SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ked sa vyznám v Elektronike , tak to je hračka na zapojenie vývodov tej dosky . Ked si len silnoprúd , tak to poznáš neaký usmernovač , nie už zapojenie IO čo máš na doske ... A čo všetko mechanicky (relé) a elektronicky spíná (PWM posuv) ...
NIKITA54 napsal(a):
Ok další deska tam asi nebyla,byla to pouze kastla s touto deskou.pokud se týká pomocného trafa je 100 VA,jinak spínání budu řešit stykačem,domnívám se že by trafo mělo stačit pro stykač a desku pro motor?
To zapojení jak jsem dokreslil je doře?
atishajn:Tak jsem se odhodlal a zapojil podle schema které jsem dokreslil,trafo naprázno 27V ale usměrněný 38V,regulace hlavním
rele nejde tak nevim jestli to zapojení není špatně,ještě jsem nezapojil klemu k rele,ale to asi nemá vliv,jinak už nevím co dál,asi
dám ještě desku proměřit v elektroopravně (Vyškov Šarhan).
Těch 38V už je docela hodně. I kdyby 27V po usměrnění, ale 38V už může být pro některé součástky trošku problém, pokud je deska navržena na 24V. Co myslíte ta regulace hlavním relé? Vždyť deska by měla po zmáčknutí spínače na hořáku zapnout buď relé nebo nějaký výkonový prvek a ten by potom spínal stykač. Současně nebo s menším zpožděním by se měl sepnout regulátor podávání drátu a třeba i relé na spínání el.ventilu plynu. Po povolení tlačítka na hořáku. By se mělo vypnout regulace na posuv drátu, po chvíli relé co spíná hlavní trafo a po chvíli relé co spíná el. ventil plynu.
Ty vole , zase elektrikář .....
Ne svářeč, tedy znám funkci svářečky Mig/Mag.
Možná tak fci WC , ale ne elektriky . To tě ukecanej magore nikdy nepotká . Drž se garáže , kdy tzv. svářeč není schopen za půl roku svařit regál .
bobobo napsal(a):
Možná tak fci WC , ale ne elektriky . To tě ukecanej magore nikdy nepotká . Drž se garáže , kdy tzv. svářeč není schopen za půl roku svařit regál .
Bobobo, já vím, drsný chlapi, ale napadat se nemusíme.
Osobně také považuji 38V pro desku na 24V za smrtelné. Třeba elektrolity se většinou dělají na max napětí 25V, 35V a 50V. Zde bych čekal 35V. Na desce jsou 4 diody, asi usměrňovací, třeba 1N4007, ty by to přežily, pak nejspíš stabilizátor na chladič který by mohl být LM317T nebo L7824 a přežít to (vstupní napětí max 40V), nebo LM7805, LM7812 ... a ty by to nepřežily (vstupní napětí max 35V). Jenže, je skutečně napájení dělané přes stabilizátor co přepětí vezme na sebe a přežije?
NIKITA54: co je napsané na těch součástkách v pouzdru T220 přidělaných na chladič? Přečtěte nápis na tom švábu s mnoha nožičkama, najděte datasheet a změřte zda na napájecích nožičkách je rozumné napětí.
Editoval Charon (16-07-2022 12:57:53)
Charon: V jeho případě spíše starý zakomplexovaný ......., který potřebuje pořád do někoho rýpat a kazit všechny témata jeho nesmyslama.
Ale charone , tenhle cukrář , co ho vyhodili pro neschopnost z několika zaměstnání a není si schopen ani pro sebe svařit regál v garáži , nejenomže ani netuší co jsi napsal , a to jsou reálné maličkosti , ale že si dovolí napsaz že zná fci svářečky , to už je moc . On o elektrice ví jen to , že kope , ale najebe se do každého příspěvku se seběvětší kokotinou .
