SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Pěkný odkaz, pěkná cena https://fichema.cz/isopropanol/1388-iso … 21045.html , díky. Bohužel to do Brna z Prahy mam dost daleko, tak až toho bude víc.
Editoval Charon (18-04-2022 19:13:17)
Fichema i posílá zásilkovými službami a to včetně některých hořlavých nebo jinak nebezpečných kapalin. Jen některé váže na osobní odběr na prodejně, zejména ty, kde je třeba uvádět IČO. To izopropylalkohol předpokládám zatím není. A zásilkové služby to ochotně berou a vozí, pokud je to v relativně slušném přepravním obalu. Holt kšeft je kšeft a zřejmě asi zatím nenastal problém, že by se dodávka nějaké pěti destilitrové plechovka nebo kanystru třeba při bouřačce vylila a začalo to třeba hořet.
Ale jeden litr izopylalkoholu, navíc ještě v technické kvalitě si nechat poslat je hodně nehospodárné. A 5 - 10 kilo je zase moc, pokud člověk nemá v garáži vytíženou linku na výrobu PCB nebo něco podobného.
Na místě by měl jít izopropylalkohol sehnat v lepších drogeriích nebo prodejnách barev nebo v některých lékárnách nebo v kutilských prodejnách různých oborů, kde se hodně používá na různé čištění všeho možného. Akorát občas tam je malé balení, nejspíš rozlitý technický, tudíž relativně dost nečistý izopropylalkohol za cenu velice chemicky čistého. Holt vydělávat se musí.
Editoval Radim (19-04-2022 12:47:02)
Takove optimisticke cteni k isopropylu (casem muze pri spatnem skladovani zkrystalizovat na bum): https://list.hw.cz/pipermail/hw-list/20 … 49809.html
Také ho prodává každý obchod s elektronickými součástkami, např. GME. S nejakou krystalizací něčeho v v izopropylalkoholu jsem se dosud nesetkal. Měl jsem ho v PET lahvi několik roků. Teď ho mám v plechovce a také žádný krystal.
Vojta ked si všetko premeral a je OK , chýba ta jedna Fáza ... Stykač je OK ? nie je niektory kontakt na silovej časti "očudený" ? Ked už prepínač delaboroval a opravil ...
xxvojtax napsal(a):
Díky, zkusím proměřit.
Tak to by som sa aj ja mohol pozrieť na tu PET fľašu s isopropylom čo mám v garáži už asi 12rokov že či je este tam.
Tak když to někdo tvrdí, tak by měl konkrétně říct, co by to tam mohlo vznikat.
Izopropyl je obyčejný jednoduchý alkohol s jednoduchými vazbami, z toho moc nic dalšího bez příměsi dalších chemických látek samovolně nemá prakticky co vznikat. A navíc ještě že by to bouchalo, to už by vyžadovalo slušnou fantazii.
atishajn napsal(a):
Vojta ked si všetko premeral a je OK , chýba ta jedna Fáza ... Stykač je OK ? nie je niektory kontakt na silovej časti "očudený" ? Ked už prepínač delaboroval a opravil ...
xxvojtax napsal(a):
Díky, zkusím proměřit.
Právě že se zdá všechno OK. Stykač sem kontroloval jako první bez zátěže z něho jdou všechny tři fáze(o víkendu si zkusím vyrobit nějako tu zátěž ze žárovek a proměřím znovu), zkoušel sem ho vyměnit za trochu slabší co mám doma a nepomohlo. Výměnu stykače sem teda zkoušel před tím, než teď o víkendu přestala vařit v podstatě úplně a zůstala funkční jenom 7. odbočka.
OT
Radim napsal(a):
Tak když to někdo tvrdí, tak by měl konkrétně říct, co by to tam mohlo vznikat.
Izopropyl je obyčejný jednoduchý alkohol s jednoduchými vazbami, z toho moc nic dalšího bez příměsi dalších chemických látek samovolně nemá prakticky co vznikat. A navíc ještě že by to bouchalo, to už by vyžadovalo slušnou fantazii.
O par prispevku dal v tom vlakne je odkaz na https://www.tretiruka.cz/news/vybuchy-v … ylalkohol/
a tam vysvetleni: ... oxidace isopropylalkoholu za vzniku acetonu a peroxidu vodíku ... kde právě následná reakce vznikajícího acetonu s peroxidem vodíku je zdrojem nežádoucí tvorby TATP ...
Ale nejsem chemik, tak pravdepodobnost tehle reakci posoudit neumim.
