SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Chlapi,
mám na vratech od kováře vyvrtané díry na dřevěnou výplň (do 6mm pásoviny). Bohužel, kovář se u cca 10 děr o několik mm "seknul" a mě teď ty díry nevycházejí esteticky. Je to na oblouku a kovář asi nejdřív vrtal a pak ohýbal.
Nové díry mi vždy o 1-5mm zasahují do starých a to se převrtat nedá. Mám jenom MMA svářečku, tak jsem chtěl chybné díry zavařit a převrtat. Nicméně, po zavaření tvoří většinu díry struska a opět to vrtat nejde. Zkoušel jsem i postupné vyplňování, kdy jsem "zakápnul" kousek otvoru, oklepal strusku a tak pořád dokola. Stejně je to na H.
Prostě nevím jak na to. Jestli je to obalenou vůbec možné. Mám jenom 2,5mm Oerlikony rutilku.
Nemáte nějaký tip?
Díky moc.
Já bych to dělal právě na jeden zátah, ale zkusil bych jiný typ elektrody, třeba basickou. Zkoušet různé nastavení svářečky. Kdysi jsem v jedné firmě něco podobného dělal a šlo to v pohodě. Ale díry byly trošku větší, myslím 10mm. Zkuste třeba 3,2mm elektrody a proud plácnu 100A?
Editoval varok (27-08-2022 21:33:01)
Zkusil bych 3,2mm eldu...proud co da svarecka, takze cca 150A. Diru bych podlozil medi proti ukapnuti. Zkusit vyvarit najednou.
Vyvrtej vetsi diry.
6mm tloušťku provařit není jen tak. Hodně bych srazil hranu- zahloubil z obou stran. Záleží na průměru díry. Použil bych bazickou elektrodu 2,5 a proud začal bych cca 80A. Začít v hloubce a objíždět kolem díry a postupně ji vyplňovat. Pokud se to povede udělat z jedné strany najednou, tak se ani struska nezaleje. Pak očistit druhou stranu a stejným způsobem vyplnit. Předpokládám stávající díru cca 6,5mm.
Teď jsem si přečetl že díra je 8mm. Platí stejné jako pro díru 6,5mm, jen zahloubení bude menší a pro začátek asi menší proud.
Editoval Famater (27-08-2022 20:56:25)
Dede zober srubu co sa hlavicka zmesti do dieri a zavar tu hlavicku sruby do okola + prebrus a zase + aj stred zavar . A mozes potom vrtat. Ale sruby pouzij radsej 5,8
Také bych tam zavařil kousek kulatiny a vařil jen v místě , kde nebudeš vrtat . Ten půlměsíček to udrží .
No blbý je, že jsem aktivně "zavařil" všechny díry, pěkně vybrousil a teď zjišťuju, že se nedají převrtat. Takže teď nevím vůbec co s tím, protože se struskou v díře moc neudělám a když zkusím zpátky odvrtat původní díru, tak se mi po pár otáčkách sekne vrták. Ono už to vrtání šestky pásoviny z ruky na "pohybujících se" vratech je chuťovka.
Pozdě, ale třeba příště se to bude hodit. Do díry strčit kulatinu železa (v nouzi šroub, lépe hřebík) stejného průměru jako je díra. Srovnat výšku ze strany z které se vrtá, z druhé strany si jí chytit třeba zakápnutím nebo rozklepnout proti protáčení. Pak vrtáte jako by tam žádná díra nikdy nebyla.
Ted k stávajícím zavařeným dírám, ač je to blbě tak řešení vidím v postupným vrtání. Vzít vrták, třeba 2mm a vyvrtat díru, tu pak postupně zvětšovat, 4,6,8 mm. Duležité je moc netlačit, i tak se vrták bude chtít kousnout.
Nelze díry posunout mimo místo vaření?
Právě že se s tím nedá nic dělat. Výdřeva je chycená kovanými šrouby a aby to nějak vypadalo, musí být v řadě. I blbejch 5mm vypadá jak když jsem levej. Kurňa to předvrtání je dobrý nápad. Zkusím.
Já si právě koupil kvalitní vrták asi za 300Kč a ten tu 8mm krájí jak máslo. To předvratání mi nějak nedošlo.
Editoval dede (28-08-2022 11:14:22)
Na předvrtání se mi osvědčil navrtávák. (Středící vrták na soustruh.)
