SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
skuste ist na forum nasetraktory-potom forum a potom sekcia ostatne a potom ak sa nemylim nazov textu Cim topite v dilne a mozte citat s fotodokumentaciou-podla toho som robil aj ja tie burleany a funguju super
jo děkuji to už jsem prolistoval a pár zajimavostí jsem tam našel
Rád bych oživil toto téma. V blízké době plánuji stavbu krbové vložky, která není běžně k dispozici. Tento projekt převaluji v hlavě už asi dva roky. Proč tyto kamna:
1) Kamna obsahují izolovanou spalovací komoru s předehřevem sekundárního vzduchu (na obrázku žlutě) Z toho plyne, že proces sekundárního spalování je plně dokončen - menší emise a vyšší účinnost. Ve spalovací komoře bude přes 1000 C
2) Po té následuje expanze, díky tomu se spaliny mírně ochladí a putují k výměníku. Po ochlazení, klesají do kouřovodu. Tzn. žádné horké spaliny nevyletí do komínu.
3) I drahé krbové vložky mají omezenou životnost. Chci mít možnost vyměnit namáhané díly.
4) Kamna jsou zadem přikládaná. Plánuji řízení čerpadla výměníku na základě teploty spalin v komíně a výstupní teploty vody.
Sekundární spalovací komoru výrobci z ekonomických důvodů vynechávají.
Primární inspiraci jsem našel zde: https://batchrocket.eu/en/ Kde jsem čerpal informace i o dimenzích daných částí kamen.
Je mi jasné, že se jedná o vývoj a že se bude něco předělávat. Např. hořák sekundárního vzduchu (na obrázku červeně) . Každopádně chci předělávat co nejméně.
Nejvíce bych uvítal rady, co z čeho udělat.
Že hořák musí být z žáruvzdorné nerezové oceli je asi jasné. Topeniště i spalovací komora budou kompletně izolované šamotem a Vrmuklitem. (zevnitř).
Teplotně namáhaný bude tedy nejvíce prostor výměníku. Mám představu, že ho udělám odnímatelný.
Primárně budu rád za rady těch, co s výrobou kamen mají zkušenost. Ale uvítám i postřehy dalších. Proces výroby budu dokumentovat.
Díky.
Obrázky jsou zatím jen základní idea
Editoval Banung (10-07-2022 11:54:35)
Banung napsal(a):
Tzn. žádné horké spaliny nevyletí do komínu.
Ako chceš vyriešiť dechtovanie komína, ked nebudeš mať horké spaliny?
Editoval jean (10-07-2022 12:32:33)
Hm, když to bude mít výkon větší než 10 kW a bude v tom tepelný výměník na vodu, tak to legislativně bude teplovodní kotel a ten musí mít příslušné zkoušky a certifikaci , že to je z hlediska pevných emisí teď nevím kolikáté skupiny, aby se s ním dalo topit tuším po září 2024.
U samodomo takového zařízení vlastní konstrukce nevidím možnost, jak to bez velmi vysokých nákladů na zkoušky a certifikaci udělat.
Snad by to mohlo se zamhouřením oka projít, kdyby člověk samodomo vyrobil nějakou přesnou kopii komerčního kotle, který ty normy splňuje, jinak ne.
Z hlavy teď nevím, jak to je s topidly bez výměníku do kapaliny o výkonu nad 10 kW.
Legálně bez nebezpečí pokuty po roce 2024 by u nás mělo projít samodomo vyrobené originální topidlo pouze s výkonem pod 10 kW, počítáno dle spotřeby paliva, ne dle vyprodukovaného tepla. A i tam mně některé věci nejsou jasné.
Ak nemá hrad z roku 1400, tak mu je výkon nad 10kW aj tak naprd.
To je jedno, co jsem se díval, samodomo kotel nemá žádnou dokumentaci a není zařazený do žádné emisní třídy tuhých částic a takový ze zákona nemůže být od toho roku 2024 provozován.
A kdyby ano, vedle emisí tuhých částic je tady i minimální účinnost, emise těkavých organických látek, emise oxidu uhelnatého a oxidů dusíku. Které musí kotel na tuhá palibva splňovat. A ani na to není u samodomokotle i pod 10 kW výkonu, žádný doklad.
https://piskova-lhota.cz/informace-k-po … a-2-tridy/
https://vytapeni.tzb-info.cz/15865-jake … uha-paliva
Radim, to by som neriešil, kto zistí, aký kotol používa? Hádam nemáte až takú demokraciu, že musíte úradu preukazovať zdroj tepla?
Díky za odpovědi,
Co se týče legislativy rád se přiučím. Ale já to chápu tak že, je rozdíl mezi kotlem a tzv. lokálním topidlem. Lokální topidlo předává část tepla do jedné místnosti a na takové se (zatím) žádné emisní limity nevztahují. Lokální topidlo může být napojeno na rozvod topení. Podmínka je, že musí samo předávat teplo do obyvatelné místnosti. Viděl jsem i automatické kotle nesplňující emisní limity, které měly být umístěny v obytné místnosti. Takto to chápu já, kdyžtak mě opravte.