Problémy s isopropylalkoholem jsou popsané a známé, doporučuji opatrnost, nepoužívat plastové lahve, ale skleněné hnědé nebo zelené pro omezení přístupu světla.
Pro běžné dílenské použití bohatě stačí líh prodávaný v drogerii pod označením technický. Na povrchovou úpravu desek plošných spojů před osazováním je nejlepší kalafuna rozpuštěná v nitroředidle C6000 (směs uhlovodíků s podílem acetonu - mírně se liší podle výrobců), protože rychle zasychá a poté nelepí. Po osazení desek součástkami je lepší používat roztok lihový. V obou případech je vhodné roztok dělat nenasycený, který dělá slabší vrstvu a rychleji schne.
Firma GM electronic se horší. V Praze mají experty zaměstnance, kteří jsou schopni tvrdit, že optotriak se spínáním v nule je zastaralá součástka a proto ji nemají! Co dodat, snad jen to, že já chodím jinam, jenže v Praze a okolí je to snazší v regionech je obvykle jen jeden dodavatel.
Abychom se dostali k tomu podstatnému, zenerovy diody je třeba chladit, u základních provedení 1,3W ve skleněném pouzdře se situace dá výrazně ovlivnit ponecháním dlouhých vývodů, které se popřípadě vytvarují tak, aby součástka nepřekážela a nevytrhla se z DPS. Typy 2W a 5W bývají v plastu a dá se u nich použít stejný postup, jen u těch 5W jsou vývody výrazně silnější (právě kvůli chlazení), takže se s nimi hůře pracuje a obvykle nejdou osadit na místo v DPS po 1,3W provedení - malé otvory, nedostatečná pájecí ploška. Proto možná už výrobce osadil dvě zenerovy diody v serii, je to obvyklý způsob, jak získat potřebné napětí a vyšší ztrátový výkon. Je ovšem dobré použít kusy s obdobným napětím, např. typy 6V2 a 6V8 pro 13V.
>VašekP:
S upadkem GME naprosty souhas souhlas, pro me maji zatim jednu nepopiratelnou vyhodu, jsou kousek od prace. Na ten IPA jsem se tam dival, ale cena uz 300, tak jsem to ani nepsal.
Kam se v Praze jeste vlastne da dneska pro soucastky fyzicky dojit krome GME? GES krachnul, PS se pokud vim posunulo ciste do virtualna, FK zmenil sortiment, Compo taky zmizelo. Neco malo ma Rasel.
Díval jsem se do GM tady na internetu. To jsou šašci, že bych vedení postavil ke zdi. U zenerek mají stanovené minimální množství odběru 3 - 4 - 6 kusů! Ale nejhezčí je, že u typu, kde mají min 6 ks, mají v Brně jen 2 ks, no ať jdou do p...le. Buď si hraju na supervelkoobchod, pak musím mít zásoby a všude, nebo prodávám hezky od kusu.
Já právě používám hlavně PS electronic. Prodávají normálně přes pult a není problém předem objednat v e-shopu a osobně vyzvednout a jsou snaživí, milí a ochotní (mírně levnější zboží a bez dalších poplatků, nikoliv jako u GMe poplatek za osobní odběr!). Jsou sice na Střížkově poněkud schovaní, ale zase dobře dostupní pro auto, bez problémů s parkováním, to je na dvoře přímo vedle dveří - dnes obrovská výhoda.
Další možností je Semic Trade. Zboží je třeba objednat a obvykle je druhý den k vyzvednutí, v jejich centrále, Volutová 2521/18, Praha 5, je třeba počítat s tím, že je to velkoobchod.
Rasel je dobrý na konektory, ostatní součástky jen základ, Compo už není, majitel chodí prodávat na burzu (nyní KD Barikádníků, Pha 10), nejbližší bude 21. května, FK technic odumřelo už před 20 léty, tam to šlo do háje velice brzy, hned, jak se rozešli pánové F a K a to už je přes 20 let. Pak se pokoušeli dělat zástupce Conrad, a to bylo také tristní.
Občas objednávám od p. Vonky, firma R&C, kdysi měl prodejnu nad poštou na Zbraslavi, nyní sídlí ve svém domě ve Staré Huti, okr. Příbram a zasílá bez problémů, je ochotný a lze ho navštívit i osobně, má fůru starších součástek vhodných na opravy zařízení TESLA. Má e-shop. Také bývá pravidelně na burze.
GMe má nejspíš hrozné problémy se zajištěním kvalitního personálu pro prodejny. Alespň co pozoruji v HK.
