SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Doufám , že nejseš můj David . To by se povedlo . Stavíš tu věc zbytečně vysoko . Bavíme se o "hloupém" trafu . Tedy zase o rozptylovém trafu , kterému rozumí jak dnes vidím tak mnohem méně než 1% elektrotechniků . Ale nakonec to není překvapivé , jelikož se asi v budoucnosti přestane vyskytovat , jedině jako příklad vysokoškoláků , kteří se budou transformací elenergie železem zabývat . Ale vraťme se k zorrovi . I když se mu rád snažím poradit , jeho mezery v základu mu brání pochopit i to jednoduché , co se mu snažím říci . Nabízím mu , že mi může po domluvě zavolat a já se budu lidsky snažit .
bobobo:
Ak mas namysli reaktanciu: Xl=2.pi.f.L Xc=1/(2.pi.f.C)
tak toto poznam. Spravil som si zase pokus: Do striedaveho obvodu som zapojil cievku a meral prud v obvode. Pri vlozeni feritoveho jadra do cievky prud samozrejme poklesol, co mi je jasne. Ale ked som do obvodu zapojil este kondik, tak pri vlozeni feritu do cievky prud stupol.
Nás to vysokoškolsky učili až na vysokej, na skúške som to aj tak vyrátal stredoškolsky a prešlo mi to. Toto sú úplné základy elektrotechniky, to je šialené, že sa to dnes učí jak v dejepise zmienka o halštatskej kultúre.
Zorro, odporúčam ísť do knižnice, ak to ešte u vás v meste existuje, tam bývali popiči knihy, napr. Moja prvá elektronka, Moj prvý tranzistor, Základy elektrotechniky a iné. Sú to síce knihy staré 50-60 rokov, ale je to tam vysvetlené tak, aby to pochopil laik. Čím staršie, tým lepšie. A sranda je, že Moja prvá elektronka sa dá použiť už zas, elektronkáče sú v móde Slušné bývali seriály v amatérskom rádiu, každé desaťročie sa opakovali, len s nižšou kvalitou, tuším sa to tiež volalo základy elektroniky. A ked budeš trošku pokročilejší, prečítaj si úvod "Stavíme reproduktorové soustavy" od p. RNDR Sýkoru, tam sa venuje rezonančným obvodom napol vysokoškolsky, napol stredoškolsky. On bol našťastie boh vedy a mal ohromný talent učiť, takže sa to dobre chápe (bohužiaľ - bol, 3.1. tohto roka odišiel do keltského neba)
Ani jednu z doporučovaných knih k řešenému problému nepotřebuješ , a pokud není tvůj chleba elektronika , tak si je nech až na někdy . Dnes ti stačí přímo ta kniha , o které se bavíme . Je tam vše co potřebuješ . Bohužel jsou to specializované kapitolky . No a ty , až pochopíš tu každou kapitolku samostatně , tak je potom musíš v hlavě sloučit . A to je to , co asi sám nezvládneš . Tobě se nejspíš na první pohled zdá , že nesouvisí . Ale ony souvisí a když chceš řešit dílčí problém , tak si z té každé kapitolky musíš vzít kousek , který se právě k tomu problému hodí . Takže pro tvůj případ jsou základní dva termíny : Magnetický obvod a vazba cívek na něm navinutých . No a magnetický obvod se dělí dle materiálu , dle kmitočtu , navrhnutém magnetickém sycení , magnetického odporu daného magobvodu . No a zase zjistíš , že každý z těch podproblémů se řeší spoluprací různých teoretických kapitol . No a vazba cívek je zase spojena s jejich polohou , indukčností , frekvencí , vlastností magobvodu . Zde zase vidíš , jak je věc prokřížena . A ty musíš právě do toho neoddělitelného spojení proniknout . Pokud nebudeš rozumět i jen jedné teoretické kapitole , tak to nedáš . Ale rozumět tak , že si to umíš představit , nestačí se nabiflovat vzorec . Když máš vzorec pro magnetický tok , tak si každou z těch veličin musíš umět představit . Když si to vezmeš jako vodu , tak jde o průměr trubky a tlak a směr toku té vody . Ten magnetický tok je nemlich to samé , jen není vidět . No a nastupuje to dál , musíš si uvědomit , jak ten tok vzniká . V jakém je prostředí , jak se šíří , jak samovolně , i když nechceš uniká , kde a jak se nechtěně ztrácí a to vše dokola . Ale ono to jen zní složitě , až do toho vznikneš , tak zjistíš , že je to jednoduché .
Měl jsem to tak s nynější prací . Máme na starosti provoz asi 100 vzduchotechnik . Je nás na to v nepřetržitém 5 . No a když jsem začínal , tak jsem měl i jen v rozmístění maglajs . Vzduchotechniky jsou většinou na střeše , některé pod střechou a některé na různých podestách . Zkraje mne tam vodili . Ten co mne zaučoval , tak prohlásil : jednou vylezeš na střechu a všechno se ti rozsvítí a bude . No asi po roce se stalo . Dnes u většiny čísel vzduchotechnik vím , když mi zavolá dispečer , kde mám kterou mašinu hledat a co je tam potřeba vzít si ssebou .
bobobo:
Pisal som ti mail. Neprisiel?
Jako stará generace ksichtoknihu nevedu , sorry ..... Pokud tě něco zajímá , tak jedině telefon ...
bobobo napsal(a):
No a když jsem začínal , tak jsem měl i jen v rozmístění maglajs .
vypadá to že máš maglajs v dnešních komunikačních kanálech, kolega Zorro781, se tě snaží oslovit prostřednictvím mailu.
To je ta věc skrze kterou jsi mi psal tehdy kvůli těm bedýnkám od invertorů. S "Ksichtoknihou" to nemá absolutně nic společného.
Když víš prd , tak nekvokej a neser se mezi jiné .
bourač napsal(a):
bobobo napsal(a):
No a když jsem začínal , tak jsem měl i jen v rozmístění maglajs .
vypadá to že máš maglajs v dnešních komunikačních kanálech, kolega Zorro781, se tě snaží oslovit prostřednictvím mailu.
To je ta věc skrze kterou jsi mi psal tehdy kvůli těm bedýnkám od invertorů. S "Ksichtoknihou" to nemá absolutně nic společného.
On pravděpodobně zastydnul v dobách, kdy se ještě tesalo do kamenných destiček .