SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Máte nějaké zkušenosti se svařením pilového pásu pro strojní pilu na železo? Rád se něco přiučím.
Na Gude MBS 125V mi prasknul pilový pás, zuby jsou ještě ostrý a tak jsem ho před měsícem svařil pomocí MAG. Pás zatim drží. Tak jsem zvědavý zda v domácích podmínkach lze s úspěchem pás svařit pomocí MAG s CO2. Slabinu opravy pásu zatim vnímám spíš v broušení do roviny za pomocí rozbrušovačky. Brousil jsem to od ruky a to není nic přesného a opakovatelného. Chtělo by to nějaký přípravek na vedení brusného kotouče.
Jestli vám to drží, buďte rád. Když už se podaří dodržet rovinu, tak to po čase opět praskne. A čím jste to brousil? Myslím jaký kotouč?
Do rozbrušovčky na 125mm jsem upnul brusný kotouč, někdy také nazývaný jako hrubovací. Něco takovéhleho:
https://www.hobynaradi.cz/krt070320-bru … s-kreator/
Aha, no já bych zkusil spíše fíbr a opatrně ať pás nepřehřeju.
Rozumím. V technologickém postupu je svaření el. odporem, podobně jako se dělá bodování. A pak se místo spojení vyžíhá, tak by trochu tepla od broušení nemělo vadit.
Neuškodí náčelníku neuškodí,maximálně se budou zuby kolem sváru o trošinku rychleji tupit.S ohledem na to že "pilová páska bývá z ocelí s vyšším obsahem C je to právě naopak na místě.
Co svár "ohudrovat" fortunkou?Pokud to ale funguje flexou netřeba nic měnit s dalším broušením a praxí s konkrétní věcí v tomto případě pilovými pásy to bude jen a jen lepší.
Editoval Ládes (05-09-2022 08:15:12)
No pokiaľ neni možnosť odporom v pasovej zvaracke tak sa to dá aj inak. Ja som zvaral kedysi keď bola chybná séria pilovych pásov všetko TIGom. Na stole som to úplne do roviny pritiahol zvierkami a podložené a aj pár mm od zvaru pritlacene hlinikom . Pekný tenký zvar a jemnucky koreň. Takým fibrovym (smirglovym) kotucom zľahka obrusene do roviny a pas šiel ako za mlada. Neskakal,nezadrhaval a v podstate vydržal kým sa nezodral.
Díky pánové. Pár tupých a obroušených zubu kolem sváru mi ani pásu nevadí. Obroušení fibrovým (smirglovým) kotoučem určitě přidám na finální zarovnání. Uvažoval jsem o nějakém rovinném vedení pro broušení kamenem, ale to si nechám pro broušení nožů do frézky-hoblovky. Pro těch pár pokusů s pásem by to bylo víc práce než užitku. Co určitě použiju je rozšíření přítlaku o hliníkový pásky. Podkládám mědí a to se osvědčilo.
Ten fíbr zkuste spíše vyšší zrnitost, třeba 80 a výše, pokud to chcete jen na konečné vyhlazení. Možná že by bala dobrá i ta úzká pásová bruska, někdo to tady dával v nějakém vláknu. Myslím tu uzkou s pásem asi 15mm, ale bývají drahé.
Stránky: 1