Informaci o isopropylalkoholu mě překvapila. To jsem netušil.
Tak na to PS kouknu, jezdim kolem na kole, ale nikdy me nenapadlo, ze je tam i prodejna.
Famater> nejen v HK, kamoska chvili delala v Praze (v zakulisi, ne na prodejne) a nektere historky byly ... no rekneme, ze zajimave.
Mam obavu, že elektrosoučástky jsou něco, co není pro obchodníka atraktivní. Ve skladových zásobách je utopeno spoustu peněz, rychle to zastarává, personál musí být dost technicky vzdělaný a kupujících není až tak moc. Ještě pamatuji doby, kdy nebylo možné bez fronty nakoupit a i na objednávku přes internet s vyzvednutím na prodejně se někdy udělala fronta.
Díky VaškuP za seznam kde se co dá v Praze ještě koupit. Zrovna minulý týden jsem jel kolem PS electronic na Střížkově, kdo neví kde je hledat nebo je městskou dopravou, tak je ztracený. Já je používám jako výdejnu objednaného.
Většinou vše objednávám přes internet, mnohdy nepohrdnu ani Aliexpressem či ebay. Když dokáži součástku proměřit tak do rizika čínana jdu.
Bohužel mě čínani a obchodníci znechutili cokoliv stavět. Vše kolem počítačů a spotřebního zboží nemá cenu stavět, jak pro vzhled, práci ani cenu.
Sice mam rozdělaný elektronický posuv na soustruh, věc kterou zatím nelze koupit, ale je to spíš z nostalgie.
Editoval Charon (20-04-2022 10:24:11)
Podle mne je při běžném používání izoprylalkohol bezpečný. Izopropylalkohol je běžné činidlo v laboratoři, v dílnách a v továrnách pomalu u každého druhého třetího stroje, to jsou deseti až statisíce lahví, jenom u nás . Kdyby bouchal nějak "přiměřeně" často, nebyly by to dva případy za hodně let, ale třeba pravidelné minimálně jednotky případů každý rok a potom by kvůli tomu byly už dávno upraveny předpisy nebo by se pro běžné použití izoproyplalkohol stablizoval přídavkem nějaké chemikálie. To ale není a není tak upraven ani aceton, který by z logiky vzniku acetonperoxidu musel být ještě nebezpečnější. Už samotná výroba acetonperoxidu vyžaduje koncentrovanou kyselinu chlorovodíkovou a koncentrovaný peroxid nad 30 %. I samotná oxidace izopropylalkoholu na aceton vyžaduje dost tvrdé podmínky. Pokud se jedná o vliv světla, aceton, který by vznikal, pokud by to bylo v plastové láhvi, by se nejspíš dřív vypařil přes plastové stěny láhve než by zreagoval na acetonperoxid. peroxid vodíku je taky extrémně nestabilní sloučenina, rozkládá se kdečím, těžkými kovy, organickými sloučeninami. I samotný acetoperoxid, ke vzniku potřebuje nějaké kyselé prostředí a sám je poměrně nestabilní, ve většině prostředí by se nejspíš rozkládal okamžitě, jak by vznikal.
Acetonperoxid vznikat může, ale jenom za velmi výjimečných okolností, tuším nejdřív musí vlivem světla vznikat z kyslíku O2 molekuly ozónu O3 a ten potom dodává do sloučenin tu peroxidickou skupinu -O-O-, která nahražuje běžný kyslík -O-
Co se týká GME, systém nakupování součástek dopředu a skladování elektronických součástek firmou na místě a čekání, až si je po jednotlivých kusech přijde někdo koupit je dnes podnikatelsky zastaralý. Vyžadoval by obrovské prostředky na nákup a skladování dostatečně širokého sortimentu součástek a v ekonomickém množství, tudíž ne po kusech, ale po ekonomických sériích. A další obrovské peníze by vyžadoval na odpisy zastaralých součástek, které by se po roce až cca 4 letech nepodařilo prodat a byly by tak beznadějně zastaralé a musely by se masívně zlevňovat ve výprodejích.
Neboli dnes je ten systém spíš prodělečný. GME se v tom nejspíš všelijak plácá, hledá jiné zdroje prodejem jiného sortimentu včetně toho, že nemá na to dostatečně platit kvalitní lidi a musí tak nabírat nekvalifikované prodavače.
Výdělečný je dnes zřejmě až systém TME nebo Mouser a podobní, co mají prodejní napojení na nějaké velké globální sklady či rovnou výrobce a součástky prodávají hlavně přes ně. A jejich vlastní mezisklady, pokud jsou, jsou jen malé a nakupují do nich dopředu jen to, co do měsíců zaručeně prodají. A potom čistě doprodejoví prodejci elektornických součástek.
