SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Docela Vás lituji a držím palce. Rozumím Vám, koukat celý život na křivě umístěné šrouby bych rozhodně nechtěl. Takový zbytečný práce navíc. To mě vždycky děsí, co všechno se bude muset po řemeslníkovi opravit.
Tou truhlářskou svěrkou si jak pomáháte? Já když jde do tuhého, tak odšroubuji stojanovou vrtačku a rvu to pomocí ní.
dede napsal(a):
Chlapi,
nejdřív vrtal a pak ohýbal.
Nové díry mi vždy o 1-5mm zasahují do starých
Nemáte nějaký tip?
Díky moc.
ty úchylky jsou v roztečích děr nebo mimo osu toho oblouku?
Nejspíš je pozdě na jednoduché řešení, uvádí ho hned zkraje Honza007, větší díry a použít pod hlavy šroubů větší podložky.
Dát je i dolů kde je to rovné...
Třeba, nikoliv obyčejné hladké - ale když kovaná brána tak podložky nějak designové, takové věci jsou na trhu...
Nebo podložky s excentrickou dírou, opticky to bude dokonalé... (1 - 5mm rozdíl?)
dede: ja používam stupnovit vták aj do 5mm pásoviny, je do priemeru 12mm, je od 3mm odstupnovaný po 1mm dlžka tela na každom stupni može byť tak 5-6mm takže to ide. stupnovym vrtakom to vyvrtas bez vacsej namahy a sverky aj na rebriku
Editoval AndyS (31-08-2022 20:52:42)
potvrzuju stromečkovej vrták, a jsou různých velikostí...
Zdravím,díry předvrtnout ideálně do nadůlčíkované značky začít vrtákem malého průměru d2 je málo může se snadno kor při ručním vrtání elektrickou nebo akuvrtačkou zlomit,začal bych minimálně na d 3,spíš 3,5,nebo ještě líp použít navrtávák(středící vrták-ten si udělá náběh pro větší díru),další variantou může být kobaltový vrták na odvrtávání bodových svárů.Když vyrábím něco většího tak kupujuznámý matroš ve kšeftě s hutníma a nekanibaluzuju v kovošrotu kde do toho materiálu "nevidím" už proto abych chránil "vlastní sranda(svařím to z něčeho nevhodného,ono si to praskne způsobí škodu na majetrku nebo nedej bože na zdraví případně životě a rázem mám problém).Není možné že jste záměnou vyvařil díry návarovou elektrodou?Vyvařit to po obvodu(kroužit) udržovat krátký oblouk(cpát eldu do lázně) na spíš nižších proudech(d2 tak 57-63A,d2,5 mezi 75-80A)
Charon napsal(a):
Docela Vás lituji a držím palce. Rozumím Vám, koukat celý život na křivě umístěné šrouby bych rozhodně nechtěl. Takový zbytečný práce navíc. To mě vždycky děsí, co všechno se bude muset po řemeslníkovi opravit.
Tou truhlářskou svěrkou si jak pomáháte? Já když jde do tuhého, tak odšroubuji stojanovou vrtačku a rvu to pomocí ní.
Hele mám velký svěrky Irwin Quick-Grip. Je to kvalitní svěrka s velkým tlakem. Pod pásovinu dám hranol dřeva, aby mi vrták nezajel do svěrky po provrtání a druhá část svěrky tlačí na vrtačku. Do díry ještě kapu řezný olej a svěrkou pomalu přidávám tlak. Vymyslel jsem si to tak, protože vrtání z ruky bylo po první zkoušce nereálný a navíc se mi nelíbilo, že tlačím na pásovinu a ta se "prohýbá". Takhle vcelku pohodlně vrtám i ze židle horní díry v oblouku.
Ládes: Já používám 4-5mm předvrtání a na železo už používám jenom kobalty nebo HSS eco z Hornbachu. Tady v okolí prodávají soukromníci jenom to nejhorší čínský bláto, co musíš po 5 dírách brousit. Tím eco vrtákem jsem teď vyvrtal 40 děr a není to naněm znát. Nevím proč je "eco".
Bourač: Už mám půlku vrat převrtanou, tak snad o víkendu dám i tu druhou a mám do konce života klid. Já dávam jen kloboukový matice, podložkám jsem se chtěl vyhnout, aby to nevypadalo "průmyslově". Naštěstí je to železo, tak se s tím dá skoro neomezeně pracovat a opravit chyby.
S tím stromečkovým vrtákem jste mě překvapili. Mám s ním jenom špatné zkušenosti. I díry do plechového rozvaděče jsem s ním vzdal a dělal to nakonec vykružovákem. Asi se musí koupit něco hodně kvalitního, protože ten za 300kč nebyl schopný ani udělat první stupeň bez brutálního tlaku.