Jeste k tomu sekani se vrtaku - kdyz se mi tohle deje (typicky pri dokoncovani diry), tak zaradim vyssi otacky a na vrtak tlacim pouze lehounce. Vetsinou to povoli a jde vrtat dal...nebo praskne vrtak . Pri tech vyssich otackach nesmis prehrat vrtak. Doporuceny postup prumeru 4-6-8 bych take zvolil, pokud by to rovnou nedala 6.
Tak u nás zase chčije, takže jsem musel přerušit pokus. Zatím se mi osvědčilo to fakt tavit na 150A. Ta původní zavářka se vypálí a kov tam dobře teče. Ale potřebuju větší elektrody, ty 2,5 jsou jak sirka a je ztoho víc strusky než kovu. Podařilo se mi převrtat jednu díru, takže teď do ní vrazím tu kulatinu a zkusím to už na čisto.
Díky moc chlapi a za tipy. Pěkně jsem si naka do bot tím zavařením všech děr. Už to COčko musím fakt jednou koupit, já snad nedělám věci, kde mi hodí elektroda. Pořád jenom tenký materiály nebo takovouhle ojebávku.
Ještě jsem ze zoufalství přemýšlel, že bych koupil Argon a zkusil to TIGem, protože na ten mám mimo plynu vše, ale pájet s tím díru je asi blbost.
Editoval dede (28-08-2022 12:35:04)
dede napsal(a):
Jestli je to obalenou vůbec možné. Mám jenom 2,5mm Oerlikony rutilku.
Já to zkusil jako cvičení (jsem opravdu noob a tohle me zaujalo si zkusit) a vypadá to, že to MMA vařit jde. Teda jak psal Varok, elektrody byly
bazické EB121 (rutilama dokážu zastruskovat i kouťák za naprosto ideálních podmínek) , začátek na 2.5 na 80A, dál když už tam byl základ, vymlátit strusku a dovařovat 2.0 na 65.
Původní kus železa
"podložka" (promočenej kus dřevotřísky, nic lepšího nebylo po ruce :-( a byl to opravdu blbej nápad)
První pokus 2.5 EB121, 80A
spodek je ještě mnohem horší, ta dřevotříska není nejlepší...
ba přímo fuj tajbl
ale něco se přece jen chytlo, po necitlivém zásahu flexou tam nějakej materiál je
Vršek je pořád děravej, ale s tímhle už něco udělat půjde.
EB121 2mm, 65A
Hmm, trochu málo, holt když je člověk llama, tak se nadře
Tak ještě jednou, přebrousit a je je to
Spodek jsem nedodělal, začalo chcát :-( ale až se vyčasí, zkusím pokračovat dvojkou.
Nabudúce skus rezaci kotúč miesto drevotriesky
Tak bazická je trochu jiná liga. Zadařilo se s ní zavařit jednu díru se šroubem a i převrtat. Další dvě díry se zadařili s předvrtáním, kdy ta 8 vrták má pak menší tendenci ujet do strany kvůli strusce v díře.
Jouda: Hele takhle naležato ve svěráku by mě to tak netrápilo. Ale já to předělávám na samonosných vratech, který se hýbají do strany, díra je taky svisle.
Je dobré si to trochu zahloubit. Pak se elektrodou lehce dostaneš do hloubky.
dede napsal(a):
Jouda: Hele takhle naležato ve svěráku by mě to tak netrápilo. Ale já to předělávám na samonosných vratech, který se hýbají do strany, díra je taky svisle.
Tak to je úplně jiná liga pak pro mě, tak za 10kg elektrod to možná zkusím jednou, ale teď jsem rád že se mi to vůbec zdařilo takhle vodorovně. (nebo v zimě, jestli se mi podaří do té doby udělat dílnu a manželka pochopí, že tu digestoř do kuchyně vlastně až tolik nepotřebuje ;-) )
No pro mě je to taky jiná liga. Ale dal jsem si závazek, že až na tom zmrvím všechny elektrody, tak si koupím COčko. Ale mám pořád skoro celý balení.
Navíc mám zraněná koleno, takže svářím v podřepu s jednou nohou nataženou do strany a všichni kdo jdou okolo, na mě koukají jak na blázna.
Dede a ty nemas tu branu danu dole z pantov ? Nalezato by sa ti to lepsie zvaralo + vrtalo + s pomocnikom Inak ked dieru predvrtas malym vrtak tak potom mozes vacsie otvory vyvrtat stromcekovym vrtakom.Tym to ide lepsie
to že zavařený díry nejdou vrtat nemusí být způsobené zavařenou struskou.
