SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jo ták tak že to hlídá svářeče at tam nedávají šílenosti ale třeba já a nebo asi RCP si prutok dokážem nadstavit tak to asi neuplatníme bo každý matroš je jiný prutok plynu a já si ještě kontroluji občas tou flaškou co nasuneš na hořák
pat napsal(a):
RCP je to přeci jasný když si na mašině mužeš nadstavit co přesně potřebuješ tak na čem by si chtěl ještě šetřit?
ono to vzdy nie je take jednoznacne - mam kolegu, okolo ktoreho ked prechadzam a on zvara tigom, mam dojem, ze pali autogenom - podla zvuku.
par krat som sa mu snazil vysvetlit, ze to nie je "uplne ten spravny sposob" ale nakoniec som to vzdal. vraj on argon neplati, a vraj mu to setri horak
jemu by som ten ventil so zamkom kupil pod stromcek
kazdy sme proste nejaky, kazdy mame nejaku odchylku
ked prestanes zvarat, uzavrie sa ti elm. ventil na zvaracke a natlakuje sa ti hadicka medzi reducakom a zvarackou. pri dalsom zapaleni obluka ti "vyleti" z hadicky ovela viac plynu, ako mas nastavene, az kym sa hadicka "neodtlakuje" a nezacne to reducak regulovat tak, ako ma - cim viac hadice pouzivas, tym viac plytvas argonom. cim viac zhasinas a zapalujes obluk, plytvas viac.
tieto ventile udajne odstranuju tento jav - podla testov to najviac uspori pri stehovani a kratkych zvaroch
jirkati napsal(a):
Rcp - po namontování 40 ks Optimátorů ELGA na robotech ve třísměnném provozu a na ručních pracovištích ušetřila firma za jeden rok skoro 3 mil. Kč za Ar a CO2 dodávané v kapalném stavu. Nejlepší jsou ty, co mají zespodu zámek a po nastavení průtoku se zamknou. Najednou stačily průtoky 10 l na ručních pracovištích a max. 12 - 14 l/min na robotech s drátem 1,2 mm. Dokonce nás dodavatel kapalných plynů podezíral, že bereme i od konkurence, když klesla spotřeba při stejné výrobě o třetinu.
Po tomto ověření se montovalo dalších 100 kusů ve druhé části firmy. A nakonec se tyto Optimátory staly v této celosvětové AUTOMOTIVE firmě standardem pro závody mateřské firmy jak v Evropě, tak i v Mexiku, USA a Číně. Jako ocenění za "průkopnický počin" jsem dostal osobně od majitele dané světové velkofirmy hodinky. Ještě i po osmnácti letech stále spolehlivě fungují a hodinář, kde si měním vždy po roce baterii, mi pokaždé navrhuje, že je koupí.
hodinky nechcem , ale ak som pochopil, ty tie optimatory schvalujes....
myslis, ze to ma vyznam aj pri vyslovene rucnom zvarani? ked to pozeram naspat, rocne vymenim tak 6-8x 20litrovu flasu argonu (sukromne)...
zamok nepotrebujem - argon v tomto pripade platim ja
asi sa budem musiet opat po nich popozerat
Editoval rcp (12-09-2018 22:57:00)
vyrobca napsal(a):
rcp - pat - tak ja tam mam za budikom namontovany sporic argonu... :-)
A kolko toho plynu po 2 rokoch usetril hihihi pamatam si to nadsenie a potom aj sklamanie :-)
Pri robotickom zvarani kratke a rovnake zvary a velky pocet cyklov je to meratelne ale beznej dielni hmm...?
Editoval ihlan (13-09-2018 01:48:35)
pat napsal(a):
Jees přesně to je ta barva taková kaše a jak jsem psal vždy pro efekt stříknu zinkáčem co koupím přímo v zinkovně.
Jaryn .......to se netýkalo Tebe tady se do RCP navážejí jiní adepti a co se týká tvoje poznámky je mi to tak nějak jedno ,mám to ověřené a jsem spokojen.
Chápu, ale zkus někdy to cusi3 uvidíš že se s tím lépe pracuje , neobrusuješ,nespálíš zinek jen to pak prestriknes. Je to šetrnější k zinku.
Pánové to už jste jinde. On chtěl svařit Pz trubku. Nevím, jsetli by CuSi3 byl vhodný. I když se kdysi Pz trubky také pájely mosazí.
aby sa tu tema netriestila, zalozil som novu o setricoch argonu. http://svarforum.cz/forum/viewtopic.php … 97#p130797
Editoval vyrobca (13-09-2018 19:18:51)
Pozink jde svářet mig drátem "Zinkromax",ale potřebuje Ar. Potom v pohodě.
Hoši já přivařím jeden montážni svar ten sloupek co drží bránu ,at se nevyvráti jekl 80x80 to je vše
Ten sloupek přivař čímkoli co máš doma.
