SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Záleží jak je regulace nastavena. Setkal jsem se se svářečkami, které mají regulaci nastavenou spíše ke spodní části a i na max. sv. stupeň není regulace posuvu naplno. A jsou naopak svářečky, které na max. výkon mají drátu málo i když je regulace posuvu na max. Ale to je asi jen u hobby mašinek. Záleží kolik vám ta regulace dává drátu? Jestli moc málo, natahovalo by to hodně oblouk a mělo to snahu lepit drát do průvlaku hořáku. Když je drátu naopak moc, tak je svár hodně převýšený, nevzhledný a nebo dokonce drát kope o materiál.
No právě, fungovalo by to blbě, ale fungovalo. No možná už sem příčinu našel a vypadá to na zkratovanej IGBT tranzistor.
Mrknu na to jak vychází jednotlivý diody a jestli se mě vyplatí si je vyměnit, nebo koupit celej usměrňovač.. Jinak tlumivka ve svářečce není.
K těm diodám: dioda jako každý polovodičový přechod je buď dobrá nebo vadná. Když je vadná, tak je buď přerušená - to se v paralelním zapojení nemusí projevit, nebo zkratovaná a to se projeví vždy a dá lépe doměřit.
VašekP napsal(a):
K těm diodám: dioda jako každý polovodičový přechod je buď dobrá nebo vadná. Když je vadná, tak je buď přerušená - to se v paralelním zapojení nemusí projevit, nebo zkratovaná a to se projeví vždy a dá lépe doměřit.
To platí tak v 99.9 % případů. Občas vzácně se ale stane, že dioda je špatná tak napůl.
No právě, ve zkratu není ani jedna a jestli je přerušená sem se nedoměřil.
Radim napsal(a):
To platí tak v 99.9 % případů. Občas vzácně se ale stane, že dioda je špatná tak napůl.
Ano, to se vzácně stane a dá se to poznat jako daleko vyšší napětí zadržené na polovodivém přechodu než běžně - klasické diody kolem 0,7V, Schottky kolem 0,3V. Některé takto vadné se chovají jako odpor a lze je změřit na multimetru na odporových rozsazích, kde jinak diodu nezměřím.
U paralelně řazených diod se přerušená bez rozpojení nedá dohledat, ale ostatní jsou přetížené a brzy odejdou také. Jenže pokud je vadná jen jedna z několika (u svářeček bývají paralelně ve funkci jedné diody 3 až 6), tak to bude vařit a při používání nižších proudových rozsahů to může držet hodně dlouho.
Nevím, co se ve vašem stroji děje, to by chtělo vidět ve skutečnosti. Možná také vadný spoj někde skrytě, třeba v bowdenu špatné zalisování hlavního vodiče.
Tak menší update. Podařilo se mně opravit regulaci posuvu, bylo vadný IGBTčko a posuv už funguje, každopádně nevím jak dlouho mu to vydrží, na začátku zmiňovaná zenerka a spolu s ní 5W rezistor topí jako prase a obávám se, že ventilátor co sem k desce přidal to nezachrání. Asi začnu pro jistotu pracovat na nějakým novým návrhu desky, kterej bude líp vyřešenej. Svářečka se chová pořád stejně špatně. Jako poslední možnost si půjčím hořák od kámoše abych vyloučit ten a pak už jí vážně odvezu do servisu. Pořád doufám, že je to bude usměrňovač, ale koupit za 2000,- novej a zjistit, že to tím není se mě vážně nechce. Takže to nechám na odbornících.
U Omicronu stojí 3f usměrňovač 180A necelých 1200.
Díky za tip.
A nezkoušel jste svařovat s odpojeným usměrňovačem? Sice by byl svár asi hodně nevzhledný, ale ty nejlevnější svářečky jedou taky se střídavinou. I když používají trubičkový drát a bez plynu. No pro vyzkoušení jestli není v háji trafo myslím dobré. Ten usměrňovač by se asi dal někde sehnat i levněji, ale Omicron alespoň nebude nějaký šmejd.
xxvojtax napsal(a):
Tak menší update. Podařilo se mně opravit regulaci posuvu, bylo vadný IGBTčko a posuv už funguje, každopádně nevím jak dlouho mu to vydrží, na začátku zmiňovaná zenerka a spolu s ní 5W rezistor topí jako prase a obávám se, že ventilátor co sem k desce přidal to nezachrání. Asi začnu pro jistotu pracovat na nějakým novým návrhu desky, kterej bude líp vyřešenej. Svářečka se chová pořád stejně špatně. Jako poslední možnost si půjčím hořák od kámoše abych vyloučit ten a pak už jí vážně odvezu do servisu. Pořád doufám, že je to bude usměrňovač, ale koupit za 2000,- novej a zjistit, že to tím není se mě vážně nechce. Takže to nechám na odbornících.
Pokud to je motorek s komutátorem, může být poškozený, v některé poloze budou segmenty komutátoru zkratované. Takový motorek se točí normálně, jen je trochu slabší a trochu víc se hřeje. Spínací tranzistor je víc namáhaný zkratovým proudem a tepelně.
Regulátor motorku je už asi výhodnější koupit hotový z Asie, přímo jako PWM regulátor motorku nebo jako napájecí modul Step-down s výstupním napětím měnitelným potenciometrem. Lepší moduly mají dokonce nastavitelný maximální výstupní proud, to potom může fungovat jako pojistka proti zkratování motorku.
Modul nemusí být namontovaný na stěnu krabice svářečky, může být uvnitř svářečky na elektricky nejlepším místě s nejkratšími přívody a chlazením a ovládání může jít na hřídel potenciometru bowdenem.