Zatím varok popsal funkce svářečky docela dobře a pokud vím tak už ukázal, že dokonce umí pěkně spravit i zrezavělá auta. Já bych to tak kriticky neviděl a proto si myslím, že reakce člena bobobo není spravedlivá. Pokud má nějaké odborné připomínky tak je může veřejně prezentovat, či případně někoho odborně poopravit, ovšem slušnou formou. Zatím nám toho bobobo moc odborného nepředvedl, ale jsem rád, že sem chodí a může nám ještě nějaké odborné myšlenky sdělit a tím obohatit toto forum.
Díky všem co radí a nenapadají,každý nemůže být slaboproudař i když se v tom vrce,jako třeba já,za totáča jsem začal antenníma zesilovačama a šlo to tak to půjde i ted,ale k věci,hodim tam ještě 12 V trafo a zkusim kolik to hodí
abych mohl projit bezpečně co to dělá a nedělá.
Problém tady bývají lidi, co nejsou slaboproudaři a co si představují, že na opravu takové desky jim někdo poradí ve stylu "Spájej tento tranzistor s toudo diodou a tímto odporem dohromady, strč to tam a a máš to spravené". A nemohou pochopit, že to v elektronice takhle nefunguje.
Taky jsem samouk a začal se v tom za socíku vrtat.
K trafům co se prodávají do DPS. Tato trafa jsou dost "měkká" a jmenovité napětí mají při jmenovitém proudu. Bez zátěže podstatně víc.
Ty úplně malinké trafka jen pár watů mají někdy i více než 2x tolik. Mám vyzkoušeno.
NIKITA54 napsal(a):
atishajn:Tak jsem se odhodlal a zapojil podle schema které jsem dokreslil,trafo naprázno 27V ale usměrněný 38V,regulace hlavním
rele nejde tak nevim jestli to zapojení není špatně,ještě jsem nezapojil klemu k rele,ale to asi nemá vliv,jinak už nevím co dál,asi
dám ještě desku proměřit v elektroopravně (Vyškov Šarhan).
K takovému trafu by se potom hodil napájecí obvod z Asie step-down. vstupní napětí aby bylo do 50 - 60 voltů, výstupní napětí by se nastavilo na 24 voltů plus by se na potřebný proud nastavilo výstupní omezení proudu. A výstup usměrňovače čili vstup obvodu step-down by se šuntoval odporem třeba 2k2/2watty, aby napětí z toho usměrňovače neletělo kdovíkam a aby napájecí obvod náhodou nechtěl kmitat. Na výstup z toho obvodu bych dal srážecí odpor, který by při maximálnm odběru proudu dělal napěťovou ztrátu tak půl až jeden volt, protože nebude zřejmé, jak je ten asijský obvod zapojen a jestli snese přímé napojená následujících obvodů. Případně by se tam mohl o za ten odpor ještě přidat bezindukční kondenzátor M1.
Zase jen kydy . Právě nyní mne to vytrestalo . Známý chtěl zdroj pro radio ze soláru . Tak jsem objednal měnič , došel , zapojil jsem a na radiu nic nenaladil . Stáhl jsem ocas , dal lineár s chladičem a je . Zvláště u relativně drahých věcí nasadit něco , co nemám vyzkoušeno je sebevražda . A ještě zvláště u cukrářů . Toť zase realita , ne kydy .
bobobo napsal(a):
Zase jen kydy . Právě nyní mne to vytrestalo . Známý chtěl zdroj pro radio ze soláru .
Ale pane kolego, jako hezkej příklad, ale porovnávat rádio (s citlivostí v řádu desítek mikrovoltů na anténě, cca stovek mikrovoltů na mezifrekvenci, kam se nějaká harmonická trefí docela snadno a to ať 10.7MHz FM s 200kHz pásmem, nebo i u AM (vysílá to ještě vůbec?) kde těch 455kHz může být přímo frekvence toho měniče) se svářečkou (kde nejcitlivější budou IMHO ty (LV) logika na procesoru, což je něco pod jedním voltem tolerance než to z nuly udělá jedničku pro 5V/3.3V TTL - a navíc z principu funkce docela odrušená, protože jinak by se vyresetovala uř při tahíní oblouku...) asi nebude ten pravý argument...
