SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zaujimal by ma dovod,
preco sa udava,ze Powermat Invertorová zváračka 260A IGBT PM-MMA-260SN je iba pre rutilové elektródy.Je to na stranke mall sk.
a sa mi mari,ze aj niekde inde som cital,...
Mam viac zvaraciek,nebudem ju kupovat,ale doteraz som sa s tym nikdy nestretol.
Inac samozrejme clovek /ja ako dochodca/ sa uz stretol s tolkymi nespravnymi udajmi v zivote,...
kde napr. namiesto 700g je 700kg,
alebo v TP motocykel je pre 4 osoby,ap....
ze by z toho napisali asi kopu knih.
Ja som mal Powermat 250, takže to bude asi podobné. V skutočnosti dokážu ešte zvárať aj rutil-celulózové elektródy ale na bazické majú nízke napätie. Pomoc je relatívne ľahká, ja som do nej vmontoval tlmivku z Gamy, a potom brala všetko a pomerne dobre. Dokonca som s ňou vyvaril 2.5 cm fugu na hnilom výfuku (odpadol mi celý katalyzátor, zváral som to na aute a nepodarilo sa mi dobre spojiť oba diely, ale tak nejako do šikma. Elektroda 2 mm ER-117 na 25-30A (podľa displeja, ale kolko naozaj, to netuším). Ale s tlmivkou brala aj bazické. Ak si zrátate cenu tejto Powermat + tlmivka + robota = nestojí to za to...
Asi má bohužel takovou s prominutím mizernou svařovací charakteristiku, že se s ní dá svařovat pouze s rutilovými elektrodami, které jsou na to nejméně citlivé.
Na Heuréce stojí v nejlevnějším obchodu 1569 Kč, navíc svářečka má displej, který z té výrobní ceny ještě nějakou stovku ukrojí, takže ta elektronika uvnitř musí být ještě o víc vykostována.
Jedině dopředu sehnat elektrody, koupit a hned vyzkoušet a pokud nevyhovuje, tak do těch 14 dnů vrátit.
Pokud za prvé s těmi rutilkami vyhovuje a pokud za druhé bude štěstí a takhle vykostovaný invertor i nějakých pár roků vydrží , než tam nějaká součástka odejde, mohla by to být vzhledem k ceně i dobrá koupě.
Dakujem vam velmi pekne za rychle a vycerpavajuce odpovede.
zase som o nieco mudrejsi,....
inac mam 2 invertory,jeden Assist a Kitin myslim 165 TIG LA
ale velmi dlho som ich nepouzival,ani nezapinal,...
s Assistom som zvaral ulomene zavesy na brane,myslim ze ma max.90A,ale aj na 20 m predlzovak islo velmi dobre,.../2 ci 2,5 ? rutilka/
a pri skusani na stole nadherne chytal obluk,aj bazicka elektroda,ani som netukal,rutilku stacilo zlahka sikmo polozit elektrodu a tahat,...
/oproti trafu jedna basen,tam sa aj rutilky lepili ,trafo JSF90,ale zas sa mi podarilo zavarit trafom 2 drziaky na vyfuk u Fiatu 126P,nebolo ich dostat,az o par rokov som menil za original,ale boli stale OK z dobrej ocele,pri zvarovani sa neprepalovali,ani nehrdzaveli/
ale na zlomenom zavese /taky valcek/-zvislom zvare som sa ucil,...:-)vtedy som doma nemal internet,tak iba pokus-omyl ,ci zacat zhora ci zdola?
no ale drzi uz aspon 10 ci 20? rokov
A ten Assist pokial sa pamatam,nemal ani funkcie ARC FORCE,HOT START,a ANTI STICK .
a co som cital /po dlhom odstaveni spinanych zdrojov pri zapnuti mozu byt velke prudove narazy ,co vedie az ku destrukcii diod ci elytov/ a to som dlho musel hladat na nete,vtedy vraj u kazdej elektroniky treba formovat elektrolyty,este som sa ku tomu nedostal,...to je na dalsiu temu .
Inac dost casto chodim na toto forum,a skutocne mozem iba pochvalit obsahom,aj to,ze vobec existuje nieco take...
Napr.dnes som sa dozvedel ,co som aj viacmenej tusil,...o farbach:-)aj o striekani dutin,ap...
nezaskodi si nieco aj zopakovat:-)
http://cs.www.svarforum.cz/forum/viewto … 25&p=2
a su obcas na fore aj vtipne hlasky:-)
Teraz som popozeral na nete, mate uplnu pravdu,ten invertor ma nap.naprazdno 66V, ine maju 69V ,niektore 72 a KITIN 88V...
a u niektorych to ani neuvadzaju...
o tom napati naprazdno som niekedy cital este u trafozvaraciek,....teda u tych lacnejsich,ze bol problem,so zapalovanim..