Zdenal asi elektrodou
rcp napsal(a):
ten spodny nosny profil je ocelovy (40kg) - brat nechcel nerezovy - vraj mu staci ocelovy - su v nom hefnute zavitove stifty, na ktorych je navlecena hlinikova brana - zvrchu je akurat nerezova matka (fotka c.4)
mala branka je komplet hlinikova, vratane stlpikov, ktore si navrtal do betonu (okem nerezoveho montazneho materialu a zavesov)
komplet material vratane pohonu cca 1000€ (hlinikove profily, pojazdy, pohon s dialkovym ovladanim, zavesy, kovania, elektrozamok, montazny material) - samozrejme bez prace - je to brat
ak opat nezabudnem, tak to odfotim a hodim fotku, ako to vyzera namontovane
dnes som konecne nezabudol, resp. brat sa ma snazi ukecat na 40 plotovych poli medzi stlpiky, tak som si spomenul, ze si to mam odfotit
Editoval rcp (07-10-2018 23:29:31)
tu bránu ti chválit nebudu, ta je určitě (ve tvém případě) OK. Koukám na ten trávník, tady půl roku nepršelo a trávu mám "seno na stojato"
rcp napsal(a):
Palivovy filter (konkretne tusim renault)
Este v dobe, ked som zacinal zvarat s Kuhtreiberom 1900 lt-v nerezove potrubie na stanici Metro Strizkov sa mi zalepil argonovy elm. ventil vo zvaracke necistotou. Servisak mi vtedy poradil palivovy filter na hadicku. Odvtedy mam tu hadicku - ale zvaracku som uz niekolkokrat vymenil.
Zdravim, jak vypada ten filtr? Byl v tom nejaky bordel, nebo ciste?
Dik Michal
Jak už asi víte, svařuju FeZn zemnici pásy, i když pozinkovy pás obrousím, stále při privarovani k oceli ti má chování jako pozink, obsahuje tedy i pozinkovaný pás ve své oceli zinek? Kde jinde by se bral... Celý pás je nahoře nad svarem obaleny bílým kouřem.
blbě to obrušuješ, musíš to brousit tak aby okuje odlétávaly pryč - nééé směrem na právě obroušený materiál.
Okuje sou horký, matroš taky a dochází k opětovnému nechtěnému pozinkování.
A je potřeba zatlačit, musí lítat červené jiskry, když jiskry nelítají není obroušeno.
Na ten bílej kouř bacha, je vážně prudce jedovatý při vdechnutí.
Děkuji bourači za informace, tedy blbě obrušuju ve smyslu málo do HLOUBKY? Obrušuju to řezacím kotoučem v aku uhlove brusce.
Tedy v samotném materiálu-uvnitř zemniciho pasu se zinek nevyskytuje?
Editoval Jirinek (12-09-2022 22:41:10)
to neumím posoudit po netu
v té ocelové pásovině uvnitř se určitě žádný Zn nevyskytuje. Pokud ovšem je to obyčejná konstrukční ocel a né nějaká spešl slitina - právě určená do korozivního prostředí. (pochybuji) To by výrobce řešil legurami typu Chrom.
Pokud je to pozinkovaná ocel tak zinek lze odstranit jen správným postupem broušení - s kotoučem postupovat dopředu né couvat, couváním si na právě obroušenou plochu opět nanášíš vrstvu roztaveného zinku.
Při správném provedení je povrch oceli malinko zabarvený do modra teplotou, zinek je furt bílý. Musí ti lítat červené jiskry.
Mám pocit že máš zakázku - propojit uzemění na větší stavbě a jseš línej to šroubovat, nebo nechceš investovat do origo propojek. Spoléháš že to bude zasypaný dřív než to někdo zkontroluje.
Při kolaudaci to elektrikář poměří a fertik
Editoval bourač (12-09-2022 23:48:41)
Je to práce pro někoho, pro koho se bude dělat jiný kšeft. S tímhle potřebuje pomoct a mě to fakt nebaví, problém je, že se to navařuje na ocelové desky, které jsou v betonu. Pro mě to není dobrá práce, vycouvat se mi z toho nechce, budeme pro ně dělat jinou hlavní práci a s tímhle ho jen nechceme nechat ve štychu, nemohl na to sehnat jiného.
Je to fakt vopruz 😢
napiš mi na mail kde to je, třeba jezdím okolo a za 1 minutu ti předvedu jak brousím pozink když ho chci svářet.
Brousí se brusným kotoučem, na řezací nejde zatlačit tak, jak by si to bourač představoval. A ještě možná kotouč namazat, aby se na něj zinek nelepil a nezinkoval obroušená místa.
Jirinek napsal(a):
Jak už asi víte, svařuju FeZn zemnici pásy, i když pozinkovy pás obrousím, stále při privarovani k oceli ti má chování jako pozink, obsahuje tedy i pozinkovaný pás ve své oceli zinek? Kde jinde by se bral... Celý pás je nahoře nad svarem obaleny bílým kouřem.
Čistý zinek je obvykle jen malá část pozinkované vrstvy. Většina té pozinkované vrstvy je dnes slitina zinku a železa v různém poměru. Mělo by záviset jednak na prohřátí toho materiálu v zinkové lázni, čím větší, tím větši vrsztva slitin železo-zinek a jednak na složení zinkovací lázně, třeba znečištění zinku olovem nebo legování zinku niklem.