Dále:
Výkon má být 6 až 9 kw. Dáno komínem o průměru 150mm
Jak je definován kotel nevím. Tyto svá kamna chápu spíš jako krbovou vložku.
Co se týče efektivnosti ta by měla být přez 90 %. Tvrdí Batchrocket. Měřili to "něčím". Jestli je to pravda nevím. Nicméně na to, že je účinnost lepší než klasická kamna, nebo vložka bych vsadil. Emise by měly být zase menší, kvůli dokončenému spalovacímu procesu.
Komín by neměl dehtovat, právě kvůli sledování teploty spalin.
Co se týče těch zkoušek. Má někdo představu jak to funguje? Klidně bych to poslal do nějaké státní zkušebny ať naměří skutečné hodnoty ...
Ještě doplním, co jsem asi na začátku nezdůraznil. Kamna mají mít dvoje dvířka. Tzn. z obýváku bude možné sledovat oheň v topeništi a zároveň tudy budou předávat část tepla. Zadními dvířky se bude přikládat.
Editoval Banung (10-07-2022 20:38:51)
Dehtování spalin v komínu závisí hlavně od toho, čím se v tom topí. Čím vyšší podíl vody ve dřevě, tím vyšší pravděpodobnost až jistota, že to bude dehtovat. Teplota spalin bude mít vliv hlavně na tah komínu.
Neřešil bych, zda je kotel homologovaný či nikoliv. Homologaci těžko získáte. Udělat z toho topidlo na které homologace není potřeba je ta správná cesta. Důležitější vidím zajistit, aby nešel obtěžující kouř z komína, ošetřit nepřející sousedy, kominíka, u novostavby kolaudační komisi. Třeba tak, že budete mít ještě plynový/elektro kotel vydávaný za hlavní. Pochybuji o tom, že toužíte každý den pravidelně přikládat, aby ohniště nevyhaslo a o topení se starat.
Editoval Charon (11-07-2022 09:16:47)
Přesně tak, největší problém bude nepřející soused, na jehož podnět má úředník právo vstoupit do domu a chtít vidět kotel a papíry od kotle.
Myslím si ale, že první roky budou úředníci mírní a leccos se třeba vyřídí domluvou. Pokud nebude úředník nějaký mladý s hlavou vymytou zelenou propagandou.
Já zas mám doma dost uhelného prachu z dřívějšího uhlí, který budu muset taky nějak zpracovat v peci.
Dehtování je dost komplikovanější, než aby se dalo postihnout sledováním jen teploty. Záleží na teplotě rosného bodu směsi plynů a par. T.j. na složení a koncentraci par. Proto sledovat jen teplotu nestačí. Na př. při velkém přebytku spalovacího vzduchu je teplota spalin nižší a přesto nemusí více dehtovat, protože je koncentrace par nižší. Atd. Tak ať se ti to dílo podaří. Nebude to ale nejspíš jak se říká "na první dobrou".
Famater, ak bude mat velke prebytky vzduchu, tak pri zamyslanej teplote 1000 stupnov zas bude mat velke NOx, co sa konecne zacina sledovat, lebo to je realne jediny bordel, co skodi
Moze byt aj 5rocne suche drevo ale ked niekto dusi kotol na nizkej teplote ci zatvara cuky na piecke,kozube tak tiez bude dechtovat. Inac co mate v cechach s tymi kontrolami emisnej normi a podobnymi sprostostami v dnesnej dobe ked je kriza s energiami ? Sak ked nebude plynu tak sa bude topit asi aj stromammi z narodneho parku az po odpadky a nie pozerat na neaky dym z komina
Tak niekto byva v civilizacii a berie ohlad na susedov. Mozno to raz zazijete aj tam u vas v Mongolsku
Joe66 napsal(a):
Moze byt aj 5rocne suche drevo ale ked niekto dusi kotol na nizkej teplote ci zatvara cuky na piecke,kozube tak tiez bude dechtovat. Inac co mate v cechach s tymi kontrolami emisnej normi a podobnymi sprostostami v dnesnej dobe ked je kriza s energiami ? Sak ked nebude plynu tak sa bude topit asi aj stromammi z narodneho parku az po odpadky a nie pozerat na neaky dym z komina
A v tom je celý vtip. Ono pořádný kotel, v kterém by šlo topit různým palivem za chvíli u nás nepůjde koupit a ani nebude moct být provozován. Nejlépe místo uhlí a dřeva pelety, nebo čisté dřevo, raději plyn a elektriku. Termín na zákaz provozování neschválených kotlů do příkonu 300kW byl 1.9.2022, teď v důsledku nedostatku plynu je to posunutý snad o 2 roky. Dokonce se ozývají požadavky zakázat krby na vytápění. Pokuta za porušení může být až 50 000Kč. Tak to vypadá u nás. Zda vás udá soused nebo kominík je jen otázkou a město si rádo vylepší rozpočet výběrem pokut.