..myslim ze kvoli bezpecnosti? zacali davat nizsie a uz som aj kopu veci pozabudal,...
inac som iba prilezitostny kutil,skor teoretik
nasiel som dobry popis o napati naprazdno
https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php … 2008082102
a u tych beznych invertorov som nikde nevidel uvadzat tuto funkciu:
Stroje KITin TIG LA jsou standardně vybaveny bezpečnostní funkcí V.R.D. (Voltage Reduce Device). Funkce se dá jednoduchým způsobem zapnout a následně vypnout což je signalizováno symboly na displeji. V.R.D. nabízí zvýšenou bezpečnost při práci a manipulaci se zapnutým strojem. V.R.D automaticky snižuje napětí na prázdno na bezpečnou hodnotu 15 V po dobu kdy obsluha nesvařuje.
aj zvarovacia charakteristika ma urcite svoj vplyv,niektori zvaraci,co som cital, poznaju to aj podla zvuku obluka,...
a ta tlmivka je dobry napad,...novsie invertory MIG to maju aj nastavitelne,...este som to neskusal
a tu skratku VRD som nenasiel ani v clanku,uz som si myslel,ze som si zle pamatal,...
https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php … 2006062201
a este raz dakujem za odpovede,snad to pomoze niekomu pri vybere
Poopravil bych par informaci, ktere se mylne siri i tady na foru v souvislosti s invertory a napetim na prazdno. Muj Lincoln Invertec ma uvadene zapalovaci napeti 50 V a svaruje bazickyma bez problemu.
To, proc ty levne invertory nesvaruji bazickyma - protoze z nich vychazi neco podobneho jako z trafa. Proud je usmerneny, napeti okolo 67 V, ale proud pulzuje (presny tvar by ukazal osciloskop, na netu to mozna nekde bude). Reseni je zname a uz tu padlo - zapojit do serie na + nebo - tlumivku. Bud nejakou ze stareho invertoru, nebo koupit tu na 180 A z TME, ktera ma asi 13 mikroH. Invertor pak bude svarovat lip i rutilkama a hlavne bazickyma, o neco se zvedne vykon, oblouk bude delsi a stabilnejsi. Kdo potrebuje rychle neco svarit a nema po ruce tlumivku, muze vzit dlouhy (5-8 m) kabel a omotat kolem nejakeho zeleza. Bude to mit podobny ucinek jako tlumivka, neco malo to zlepsi.
Jen pro zajimavost. Kdysi jsem take koupil jeden ten ZX7-200 ze jako otloukanek, az bude nekdo hodne otravovat o pujceni, na centralu atd. Dal jsem 5 m privodni kabel, dodelal softstart, filtr na vstup a hlavne pridal tu tlumivku. Nejaka prace s tim samozrejme byla, jestli se to vyplatilo proti nejake Game to asi ne, ale neco jsem se naucil a krome tlumivky bylo vsechno ze supliku. Svaruje se s tim dobre, bazicke zapaluje i znovuzapaluje stejne jak Kemppi v praci, na 2,5 mm dostacujici svarecka.
Editoval Jakobo (03-08-2022 11:34:35)
Tak ono asi bude podstatné napětí, které dokáže ten svařovací zdroj vytáhnout při jmenovitém nastaveném svařovacím proudu. Akorát u trafa je +- napětí naprázdno přímo úměrné tomu svařovacímu napětí. U invertoru to nemusí platit.
To bych radeji nepsal, ze je u trafa svareci napeti rovno zapalovacimu. Pokud se bavime o napeti na svorkach a ne nekde v oblouku tak je kolem 20 V.
Já jsem nepsal rovné, ale přímo úměrné.
Co se týká napětí na oblouku, tak to bývá u elektrod občas uváděno v podrobnějším datasheetu elektrody a charakterizuje právě schopnost elektrody svařovat i se zdroji s horší charakteristikou.
Pak by tam mělo být zapalovací napětí elektrody, jednak na studený povrch, který charakterizuje to, jak snadno se dá oblouk danou elektrodou zapálit a potom na rozžhavený povrch, který charakterizuje to, jak dobře se s obloukem s tou elektrodou pracuje - náhodou zhasnutý oblouk se u invertoru obnoví nebo u střídavého proudu po průchodu proudu nulou obnoví oblouk neboli hoří oblouk.
Editoval Radim (04-08-2022 13:03:19)
Jo promin, ted to vidim. Cetl jsem to nejak rychle.
Stránky: 1