SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravim,
Rad bych se zeptal takovou specialitku - nemate nekdo kdo varite TIGem nahodou Geigera? Podarilo se mi k jednomu staremu dostat, tak jsem si rikal, ze ho vyzkousim, a tak me napadlo, ze jsem cetl, ze u thoriovych elektrod vadi ze trochu sviti, tak jsem je hned objednal u Cinana jako zkusebni vzorek ;-). Po rychlem vypoctu mi vyslo, ze by to melo dat jednotky az nizsi desitky zaznamenanych rozpadu za sekundu, coz tak nejak sedi s tim, ze to svareci nevadi, zato EU se muze pominout ;-). Dneska konecne dorazily, ale jake bylo moje prekvapeni, kdyz to nezmerilo vubec, ale vubec nic, proste jednou za par vterin cvaknuti z pozadi. Elektrody jsou na sobe, primo na sonde, a zadna zmena, to i banany cvakaly lip :-(
Tak jsem se chtel zeptat - neumim pocitat, nebo me cinan podvedl a zadne thorium v nich neni (a kdo vi, jestli tam je wolfram)?
Oznaceni "2% thoriated (WT20)" ANSI/AWS A5.12M-98 ISO 6848, ale papir (zvlast cinsky) snese vsechno...
P.S. abych zbytecne nesiril paniku, tohle je porad o mnoho radu pod tim, co muze cloveku uskodit a pri vareni se navic vetra. To jen snad kdyby je nekdo primo snedl, ale pak bude mit mnohem vetsi problem nez jen zareni ;-)
jouda74 Člen Registrovaný: 01-02-2022 Příspěvky: 69
Jirkati bud je na obede alebo sa mu oci prekrutili ked to tu musi 99999 krat preberat s niekym novym
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopi … 47#p155247
ja som ti tu robotu uz Jirka setril vid prispevok nizsie
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 265#p99265
jouda: Mnohem nebezpečnější než radioaktivita je, že si tu elektrodu píchneš do oka .
ihlan napsal(a):
jouda74 Člen Registrovaný: 01-02-2022 Příspěvky: 69
Jirkati bud je na obede alebo sa mu oci prekrutili ked to tu musi 99999 krat preberat s niekym novym
Proboha, ja prece nerikam a ani si nemyslim, ze to skodi. Me pouze zajimalo, proc z tech radove 3k/sec alfa rozpadu Ra236 pri uvolnene (== kineticke energii te alfy) kolem 5MeV (to je docela hodne, aby to sem tam spis casteji sekundarne uvolnil nejakej ten gamma foton, s primhourenim oci i elektron-pozitron par -> 2x 511keV gama) nezachyti ten blbej merak vubec, ale vubec nic.
Ze je to hluboko pod normou i pro civily a kdyz si toho clovek nenarve do chrtanu celou krabicku, tak i pod prirozenym pozadim, o tom zadna.
@j.bill diky, ty videa pomohlo, aspon vim, ze by to neco malinko merit melo, coz je to co me zajimalo. Tak me asi fakt cinan prodal neco divneho.
Ak som dobre pochopil , tak chceš vedieť či v tých elektródach je naozaj thorium?
Nechápem prečo to objednávať z Číny ,veď sa to dá kúpiť aj u nás.
Na domáce pokusy ti stačí jeden kus.
Ja som to v minulosti v práci testoval a ANO sú rádioaktívne.
Ale boli to elektródy kupované u nás.
Zo sluchátka prístroja bolo počuť charakteristické pukanie .
Tuším že Killeroz meral tie dnešné čínske elektródy a výsledok bol podobný ako v tvojom prípade.
Na tomto videu je to pekne vidieť ako to vyžaruje : https://www.youtube.com/watch?v=8tgp2eBqZUs
Editoval m.evil (27-08-2022 10:46:15)
Myslím, že se z toho dá udělat jeden seriozní závěr: Jediné, co se o čínských WT20 elektrodách dá z jistotou říci je, že jsou čínské ....
m.evil napsal(a):
Ak som dobre pochopil , tak chceš vedieť či v tých elektródach je naozaj thorium?
Nechápem prečo to objednávať z Číny ,veď sa to dá kúpiť aj u nás.
Na domáce pokusy ti stačí jeden kus.
Ja som to v minulosti v práci testoval a ANO sú rádioaktívne.
No hlavne z mladicke (ehm...) nerozvaznosti a blbosti, kdy jsem spis cekal, ze cinan se nebude sr*t s cistenim ani s normama, takze je sance ze budou spis zarit vic. Varianta, ze cinan usetri a neda tam thorium vubec me nejak tehdy moc nenapadla, no podruhe uz tuhle chybu neudelam. +v tu dobu nepojizdne auto.
Jinak celym cilem cviceni melo byt nakalibrovat si vlastni merak s GM trubici, ktera se mi peknych par let vali v supliku. Ale jezdik uz jezdikuje, az budu mit cestu, koupim ji u nas.
No můžeš ho vyzkoušet , když rozděláš indikátor kouře . Bývá tam kapslička s americiem a ta září určitě .
Starý budík nebo letecké měřící přístroje měly svítící ručičky. Pokud dodnes svítí, tak jsou také radioaktivní. Dále bývají radioaktivní též bleskojistky - mají na sobě i značku radioaktivity a malé telefonní ji mívaly na krabičce.
Taky některé vánoční ozdoby se kdysi na tomto principu dělaly svítící.
Aj po vyšetrení na nukleárnej medicíne človek pekne žiari .
Mal som možnosť to otestovať .
jouda74 : Mne do krabičky s modrými elektródami pribalil Číňan 2 fialové (3% thoria) .
Zrejme bol farboslepý .
No a tie 2 elektródy mi normálne fungovali na dozimetri.
Ale to už je takých 8 rokov do zadu čo som to objednával ...
Editoval m.evil (29-08-2022 01:33:50)
Slabě svítí i staré zářivkové startery a thorium lze docela úspěšně najít i v mikrovlnce a nebudu říkat kde, jen ať si ho Jouda vyčuchá dozimetrem :-)
radioaktivní jsou i doplňková mířidla do pistolí, tritiová, ale nevím zda generují záření na které jsou dělané měřáky
Tritium myslim emituje alfa, to neprojde skoro nicim (vpodstate skodi jen kdyz se dostane dovnitr organizmu), GM trubice detekuji beta a gamma.
Stránky: 1