SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chtěl bych dětem udělat na zahradu ohniště a přemýšlel jsem o dnu ze staré tlakové nádrže. Máte někdo dno jako ohniště? Můžete poradit, kde takové dno sehnat? Alespoň 80cm. Koukal jsem ve sběrném dvoře, ale zatím jsem nenašel, nebo nevíte koupit samostatně dno?
Tady "oblibeny" Klimbik to delal ze dna prorezleho bojleru. Ale jestli existuje 80cm+, nevim.
Odkaz na samotna dna k tlakovkam tu nekdo pred par mesici posilal. Neni to presne ten odkaz, ale neco takovehleho (prvni odkaz z google): https://www.zacha.cz/dna-klenuta
Než shánět materiál a mrcousit se s výrobou, zaběhni do Obi a kup hotové ohniště. Není to zas tak drahé, 80cm průměr něco přes dvojku.
Ja som si urobil ohnisko z brzdového bubna z V3Sky.Je ťažké,ale vydrží sto rokov.Nie je to plecháč ale masa železa.
Na zahradu ohniště, pokud není závažný důvod, aby bylo ve vzduchu, tak to bych viděl na zemi vydláždit z kamenů. Ocelové materiály se mně nelíbí, protože se vyžíhají a potom intenzívně reznou. Jedině že by se pokaždé pečlivě vyčistilo a napajcovalo třeba rostlinným olejem.
A co to raději udělat po tábornicku, dát pryč drny a obložit kamenem? Ve dnu se bude držet voda a bordel.
Editoval Charon (10-05-2022 17:38:56)
Ohniště z expanzky mám už asi 10 let. Expanzku jsem koupil v Benešově na šroťáku, rozříznul flexou, vespod vyříznul flexou díru na přívod vzduchu a tu jsem přikryl roštem ze starého grilu. Naspod nádoby přišrouboval tři nožičky, nahoru přišrouboval držáky na rošt. Rošt jsem sebral z nákupního vozíku, co jsem si taky přivezl ze sběru. Na spodu nádoby je přidělán držák na pánev co slouží jako popelník.
Je to supr na pálení bordelu ze zahrady díky přenositelnosti. Jednou jsme tam pálili staré větve tak vehementně, že se pánev (popelník) ve spodu roztekl a zmizel.
Kamarád si udělal pak ohniště stejného typu, akorát místo černé oceli použil nerez - kukala na něj v tom samém sběrném dvoře a neodolal:-)
Ja som minuly rok riesil ohnisko z klenuteho dna pre jedneho solventneho zakaznika.. chcel anticoru priemer 900 mm na nozickach a s ruckami aby to vedel premiestnovat.. Zelezne nechcel prave kvoli hrdzaveniu..
Kupoval som to od zyksal.cz z ostravska.. nechcite vediet cenu kolko to stalo.. s dopravou a paletou do Bratislavy 435 euro... k tomu moja praca... a nechcite vediet ako to teraz vyzera... hrdzave to sice nieje, ale myslim ze to necistil doteraz ani raz..
Měli jsme ohniště z obyčejného ocelového dýnka, vydrželo asi 15 let (nikdo se o něj nijak nestaral), pak se rozpadlo. Minulý (nebo předminulý?) rok jsem koupil také od Zyksalů průměr 95cm nerezové, stálo (i s atestem) jestli se dobře pamatuji s dopravou na malé paletce kolem 5.000,- kč.
Menší ohniště by taky šlo z disku velkého nákladního kola.
Našel jsem na šroťáku větší akumulační nádrž. Z té by to šlo, ale nechtějí mi ji rozřezat, prý mám koupit celou nádrž. To už mě vyjde levněji nové dno. Uvidíme. Každopádně díky za rady. Nechci pevné ohniště. Je to novostavba a nemám ponětí co kde na zahradě bude. Takhle to je jednodušší.
Tak kup klasicke zelezne dno od Zyksal... tie nie su take drahe a maju ich v ponuke naozaj celu plejadu.. rozne priemery a hrubky ...
Pokud tě nechají řezat, tak bateriová rozbrušovačka by to měla na šrotáku vyřešit.