Edit:
@Radim těhle čínskejch šuntů mám po baráku roztahaný mraky (protože napájení za 30-40V za 100mA pojistkou má minimální potenciál cokoli zapálit a přitom to spolehlivě utáhne časosběrnou kameru nebo meteostanici na střeše i s malinou, do 40V na vstupu celkem v pohodě fungují všechny, ale nevěřím jim ani dobrej den, buď z nich napájím (přes pojistku!) 6V Akku a z něj teprv přes stepdown elektroniku za tím, ale kde není baterka, tak za tím rozhodně pojistka, šuplíkovej elektrolyt, paralelně k tomu keramika 100nF a hlavně zenerka na cca o 2-3V víc, kdyby se náhodou číňan zbláznil, ať to neodpálí to co je za tím.
Ale co se týče opravy svářečky, připadá mě to jako kanón na vrabce, ta svářečka přece fungovala kdysi i bez ojebávek napsal jsem blbost, nepřečetl jsem pořádně zadání. Bejt to na mě, tak na to hodím bobek, kdybych se ale vyhecoval etc. tak asi bych zkusil prvně nakreslit podle plošňáku schéma, popsat/změřit (ideálně oboje a porovnal to) součástky a teprv pak řešil jak dál.
Editoval jouda74 (18-07-2022 23:07:46)
jouda74 napsal(a):
....Bejt to na mě, tak na to hodím bobek, kdybych se ale vyhecoval etc. tak asi bych zkusil prvně nakreslit podle plošňáku schéma, popsat/změřit (ideálně oboje a porovnal to) součástky a teprv pak řešil jak dál.
Je to správná cesta která vede určitě k cíli. Jenže dlouhá a náročná. Nakreslit schema (nebo někde získat), pochopit jak to má fungovat, proměřit a možná opravit. Někdy je lepší uhnout a vydat se jinudy, jak píšeš, hodit na to bobek.
Editoval Charon (19-07-2022 12:32:50)
Já bych byl taky proto na to hodit bobek. Třeba si místo času na tu opravu domluvit na měsíc, dva měsíce navíc brigádu nebo přesčasy v práci, časově by to vyšlo stejně a vydělaly se peníze na pořádnou a kvalitní svářečku se zaručenými vlastnostmi svařování a se spoélehlivým servisem. Ono aby tu svářečku někdo zdárně složil a potm s tím svařoval a ještě se mu to aspoň trošku vyplatilo, musí aspoň buď velmi dobře svařovat nebo velmi dobře znát slaboproud . Ideálně obojí.
jenže mně připadá, že NIKITA54 na ty řeči nedá a stejně do toho bude štouchat a bastlit na tom.
Co se týká těch čínských semišuntů, je to spíš odpadová dodatečná věc číňanů, jak na světovém boomu elektorniky vydělat. Nedělám si iluze, že by tam šly kvalitní součástky, spíš to bude spotřebák druhojakostních anebo recyklovaných málo atraktivních a málo prodejných součástek a nějaká druhořadá pologarážová výroba na opotřebených linkách. Parametry těch obvodů věřit číňanovi můžu, za předpokladu, že budu počítat s tím, že při uváděných maximálních parametrech bude průměrná životnost toho obvodu tak minuta. A to ještě když se to bude provozovat v nějakém chladném prostředí 10 stC, 15 st Ca podobně. Když to ale nebudu zatěžovat víc než na polovinu, 2/3 maximálního výkonu, může to držet.
Co se týká rušení těch impulzních obvodů, tak tam žádná záruka pronikání těch impulzních kmitočtů někde, kde to dělá problém skutečně není. Holt to je ale cena za to, že to je dostupné a levné.
