SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Radim, cez puzdrá (volá sa to zverný spoj) by to tých 3600 Nm udržalo. Voda by sa do toho nedostala.
ok svěrny spoj, je poměrně náročný na stupeň přesnosti a drsnost povrchu.
Já si myslím, že maca to má dobře vymyšlené, jen to dobře udělat s prostředky, které má k dispozici.
Nuž, prepočítaj si ten priemer a váhu, čo na to chce zavesiť a možno zmeníš názor... A zverný spoj potrebuje presnosť tak na desatinku, to musí zvládnuť sústružník aj ked bude vožralej
Editoval jean (22-06-2022 14:41:44)
Možná i menší přesnost než desetinku. Jestli šrouby udrží tlak zplodin koroze do té doby, než se ta vrstva korozí úplně utěsní a další voda, kterou by koroze pokračovala, se tam už nedostane, tak bez ohledu na přesnost se časem, odhaduji během půl roku až roku stane svěrný spoje extrémně "svěrný" a tudíž bude stoprocentně držet.
Stačí jen aby se to do doby, než to rez napne, se to nerozhýbalo.
Editoval Radim (22-06-2022 15:42:42)
zdravím místní mozkový trust, co hmotnost vody + dynamické namáhání. Ví někdo šířku kola? (to jen pro ty nápady s trubkou)
111 vnese víc tepla, 135 méně ale o kolik méně by mohl prozradit moderátor. Odhaduji že to není významně méně. (v "našem" případě)
Editoval bourač (22-06-2022 20:09:35)
Bourači, neuveríš, ale to sme so seniorom počítali aj s tou vodou...
díky, a kolik té vody tedy je? jeane? Vteřinový průtok, výška z které voda padá...
počítá s tím ta tvoja aplikace?
Bouraci, neviem, o co ti zas ide, ale pre predstavu, ta 208 mm trubka je na ohyb asi 4x tuhsia ako tyc 90mm. Mne vyslo, ze ta tyc je na to koleso slaba, ja by som to tak urcite nepostavil....
K tomu, aby se dalo zopovědně posoudit namáhání hřídele by bylo nutné mít k dispozici geometrii uložení. Je totiž velmi prvděpodobné, že uložení bude blízko vodního kola a ten zbývající konec hřídele bude končit ve strojovně. Je také možné, že kolo bude uloženo letmo atd atd. Proto se domnívám, že tyto věci má tazatel vyřešené a jen potřeboval názor na svaření.
Famater, ak by to bolo tak, tak ten hriadel sa bude viditelne prehybat...
Edit: Ja som automaticky predpokladal letme ulozenie, ak to ma ulozene z oboch stran, tak je to samozrejme tuhe dost
Editoval jean (24-06-2022 11:01:58)
je fajn že přispívá i pan famater, to se dá číst
pan maca87 by ostatním mohl napsat šířku kola, objem korečků, atd.
ty veličiny moc velké nebudou (soudím dle použití U80)
když už se tedy diskuze o parametrech svárů posunula k výměně hřídele
Súhlasím s Famaterom, že tazatel by mal uviesť geometriu projektu. Zároveň by som mu doporučil si obstarať vyradenú vrtnú tyč od firmy zaoberajúcej sa hlbinným vŕtaním. Tie tyče sú vyrobené z veľmi kvalitného materiálu o vysokej pevnosti, huževnatosti a dobre odolávajú korózii. Pri geometrii a hmotnostiach aké uviedol jean v #22 by v prípade použitia tyče 4 1/2" - 114 mm ktorej hrúbka steny je 8mm by bolo zaťaženie σ = 151,5 MPa. Predpokladám, že σdov u tohoto materiálu bude nad 400 MPa. Dá sa zrátať aj priehyb, ale musia byť známe všetky dimenzie.