Motor je původní, takže předpokládám, že komutátor v něm bude, ale tam problém není. Motor se nehřeje, ale regulátor jo. Jinak vznesu odvážný dotaz, zkoušel někdo ty diody na usměrňovači měnit? Našel sem diodu za cca 15Kč kus. Jde hlavně o to, jestli když vyrazím původní diodu tam bude nová držet, čehož se obávám.
Někdo tady už psal, že když vyměníte jednu poškozenou-vadnou součástku, tak za nějakou dobu odejdou i ostatní.
No já sem spíš myslel, že bych vyměnil všechny. Je jich tam 18 á 15,- = 270,-.
Jo tak.
Pokud jsou diody zalisovaný do hliníkových plechů, podobně jako to je u alternátoru v autě tak bych na úspěch moc nesázel. Repasoval jsem alternátor a při tom měnil diodu. Ač jsem si s tím vyhrál a údajně to jde, tak po krátké době alternátor přestal fungovat. Prostě špatný kontakt pro velký proudy a špatný odvod tepla. Následně tam dioda nedržela vůbec. Zkoušel jsem tam diodu zapájet a neúspěšně. Pravdou je, že v autě je dioda vystavena otřesům což ve svářečce nebude a cena za ten pokus stojí. Hliníkový plech v alternátoru byl ve špatném stavu - zoxidovaný. Navíc můžete udělat pouzdro nový a diody do toho zalisovat nebo jinak řešit jejich chlazení. Mě by se líbila měd.
Editoval Charon (11-05-2022 21:14:21)
Pokud je v háji opravdu usměrňovač, koupil bych nový. 1000,- Kč není zase takový ranec a je to investice na delší dobu, jestliže si chcete svářečku nechat. U takovýchto mašin usměrňovače asi neodchází často, ne?
Rekl bych, že zalisovávat nové diody je vhodné pouze do nových hliníkových chladičů. Pokud se nepoužije speciální technologie, jako například lepení tepelně vodivým lepidlem.
Když tam je pouze jenom přesný otvor, tak vylisováním staré špatné diody se ten otvor v tvárném hliníku tak zvětší, že nová dioda nemá dostatečný tepelný kontakt. Ten otvor by musel být proříznutý, aby po vyjmutí staré diody šlo zmáčknutím řezu otvor zmenšit a novou diodu tak zalisovat taky na těsno.
Já sem si říkal, že to bude blbost, ale doufal sem, že to někdo zkoušel a šlo to. Jasně, pokud byl měl 100% jistotu, že je to usměrňovač, tak ho koupím, ale takhle "vyhodím" 1000,- abych zjistil, že je to trafo.... Fakt asi polknu hrdost a odvezu to do servisu.
Tak trafo by snad mělo jít vyzkoušet. Z ocelového vázacího drátu tak odhadem průměru 2 mm takové délky, aby měl odpor nějak 0,3 - 0,5 ohmů svinout spirálu tak, aby se vešla do kýblu s vodou, snad to rozměrově vyjde, jako přívod tam připájet nebo přišroubovat nebo nýtky spojit třeba kus měděné dvojlinky 2x2,5 mm ,, třífázové trafo, tři kýble s vodou, aby spirála raději naležela na plastové stěně kýblu... Vlastně kýbl může být i kovový, jen se ty kýble nesmí dotýkat nebo ležet na kovu a spirála se potom může stěny kýblu dotýkat maximálně v jenom bodě včetně přívodních drátů. Ty přivázat třeba na kus klacku, aby se v kýblu nerozmístily tak, že by se napětí přes kýbl zkratovalo.
Odhadem 10 litrů vody by se ohřálo až do varu příkonem 3200 wattů za asi 12 - 13 minut. Pokud bude výpočet výkonu trafa +- odpovídat ohřátí a ve všech třech kýblech bude voda ohřáta stejně, bude trafo funkční.
Editoval Radim (12-05-2022 19:47:57)
Dobrá rada, jak se rychle a snadno podívat na kytičky ze spodu.
Ty jo, to už je pomalu na Darwinovu cenu.
Trochu zoufalý. Jenže je to jediný návod zde, který by pomohl dát odpověd na to zda je trafo v pořádku. Vše co je potřeba je lehce dostupný, včetně teploměru. Předpokládám, že Radim to někdy takhle dělal. Když to bude pod proudem, tak nikdo v dosahu nemusí být a pokud by bylo trafo v pořádku tak do kýblů by šlo bezpečný napětí. A zda jít podle ohřátý vody nebo změřit napětí a proud je už jenom na tom kdo to testuje. Ještě bych hlídal zahřátí trafa, aby neshořelo.
A zda se jako zátěž použije spirála z drátu, nebo dvě elektrody je již technikálie (kdo zná kolotočářský reostat ví o čem píši).
Editoval Charon (13-05-2022 07:44:20)
Na to sedí hláška z adély "jak primitivní! ale jak účinné!" Udělal bych to obdobně.
Jole, jedná se o sekundár. Podle schema má trafo mezi sekudárem a primárem oddělovací ukostřenou vrstvu. Nebezpečí úrazu není větší než při sváření. V každém případě bych měřil proud a napětí a také proud na primáru. Pěkně jadna fáze po druhé. Pokud by byl na trafu vyveden střed sekundáru, tak by šlo zatěžovat i po jedné fázi. Co se týká elektrod a roztoku, vyrábějí se na tomto principu umělé proměnné zátěže pro nastavování svářeček.