Ony totiž existují samokalitelné oceli.
Zeptal bych se toho kováře z čeho to spáchal.
předvrtávat 2 vrtákem do visících vrat - bude třeba zásobu těchto vrtáků (+další problémy s zlomeným vrtákem v místě kde zrovna musí být díra.
Ty díry bych zkusil prostřelit plasmou, sice tryska + elektroda cca 3 díry a jsou kaput, ale bude to hned.
Ony by šly prostřelit i elektrodou, díra bude malinko (možná) větší než 8mm ale tak nějaký ozdobný kovaný šrouby snad maj tak velkou hlavu že to překryje.
Editoval bourač (28-08-2022 22:38:14)
A to nešlo tu díru těch pár milimetrů profrézovat tak, aby šroub byl tam, kde má být a díru zalít třeba epoxidem? frézka do 8 mm na vrtačku by měla jít sehnat a co se týká materiálu, je vždy mnohonásobně lepší kvůli budoucí náchylnosti ke korozi materiál neprohřívat vařením, pokud je to možné udělat jinak.
A co se týká převrtávání, divím se, že to nejde. Když mně bylo nějak mezi 15 až 25 tak jsem kolo, kde v klice se za jízdy vyšroubovával pedál, až se vyšrouboval celý a pedál vypadl. A potom se zničil ten závit v klice. Tehdy se to řešilo tak, že se vzala oska pedálu a do té kliky normálně zavařila. Ovšem oska se časem při ježdění začala ohýbat , až praskla, tak jsem vzal vrtačku, zbytek v klice vyvrtal ruční vrtačkou , tuším na díru 15, ze zásobního pedálu vymontoval osku a zase nechal zavařit... A tak několikrát po sobě, dokud mi časně ráno to kolo někdo neukradl ze dvorku.
Ale vyvrtání obyčejnou vrtačkou šlo bez problémů. Vrtal jsem natřikrát, nějak vrtákem asi šestkou, potom asi 12 a nakonec 15 vrtákem. U té patnáctky už to bylo horší, se to občas sekalo a muselo se s tou vrtačkou dost prát. Ale vždycky jsem to vyvrtal, asi proto, že jsem nevěděl, že to nejde.
Co se týká tvrdosti toho svarového kovu, nedává dost měkký svarový kov třeba kyselá elektroda Ok103? A nejde ten otvor vařit tak, že se ten plát podloží třeba vypálenou cihlou nebo šamotovou cihlou ? A potom se může svařováním ta díra postupně kvalitně vyplnit, protože ten roztavený svarový kov nemá kde utéct?
Jedna z možností pokud nepomůze prevrtaní nebo zahloubení na větsí ∅ je zapalit obloukkoudek od okraje otvoru a udelat svar nejdriv treba cca 5 mm od otvoru ,tím se material "předehreje a po přesunutí oblouku do otvoru se ten nasledne dobře sleje .Nakonec je to jen prace s teplem a to co bude přes to se prostě po vychladnuti obrousí.
Ps: když čtu nektere rady jen kroutim hlavou.
Editoval Honza007 (29-08-2022 07:16:13)
Joe66 napsal(a):
Dede a ty nemas tu branu danu dole z pantov ? Nalezato by sa ti to lepsie zvaralo + vrtalo + s pomocnikom Inak ked dieru predvrtas malym vrtak tak potom mozes vacsie otvory vyvrtat stromcekovym vrtakom.Tym to ide lepsie
Je to samonosná v kuse a má asi půl tuny. Nasazovali jsme jí v 6 lidech. Není stromeček spíš na plech? 6 pásovina moc plech není.
Jinak kovář se mnou nekomunikuje už od dotazu, proč jsou horní díry vyvrtané jinak než spodní. Někdo nese kritiku dost špatně.
Když už jsem původní díry zakydal kovem a struskou, tak se zatím se držím taktiky nejdřív předvrtat malým průměrem a když se zadaří, převrtat a zapomenout. Když vrták ujede, dojedu ujetou díru, převrtám větším průměrem, vrazím tam kulatinu, heftnu a vrtám správný otvor znova. Je to složité, ale nemám tu praxi s elektrodou co vy a kvalitní vrták s vrtačkou tlačenou truhlářskou svěrkou udělá tu díru za pár minut.
Stránky: 1 2