Zajímavý, bez podpěry pro vrtačku. Jednou rukou tedy asi držíte vrtačku proti protočení a mačkáte spoušť a druhou svěrku a mačkáte přítlak. Někdy to zkusím.
Přesně tak. Jediné mínus je přehřívání vrtačky v nízkých otáčkách. Mám asi 15let starou čínu. Dostává chudák zabrat.
Mínus nevidím ve vrtačce, pauzy na vychladnutí to spraví.
Mínus vidím v přístupu řemeslníka co bránu vyrobil. Proč je v této krajině normální, že ač je na díle vada tak se nemá k opravě? Proč se tady zavádí platba předem nebo záloha v dostatečné výši aby řemeslník mohl kdykoliv práci nedokončit a přes to se mu to vyplatilo? Pak jakákoliv reklamace či připomínka i v době vzniku díla ztrácí smysl, neboť místo opravy řemeslník jde jinam a vám zbyde zmetek nebo nedodělané dílo. Větší škoda u zákazníka než u řemeslníka a on to ví. Jak se tomu bráníte?
Přístup řemeslníka. Co se divíš. Není konkurence. Na řemeslo se nikomu nechce. Která matka- singl, samoživitelka by si přála, aby její synáček chodil v montérkách?! Na př. letos se v mě známém SOU nepřihlásil na obor nástrojař žádný uchazeč. A to je exkluzivní řemeslná profese.
No vrtačka chladne třeba 2 hodiny, takže trochu větší pauza. Řemeslníci jsou kapitola sama pro sebe. Tenhle sice odvedl vzhledově dobrou práci, ale technické provedení je k pláči. Chyběly vrchní sváry na jeklech, takže do jeklu tekla voda. Musel jsem to zatmelit, protože nemám COčko. Po letošní zimě se mi na jednom jeklu udělala boule....zmrzla v něm voda. Nevšiml jsem si v horní části dvou průpalů, kterými tam natekla. Po odvrtání díry v nejnižším místě vyteklo snad 5 litrů vody. Zase tmel a budu muset vystříkat dutinu Dinitrolem.
Jinak já jsem stará škola, dělám si na baráku všechn sám. Akorát do té kovařiny jsem se nepouštěl a taky nebyl čas.
Famater napsal(a):
Přístup řemeslníka. Co se divíš. Není konkurence. Na řemeslo se nikomu nechce. Která matka- singl, samoživitelka by si přála, aby její synáček chodil v montérkách?! Na př. letos se v mě známém SOU nepřihlásil na obor nástrojař žádný uchazeč. A to je exkluzivní řemeslná profese.
Hele já se jim nedivím. Vystuduješ, nabídnou ti čínský plat a všichni tvý kolegové budou Rusáci, Mongolové, Ukrajinci a podobná sebranka. Dělám pro dvě strojírenský firmy a všichni najímají ten nejlevnější materiál. Na přesnou práci mají Kuka roboty.
Editoval dede (31-08-2022 10:52:49)
Nojo, když už od základní školy cpou do mlaďocha dvě cizí řeči, na vysoké si v rámci Erasma zajede na nějakou dobu studovat do Západní Evropy, a získá tam kontakty. Takže jak mu strčí do ruky vysokoškolký diplom, většina těch trochu chytřajších jde za lepšími výdělky na Západ.
takže ti chytří, co by měli dělat vysokoškolkou práci, ji většinou dělají jinde než v ČR, místo aby je koukali držet u nás tak vysoké školy rozšířili o ty hloupější a chtějí po nich tu vysokoškolkou práci a ti potom chybí v řemeslných oborech. Kde už není z čeho brát.
Radim:
zapomněls napsat, že "ty hloupější" nemají ani IQ na to, aby vystudovali normální vysokou školu. Maj tak maximálně na střední (anglicky "high school")
pafik1605
Na to, aby vystudovali normální vysokou školu mají, protože jim škola jde aktivně s náročností učiva vstříc. Přece když už škola ty studenty přijala, si za ně neodstřelí státní příspěvek, když nedostudují.
Ale potom v praxi s normálními vysokoškolskými úkoly či pracemi či pracovními pozicemi to je horší.
Vidím to jako problém, když si politici, pod tlakem vysokoškolské lobby, pletou školy s fabrikami. A myslí si, že stejně jako ve fabrice, když do fabriky příslušně investují a modernizují, ji mohou "krmit" šmejdovskými levnými vstupními surovinami a přesto vyprodukují kvalitní produkt, tak i vysoké školy mohou "krmit" libovolně neinteligentní mládeží a přesto, když do škol ještě stát bude investovat, vyprodují z nich vesměs špičkové vysokoškoláky absolventy.
Jouda: nic moc, ja som skusil dnes na 5mm plechu 2,5 elektroda bazicka 82A, nepodlozene ako ked varis koren na hrubom plechu s medzerou a islo to pekne na 1x. Na zadnej strane vznikla plytka jamka, ta sa da zavarit ale ani nemusi.