Editoval Charon (11-07-2022 14:39:22)
Podle mých informací posunuli ten zákaz o dva roky, k 1 .9. 2024.
Charone, já moc nevěřím, že za pár let bude dostatek el. energie na to všechno co by mělo být elektřinou nahrazeno. Nejspíš to dopadne jako za války v Sarajevu, kde v paneláku z každého okna trčel komín a pálilo se všechno co hořelo.
Ohled na sousedy beru, spíše neberou ohled oni na nás
V kamnech jsme topili. Odtud také náš poznatek - nekvalitní spalování = kouř a případně dehtování. Proto jsme se snažili topit spíše na max výkon.
Kamna budou napojená na 1500 L akumulační nádrž. Do té také budou napojené solární panely - 10 kwp. tzn. zas tak často by se v kamnech topit nemělo ...
Ten případný zákaz kamen máte od kuď? Přijde mi to něco podobného, jako když se straší elektromobily ..
Editoval Banung (11-07-2022 17:07:48)
Famater napsal(a):
Dehtování je dost komplikovanější, než aby se dalo postihnout sledováním jen teploty. Záleží na teplotě rosného bodu směsi plynů a par. T.j. na složení a koncentraci par. Proto sledovat jen teplotu nestačí. Na př. při velkém přebytku spalovacího vzduchu je teplota spalin nižší a přesto nemusí více dehtovat, protože je koncentrace par nižší. Atd. Tak ať se ti to dílo podaří. Nebude to ale nejspíš jak se říká "na první dobrou".
Primární i sekundární vzduch bude mír regulaci.
Můžeš se o té problematice dehtování trochu rozepsat?
Nebo dát případně nějaký zdroj, kde to nastudovat?
Díky
Ja myslím, že viac by ťa mali srať tie NOx - ak budeš mať teplotu spaľovania, ako tvrdíš (inak, to by som rád videl bez aktívneho prísunu vzduchu a ešte s drevom...), tak ich tam budeš mať toľko, že sa z toho posereš. To, čo píše Famater, sú základy základov termomechaniky a študujú sa na každej technickej škole. Takže skriptá Teplo - Hydro, napr. doc. Vitázek. Viac sa spaľovaniu dreva venujú na Zvolenskej univerzite, tam majú aj tie zmiešavacie diagramy, meno profesora si z hlavy nevybavím, musel by som ísť prehrabávať monografie.
Editoval jean (11-07-2022 17:50:52)
To, že vyšší teploty způsobují NOx, slyším prvně. Jaká teplota je tedy příliš vysoká? (myšleno v běžných podmínkách vlhkosti a teplot)
Zde je myslím, problematika vysvětlena hezky. https://batchrocket.eu/en/workings
Tvrdí že dosahují dokonce až 1200 C.
Můj táta si rád hraje s elektronikou a je schopný mi naprogramovat řízení toho či onoho.
Já musím dodat vstupní údaje a nějakou logiku. S oddtahovým ventilátorem počítám.
Editoval Banung (11-07-2022 19:21:32)
NOx sa prirodzene tvoria aj pri volnom spalovani dreva a ich tvorba je ovplyvnena viacerymi faktormi. Clovece, chod do fakultnej kniznice a pozicaj si nejake skripta, precitaj si aspon suteren zakladov. Ides stavat najzlozitejsi typ kachiel a vobec nic o tom nevies.
jean napsal(a):
NOx sa prirodzene tvoria aj pri volnom spalovani dreva a ich tvorba je ovplyvnena viacerymi faktormi. Clovece, chod do fakultnej kniznice a pozicaj si nejake skripta, precitaj si aspon suteren zakladov. Ides stavat najzlozitejsi typ kachiel a vobec nic o tom nevies.
Objednal jsem si knížku "Domácí kutil a - dřevoplyn". Principu hoření a přestupu tepla si myslím, že rozumím. Celému systému v principu také, a proto vím co nechci.
Nejdříve jsi mi napsal, že největší problém je NOx kvůli vysokým teplotám. A pak mi napíšeš, že se tvoří i při volném spalováním dřeva. Tak kde je tedy ten problém? Díky
Kamna budou mít řízený přístup vzduchu i vody. Tzn. vše budu moci ladit. Vnitřek bude kompletně vyložen vermuklitem a izolační vatou (unifrax).
Řeším tedy spíše tepotní roztažnosti a životnost kamen. A to, aby to celé bylo nějak dobře sladěné.
Editoval Banung (11-07-2022 22:27:12)