Editoval Radim (19-07-2022 13:37:22)
Radim:Tu samu čínu má kamarád v autoservisu cca. od r. 2000 možná i dříva a jede až na nějaké potíže s motorem,dal jiný a jede dál a to je denně v provozu,já to mám na kutění nárazově takže mi to stačí,sem tam něco svařit,kdyby byl někdo z okolí kdo v tom dělá,zajel bych s deskou na poradu,jsem od Prostějova dík.
Proc nenapises vyrobci a nepozadas jej o radu? Prvni, co jsem tady psal hned na zacatku. Pokud si schopen podat rozumny dotaz a vysvetleni, dost pravdepodobne ti neco odpovi. Tobe stejne ale myslim chybi druha deska, to jsem uz take psal. Podobnou, nebo stejnou svarecku Alfa-in jsem uvnitr videl a byly tam desky 2. Jedna s potenciometrama, kterou mas ty a druha se 4 IO, cervenym trafem a dalsimi soucastkami. Potom nekde na chladicich asi byly vykonne prvky, mozna to bylo zapojene jako usmernovaci mustek s 2 tyristory, to nevim.
Ztracis cas jen na to, ze mozna se ti podari desku vyuzit na regulaci motoru. Nic jineho s tim bez te dalsi chybejici desky a vykonnych prvku nesvedes. Pritom PWM regulator a jednoduchou elektroniku pro ovladani ventilu jsi za tu dobu uz mohl mit postavenou tady podle fora.
Radim: V praci koupili nejakou svarecku SIP T1600 ARC pro udrzbu za cenu skoro 9000 Kc! Nechapal jsem, ale budiz. Je to obycejna hobby svarecka topologie jako ty ZX7, 4 IGBT tranzistory na vstupu, 4 dvoudiody na vystupu, rizeni. Ale proud na stupnici sedi, ma to jakys takys filtr i softstart, je to asi prece jen delane pro nejake EU standardy. Svaruje i bazickyma, ale nic moc, kratky oblouk, tlumivka uplne chybi. Po par dnech se porouchala a dostali jsme novou. Porouchanou ani nechteli vratit. Byly tam slusle 2 tranzistory, tak jsem vymenil vsechny 4 a svarecka najednou svaruje uplne jinak. Stabilni oblouk, snadne zapaleni, prekvapeni. Vyrobce asi osazuji sporebice nizkojakostnimi soucastkami ruznych parametru, proto mozna tady 2 tranzistory ze 4 shorely. A to ani ty nove tranzistory nebyly nejak moc drahe, takze potom ta cena tech spotrebicu z Ciny je fakt odpovdajici! Proste odpad.
No, já jsem to myslel na takové "kousky" elektroniky jako nějaký ten asijský napájecí obvod step-down. Ale jak je vidět, platí to i obecně na hotové asijské výrobky.
Editoval Radim (19-07-2022 18:07:34)
Radim napsal(a):
No, já jsem to myslel na takové "kousky" elektroniky jako nějaký ten asijský napájecí obvod step-down. Ale jak je vidět, platí to i obecně na hotové asijské výrobky.
Tak copak o to, on cinan umi vyrabet i hodne kvalitni veci. Jen to neni kazdy cinan a rozhodne to pak neni za cinske ceny.
Na druhou stranu kdyz clovek nechce moc a udavane technicke parametry bere se znacnym skepticismem, tak muze docela slusne usetrit a byt i prijemne prekvapeny. Viz ty menice, jedu tak na dvacetine udavaneho proudu, pocitam s ucinnosti tak 60% misto "zarucene 95%", navic je to v plechu kterej odvede vic tepla nez do toho jde proudu jeste pod zapalnou teploutou dreva (ano, fakt jim neverim ani sikmej pohled) a jsem spokojenej.
Ze to plati i o celcich, nikdy jsem si nemyslel nic jineho.