Dede iba si odkurvis lozisko na vrtacke tou svorkou, jokel sa ba zavarit 2kou elektrodou v pohode 2mm stena, alebo na jokel existuju plastove zaslepky. Dierka na vytok kondenzatu v spodnej casti nevadi
Editoval AndyS (01-09-2022 07:32:40)
Charon napsal(a):
Mínus nevidím ve vrtačce, pauzy na vychladnutí to spraví.
Mínus vidím v přístupu řemeslníka co bránu vyrobil. Proč je v této krajině normální, že ač je na díle vada tak se nemá k opravě? Proč se tady zavádí platba předem nebo záloha v dostatečné výši aby řemeslník mohl kdykoliv práci nedokončit a přes to se mu to vyplatilo? Pak jakákoliv reklamace či připomínka i v době vzniku díla ztrácí smysl, neboť místo opravy řemeslník jde jinam a vám zbyde zmetek nebo nedodělané dílo. Větší škoda u zákazníka než u řemeslníka a on to ví. Jak se tomu bráníte?
Bez zálohy na materiál ani neuvažuju že bych se do nějaké práce pouštěl.Kdybych měl za každou žádost "Ty udělej mi támhle to" stovku tak su dnes milionář....A to už se snad nemá cenu ani zmiňovat "vykuky při doplácení:"Ty nešlo by tu platbu odložit?Nemám to všechno-posralo se mi auto,odešla lednice,televize,....dosaď co tě napadne,platil jsem pokutu,přitom má napostováno fotek z dovolených na Seyschelách,Thajsku apod....Někdy je příčinou rozčarování komunikace:"Hele chci to tak a tak" ,,No ale tak to udělat nejde,nebo ten čas na tom strávený mi nezaplatíš"..."Tak to udělej podle sebe co nejpodobněji požadavku a co nejlevněji aby sme se vlezli do...Občas je dodána technická dokumentace k výrobě nesmyslně okótovaná malůvka jak od dítěte ze školky načmáraná na lusu letáku o akci v Lídlu.....
Je to tak , zrovna nástrojař není budoucnost . V poči se navrhne a pošle do CNCcentra . Z řemesel tak stavební profese ,tzn. i klempíř , instalatér a hlavně ajťák a elektrikář , autotronik . Zbytek k ničemu není a když bude muset , tak se to na lince , pokud vůbec budou , naučí . Ale spíše to vypadá , že se zde vše zavře a jako poslední prosperující bude bourač . Ještě se stále zatím zvětšuje stát , za rok 21 asi 42% rozpočtu a 22 bude přes 46% rozpočtu . Včil mudruj . Jinak na trubce je často vidět , že stromečkem běžně vrtají i díry do silnějších materiálů . Většinou ale mažou a výrobce stromečku není znám . Pro stromeček ale stejně díru předvrtávám ........
To máš Bobo pravdu, ale jen částenou. Dnes je to všechno lisování vysekávání, prostřihivání, přesné lití, tlakové lití a p. Požívané nástroje jsou velmi drahé a opotřebovávají se nerovnoměrně. Proto se provádějí jejich opravy. Na to jsou potřeba nástrojáři.
K stupňovitým vrtákům. Také je používám na mnhem tlustší matetály, než odpovídá jenomu stupni. Také jde vrtání dokončit z druhé strany. Tloušťku 10mm jsem vrtal mnhokrát. Mám dost různých (sudé, liché se skokem 1mm, palcovými rozměry a také Co5, ) Většina z číny a fungují bezvadně. Předvrtávám vrtákem menším než je nejmenší průměr. Vždy mažu.
Co se týká zakázek, tak se vyhýbám dělat cokoli pro společenství vlastníků.
Nástrojař je už dneska spíš vysokoškolský obor. Středoškolský řemeslný obor už dávno ne. Spousta těch technologií ve velkých drehých strojích nebo linkách, spousta speciálních materiálů a spousta programování těch strojů. A nástrojař dnes už pomalu není nástrojař, pokud mu v dílně pár drahých strojů na ty technologie nestojí a nemá zakázky, pokud nevyuživá moderní materiály a technologie.
A čeká to postupně i většinu ostaních řemesel. A u nás zvlášť, když u nás zbytnělé vysoké školství odsává prakticky všechny "mlaďochy" s na řemesla dostatečným IQ do vysokoškolského vzdělání.
Sice stát za takové vzdělání zaplatí několikanásobně navíc než za středoškolské, ale prachy se asi musí točit.
Tu to je 4 pokusy donastavovali sa iba ruky :-) jedna fotka zhora druha zospodu 2,5mm ESAB bazicka, L profil 5mm hrúbka. Celá akcia aj s vŕtaním cca 15 min
Editoval AndyS (02-09-2022 20:13:56)
Stránky: 1 2