Bourac, tie parametre sa predsa daju odvoit - koleso ma priemer 3m a 8 otacok za minutu a 3kW vykon. To znamena cinny prietok vody cca 200 litrov za sekundu, ucinnost kolesa tipujem na 30 percent, to mas cca 600 kilo vody + vaha kolesa. Tak som ratal tonu na letme ulozenie. Ak je to ulozene z oboch stran, tak neni co riesit. Ja osobne nemam rad letme ulozenie a vyhybam sa tomu, aby som ho pouzil, ak to ide.
Dobrý den, nejedná se o letmé uložení. Jedná se o uložení z obou stran s tím že z ložiskového domku prochází hřídel do strojovny.
maca87 napsal(a):
Dobrý den, nejedná se o letmé uložení. Jedná se o uložení z obou stran s tím že z ložiskového domku prochází hřídel do strojovny.
A tos nemohol upresniť skôr? Nechal si pľundrovať sivé gvinty celému mančaftu zbytočne?
Dobrý den ale já jsem nevěděl, že počítáte s letmým uložením. Jestli jsem někoho urazil tak se patřičně omlouvám.
Tak to si postav ako chces a bude to dobre . Tá moja rúra by bola v tomto prípade zlé riešenie - drahé proti tvojmu...
Nikto sa neurazil, senior si z teba robi srandu
Editoval jean (24-06-2022 21:19:46)
já mám nadělaný na ohýbání trubek segmenty z 14220 a k tomu přivařený držáky z 11373, ten segment je ze čtrnáctky kvůli tomu aby se nevymačkával a držák z jedenáctky protože na tom prt záleží. Vařil jsem to k sobě normálně cočkem do hloubky jsem udělal tak sedm mm véčka. Velikost a délka svárů je taková jak to velikostně segment dovoloval. Nikdy nic neprasklo a to má ohýbačka sílu že by to pohlo spíš i s celým mlýnem. Takže bych to nějak vědecky neřešil.
maca87: netrap sa ty zvaranim, daj tam hriadelovu spojku, v pripade servisu je to demontovatelne, pochyta to rozne excentricity a naklopenia, než sa trapiť s deformaciami a unavou zvaru, aky moment to vie vyvodiť? Počítam že priehyb nie je téma ked su domce dosť blizko seba..
Má to mať 8 otáčok za minutu, tam ho nič trápiť nemusí. Aj to zaťaženie je tam malé.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … recnik.jpg
Zdravim po delsi odmlce. S kolektivem jsme dali kolo dohromady. Nekdo ve vlakne chtel foto. Foto tedy prikladam. Hridele k diskum jsem nakonec nevaril ja. Zakazku jsme dali zkusenejsim.
Chtel bych podekovat panu Kochanickovi ze Zdislavic za radu.
aktualni fotky bohuzel nemam.
Hi
Yes, it is possible to weld materials 14220 and 11373, which are alloy steels with different chemical compositions, respectively. For this task, it is recommended to use a welding electrode marked E 309, which is intended for welding dissimilar steels. Before welding, clean the surfaces thoroughly to ensure good weld quality. It is also important to control the temperature during welding to avoid excessive stress and cracks. Test welding and possible non-destructive testing are recommended to ensure that the weld meets the requirements.
Regards Jennifer 😁
Prachobycejna silnostenna trubka z bezne konstrukcni oceli + obrobene konce(pozor na jejich spravnou konstrukci vruby radiusy) a vnitrni ∅ na konce navarit soustruzene čepy (predehrev) na tu trubku uz neni pak problem dovařit uz zbytek konstrukce nesouci ten zbytek tím padem nejsou problem loziska neni problem ani s pevnosti a unosností .Jedine co je potreba je par h prace na velkem soustruhu popr hodka prace na horizontce na ty konce trubky.Nerez je otazkou vyssi deformace pri svareni dostatecne dimenzovani horsi obrabeni .
Kazdopadne 90 mm tyc tehle delky je na tohle slabota!!