VašekP napsal(a):
Problémy s isopropylalkoholem jsou popsané a známé, doporučuji opatrnost, nepoužívat plastové lahve, ale skleněné hnědé nebo zelené pro omezení přístupu světla.
Pro běžné dílenské použití bohatě stačí líh prodávaný v drogerii pod označením technický...
Isopropyl se v GM prodává v plechovce, není důvod přelévat. Použitej slévám do plastový flašky s širokým hrdlem, nikdy neměl chuť dělat nějaké nepravosti. Možná to je tou rozpuštěnou kalafunou .... ?
Isopropyl se používá na mytí desek kvůli tomu, že má, na rozdíl od CH3CH2OH, velké molekuly, které neprolézají plastem integrovaných obvodů k čipu a neničej ho.
GES zkrachoval? Aha, jsem si říkal že mají zavřené prodejny jen kvůli Covid-19 nebo tak něco. Sice jsem tam jezdil málo, pobočka v Ostravě, ale měli slušný výběr káblíků, konektorů a takových věcí vhodných i pro modeláře. Do GME jsem přestal jezdit, protože se přestěhovali do špatně přístupného místa v centru Ostravy a pokud člověk není místní, tak to půl dne hledat po nějakých zašitých uličkách mě nebaví. Se sortimentem součástek jsem byl docela spokojen, když jsem občas něco potřeboval na hobby použití.
V dnešní době je asi problém i v tom, že se k nám dováží hodně levné přístroje a nářadí z číny, které se nevyplatí vyrábět podomácku. Takže pokud to nemám někdo čistě jako koníčka a nezáleží mu na vzhledu a rozměrech, tak kutí doma. Jinak všechna elektronika jako rádia, TV a jiné se už ani pomalu neopravují, vadné se vyhodí a koupí nové.
-Pokud se zenerovy diody s drátovými přívody mají dobře chladit, tak musí mít nožičky co nejvíc krátké, aby se teplo hned rozvedlo do měděné plochy tišťáku.
-V Praze nebo na burzách má něco Hezký den.
-V GME jsem kdysi dělal, když se jeden kolega nechal přemluvit na změření proudu v zásuvce, tak jsem chodil kanálama.
KMU1 napsal(a):
-Pokud se zenerovy diody s drátovými přívody mají dobře chladit, tak musí mít nožičky co nejvíc krátké, aby se teplo hned rozvedlo do měděné plochy tištaku
U dnešních DPS to nemusí být pravda! Hmota vývodů u výkonějších diod je docela velká, tišťák samotný bez dostatečné plochy mědi odvádí teplo velice špatně.
Famater napsal(a):
GMe má nejspíš hrozné problémy se zajištěním kvalitního personálu pro prodejny. Alespň co pozoruji v HK.
Protože ty staré, kteří uměli, vyhodili. Protože jsem pár z nich znal před tím nebo potom, tak jsem se dozvěděl i důvody. Měli moc informací ze zákulisí a proto museli odejít, to byl hlavní důvod.
Měl jsem za to, že to je o penězích. Podavač je levnější než prodavač.
Jsem zvědavý, jaké informace by v součástkovem businessu mohly být na výměnu personálu?
Editoval Charon (21-04-2022 12:42:46)
Charon napsal(a):
Měl jsem za to, že to je o penězích. Podavač je levnější než prodavač.
Jsem zvědavý, jaké informace by v součástkovem businessu mohly být na výměnu personálu?
Že ředitel spal se sekretářkou?
V pripade GM spis reditelka, ne? to G je myslim Gabriela nebo tak nejak (majitelka)
VašekP napsal(a):
KMU1 napsal(a):
-Pokud se zenerovy diody s drátovými přívody mají dobře chladit, tak musí mít nožičky co nejvíc krátké, aby se teplo hned rozvedlo do měděné plochy tištaku
U dnešních DPS to nemusí být pravda! Hmota vývodů u výkonějších diod je docela velká, tišťák samotný bez dostatečné plochy mědi odvádí teplo velice špatně.
Tyhlety věci by měly být uvedené v datasheetu. V těch novějších datasheetech, v některých jsem to nenašel.
Spíš bych viděl pro to lepší chlazení právě ty delší vývody v dostatečné výšce nad PCB, aby kolem nich mohl volně proudit vzduch.
Editoval Radim (21-04-2022 16:12:43)