tak se omlouvám
látka může expandovat třeba tím, že vstoupí z úzkého profilu do širokého...
není to tento případ?
Vzhledem k průřezům průchodu spalin různým průřezem dojde jak k expanzi , tak ke "stlačení" . Nakonec i u běžného kotle s průřezem pro spaliny s otevřenou zatápěcí klapkou dojde jak k expanzi , tak i stlačení spalin .
chňápeš jean jo?
Tak ke stlačení a k expanzi teoreticky dojde, ale v otevřených průřezech těch výměníků při daném množství plynných spalin to je prakticky nula celá nula nic. V různých průřezech bude docházet akorát ke změnám rychlosti proudění těch spalin. A v závislosti na rychlosti toho proudění bude proudění při pomalé rychlosti laminární, kde bude docházet jen k malému přestupu tepla ze spalin do výměníku. Při turbulentním proudění při vysoké rychlosti bude docházet k velkému přestupu tepla ze spalin do výměníku. Ale hranici, při jaké rychlosti proudění přechází laminární proudění v turbulentní nevím.
Při Re větším než 2330. Při větším než 10000 je proudění čistě turbulentní.
Re je nějaké kritérium?
Reynoldsovo cislo
Nojo, už je to hezky dlouho, kdy jsem to měl ve škole.
S tou expanzí je to přesně jak píše Bourač - plyny přestoupí z malého prostoru do velkého. Stejně to funguje v originálních Batch Rocket.
Rozhodl jsem se, že nechám vyrobit první malý výměník. Zkusím ho nafouknout a uvidím, co to s ním udělá. Na základě toho pak případně upravím návrh velkého výměníku.
Poptávám zde:
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=13384
2 bary s takto velkým výměníkem neudělají nic.
Pozor na zkušební přetlak, kdysi před lety jsem vybudoval topení s boilerem 200l (Dražice) pro užitkovou vodu.
Topný plášť jsem nafoukal na 9barů bez toho abych měl uvnitř vodu. Následovalo praskání a oloupání části smaltu uvnitř boileru.
Koupil jsem nový a tento pověsil v dílně. Kupodivu maká už asi 5 let a noproblema. Odprýsknutý smalt jsem natřel nějakou syntetikou co jsem měl po ruce.
Pozor na použité médium. Ak sa jedná o nádrž na vodu, tlakuje sa nádoba na skúšku vodou!!!
kdyby to byla nádrž na vzduch, kyslík a p. tlakovala by se také vodou.
Koukám Bourači, že budu muset trochu přidat, abych tě počtem příspěvků dohonil.
Editoval Famater (03-10-2022 13:23:23)
Nádoby se tlakují vodou protože voda je mnohem méně expanzní než vzduch. Takže při poruše stěny voda nenadělá takovou neplechu jako kdyby tam byl vzduch.