Pěkně to na tebe zkoušejí, pro to že jí budou muset stejně rozřezat. Uzavřenou nádobu do hutí nemohou poslat.
Charon napsal(a):
... pro to že jí budou muset stejně rozřezat. Uzavřenou nádobu do hutí nemohou poslat.
Myslím, že drapáky na hydraulice nakladače s tou nádobou nebudou mít větší problém...
Mám dotaz, kdo má nerezové ohniště, jak vypadá, když je po hodně letech a vícekrát se rozpálí a zase vychladne? Kolik materiálu z toho nerezi opadne a zůstane tak v půdě na té zahradě?
Ptám se proto, protože železo v podobě rzi z černého materiálu v půdě nijak zvlášť nevadí, ale nikl a chrom z nerezi ve větším množství je něco jiného.
davor napsal(a):
Charon napsal(a):
... pro to že jí budou muset stejně rozřezat. Uzavřenou nádobu do hutí nemohou poslat.
Myslím, že drapáky na hydraulice nakladače s tou nádobou nebudou mít větší problém...
Na šrotáku mi to vysvětlili tak, že uzavřená nádoba nemůže být kvůli výbuchu. Co kdyby v tom byl třeba benzín, olej či nějaké horší svinstvo. Nebo něco co by nepříznivě kontaminovalo pec a železo. Když to je rozříznutý, tak je vidět že to je prázdný.
Charon napsal(a):
... Když to je rozříznutý, tak je vidět že to je prázdný.
Jestli to tak dělají, v pořádku.
Já jen uvažoval, že každá nádoba má vstupní i výstupní otvory a na šroťáku je žádná nebude mít zaslepené...
No, asi když jsou otvory menší, tak je může zacpat nějaký bo...l a je dost problém předpisem nějak přesně stanovit, které otvory se mohou zacpat a za jakých podmínek. A když je jinak ta nádrž ještě dost pevná, byl by výbuch ohřátého vzduch v nádrži v násypce pece dost zničující. Proto se stanoví velká rezerva a všechny nádoby a větší dutiny s malými otvory se musí rozříznout nebo jinak spolehlivě zničit.
Radim napsal(a):
Mám dotaz, kdo má nerezové ohniště, jak vypadá, když je po hodně letech a vícekrát se rozpálí a zase vychladne? Kolik materiálu z toho nerezi opadne a zůstane tak v půdě na té zahradě?
....
Nic z výše uvedeného zatím nepozoruji.
v železárnách Králův Dvůr došlo v minulosti k vybuchu nějaké uzavřené nádoby která byla ve vsázce do pece, roztavená ocel následkem výbuchu vystříkla z pece a smrtelně popálila dva huťský. Proto všechny seriozní kovošroty požadují jakékoliv nádrže atd. rozříznuté!
Radime nevím jak ty legury ale koroze z železa která se dostane do půdy výrazně obarví veškerou vegetaci do červena.
Viděl jsem například ve Sběrných surovinách v Kralupech nad Vltavou v trávě krásný velký a zdravý hřiby, akorát neměly bílou (žlutou) nohu ale sytě červenou.
Bourači, houby jsou v tom směru specifické , tuším se pořád vědci hádají, jestli houby jsou blíž k rostlinám nebo živočichům. Tam může být plno podivných věcí.
Co se týká rostlin, železo v půdě, třeba v podobě rzi, z půdy vytahuje fosfor, protože fosforečnan železitý, který při nadbytku železa v půdě vzniká, je prakticky téměř nerozpustný a velká příměs železa tak tímto způsobem vytváří půdu velmi na fosfor chudou. A neutralizuje i další případné hnojení fosforem. Jinak by železo nemělo nijak zdravotně vadit.
Nikl a chrom v nerezi jsou toxické kovy, v půdě vadí, pokud se z půdy práší a vadí tím, že se mohou dostávat do vypěstovaných produktů. Je otázka, při jaké koncentraci v půdě.
V praxi jsou problémem dneska zřejmě nerezové hrnce, dřezy, nože atd, protože se zdá, že z těchto zdrojů pochází potom nikl a chrom v kalech z čistíren odpadních vod, které limitují využití těchto kalů jako hnojiva na pole.