SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den, ahoj, prosím poradil by nějaký profík? Svařoval jsem vjezdová vrata do dílny. Použil jsem jekl 40x40 o síle stěny 2mm.svařil jsem obdelníky a doprostřed jsem dal jednu příčku, pro vyztužení. Na ten jekl jsem na překrytí mezery přivařil plocháč 30 široký a 4mm tlustý a ten jsem přibodoval. a tím přibodováním se mi to celé prohlo do luku.
Jak to nejlépe narovnat?
hydraulickou panenkou za studena, případně to ohřát na té delší straně Pb hořákem? Autogen nemá nikdo v mém okolí. Nebo mě napadlo na té delší straně ten jekl třeba ze 2/3 naříznout na pár místech tenkým milimetrovým kotoučem, zatížit a pak zavařit.
Předem moc děkuji za rady a názory :-)
Bez autogenu nevím..., viděl jsem, jak se rovnají 6 m mostní uzávěry/dilatace. autogenem - začít v prostředku a postupněpo cca 30 cm ke krajům ohřívat vnější stranu oblouku (zní to nelogicky - při ohřátí udělá ještě větší oblouk, ale to narovnání nastavá až chladnutím)
PB hořák by na jekl a ploccháč měl stačit, nikdy jsem to nedělal, proto bych doporučil obětovat kus plocháče, z jedné strany udělat několik svarů a zkoušet rovnat plamenem
Jirka12 napsal(a):
tím přibodováním se mi to celé prohlo do luku.
jestli seš si jistý že to je tím přibodováním? Pak ty body uřež tenkým kotoučem, prohni to na druhou stranu a přiboduj to znova.
Po vychladnutí se to narovná.
Provést jen sváry na druhé straně - aby se to chladnutím narovnalo - je špatně.
Lze na druhé straně udělat tenký řez a ten překrýt housenkou, to se vychladnutím srovná.
Uvést přesný návod nelze, každá svářením prohnutá věc vyžaduje jiný postup.
Před revolucí ještě v JZD jsme v přidružené výrobě dělali stojany na klece pro Velaz, jekl 40x20, z jedné strany přivařené vinglíky na šuplíky. tenkrát jsme to kroucení vyřešili předpětím - 2 m jekl jsme prohnuli (upnuli na ohnuté íčko200), po přivaření to zůstalo v rovině - bylo to trochu laborování, trefit ten správná radius oblouku
jj to je perfektní řešení, zejména když se vaří více stejných kusů.
s tím prohnutím po sváření souvisí jedna důležitá věc -
mladí svářeči ve strachu aby to neupadlo dělají nepřiměřeně velké housenky, velká housenka = velké smrštění.
Přitom stačí výška sváru = maximálně tloušťka materiálu.
sutneosv napsal(a):
Před revolucí ještě v JZD jsme v přidružené výrobě dělali stojany na klece pro Velaz, jekl 40x20, z jedné strany přivařené vinglíky na šuplíky. tenkrát jsme to kroucení vyřešili předpětím - 2 m jekl jsme prohnuli (upnuli na ohnuté íčko200), po přivaření to zůstalo v rovině - bylo to trochu laborování, trefit ten správná radius oblouku
Dělám to podobně; předepnu profil na druhou stranu přitažením přes podložku k nějaké šíně, nebo ke stolu, pokud je to třeba hliník.
Stránky: 1