SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Potřebuju poradit, jsem začátečník a pořídil jsem si malou "autogení" sadu propanbutan + kyslík a mam letmou zkšenost s acetylenem. Zajímají mě rozdíly, např. v plamenech a postupech při svařování,řezání. Jaké dráty a pomůcky použít, atd.
Čeho se vyvarovat a na co si dát pozor.
Předem děkuji
co jste si koupil a za kolik?Uvazuji o nejake male souprave kyslik a propan.Potrebuji to pouzivat jen malo takze se mi nehce moc investovat.
Nedávno jsem kupoval PB soupravu na firmu a přišlo to tak na 6tis. v Brně (ventily+hadice+rukojeť+svařovací hořák). Pokud chcete řezat, tak si připočtěte cca 2 - 2,5 tis. za řezací nástavec. No a samozřejmě na něco přijdou flašky (malá kyslíková cca 4tis, PB nevim, máme ji :-) )
a kde se daji koupit lahve hlavne O2.Jde o to jestli je pak nekdo naplni.Slysel jsem ze dnes uz bez nejakych registracnich cisel na lahvich je to problem.Mam to jen na obcasne svarovani nebo na nahrati zeleza kdyz potrebujeme neco ohnout a svarecak nemame :-)
S tím plněním je problém, ale pokud vím, tak PB +O2 není moc vhodný na svařování oceli. Prý to nějak moc pění.
Používá se spíš na tvrdé pájení, nahřívání a řezání.
Podle starých praktiků se PB+O2 hodí na svařování maximálně slabších materiálů a jako přídavný materiál používali "céóčkový drát". Chová se prý líp než drát na plamen.
takze pokud se jedna o tvrde pajeni tak by na to nemuseli byt svarecske papiry.Jestli to dobre chapu :-)
Na pájení jsou také kurzy.
no to se nedivim to uz bych si pomalu mohl delat kurz na mikropajku :-) Jde o to jestli se daji nekde legalne menit kyslikove lahve bez nutnosti nekde vytahovat certifikaty a podobne.
Prosím o radu, jak nastavit správný průtok argonu např. 3 l/min při svařování TIG, když všechny redukčáky mají na stupnici manometreu tuto hodnu na samém začátku stupnice a to je, jak známo velice nepřesné.
NASTAV SI TO PODLE POTŘEBY
Svářečka PB-O2 na svařování oceli není vhodná, při použití běžného drátu svar pění, při použití CO-čkového drátu je tavenina příliš hustá a svar špatně provařený a nevzhledný.A ta obrovská spotřeba kyslíku.....Plamen má totiž nižší teplotu a je třeba použít mnohem větší hořák.
Vyřešil jsem to tak, že jsem si sehnal acetylénový vyvíječ.Sváření acetylénem je úplně o něčem jiným.
V dnešní době se dají sehnat i malé 10l lahve na kyslík a acetylen i v běžných baumarktech.Pro domácí potřebu tato velikost bohatě dostačuje.
Dobrý den,
chtěl bych si zakoupit svářecí kombinaci Pb+Kyslík láhev pb mám,a také mám prázdnou láhev asi 10kg od Co2 je možné do ni naplnit kyslík nebo si musím koupit novou láhev ?Děkuji za informaci
S pozdravem
Ing.Jiří Žulový(jižní Morava)
mozne to neni ale jestli nechcete platit pronajem kyslikove lahve je mozne si tu lahev na co2 nechat kyslikove vycistit a prepustit to do ni podivejte se na svarforum svarovani plamenem prepousteni
Calvera napsal(a):
Nedávno jsem kupoval PB soupravu na firmu a přišlo to tak na 6tis. v Brně (ventily+hadice+rukojeť+svařovací hořák). Pokud chcete řezat, tak si připočtěte cca 2 - 2,5 tis. za řezací nástavec. No a samozřejmě na něco přijdou flašky (malá kyslíková cca 4tis, PB nevim, máme ji :-) )
mala kyslikova stoji 400kc
v jakém baumarketu se daji sehnat male lahve předem dík
Tou cenou 4tis. jsem myslel cenu za flašku, ne za naplnění. A mám ju půjčenou z horbachu, záloha 4tis. naplnění asi 500, ale nejsem si jistý :-(
S těmi cenami je to takhle:lahev kyslík-6300Kč-v Hornbachu-lahev+plyn
lahev propanbutan-790Kč
hadice kyslík-52Kč/m
hadice propanbutan-58Kč/m
manometr kyslík-1560Kč
manometr propanbutan1200Kč
pojistka proti zp. šlehnutí kyslík-89Kč
pojistka proti zp. šlehnutí PB-89Kč
rukojeť-1790Kč
řezák-2200Kč
brýle-cca 200Kč
Kupováno odděleně.
Já to sehnal od kamaráda za 1500kč
2x kyslík
cca 6 hořáků + řezací
hodny o2 a Pb
celou tu brašnu
a hadice...
Přepouštěcí trubku
Máte zkušenosti s přepouštěnim O2?
Zkuste si přečíst článeček o přepouštění plynů. Je tam něco i o kyslíku.
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 008042201.
Tomáš S napsal(a):
Svářečka PB-O2 na svařování oceli není vhodná, při použití běžného drátu svar pění, při použití CO-čkového drátu je tavenina příliš hustá a svar špatně provařený a nevzhledný.A ta obrovská spotřeba kyslíku.....Plamen má totiž nižší teplotu a je třeba použít mnohem větší hořák.
Vyřešil jsem to tak, že jsem si sehnal acetylénový vyvíječ.Sváření acetylénem je úplně o něčem jiným.
V dnešní době se dají sehnat i malé 10l lahve na kyslík a acetylen i v běžných baumarktech.Pro domácí potřebu tato velikost bohatě dostačuje.
Mám otázočku , riešilo sa to tu už pred tromi rokmi ako tak pozerám , ale kde sa dajú zohnať acetylénové fľaše ?
aj to sa tu riesilo ... v polsku najlacnejsie a bez otazok....
Môžem sa opýtať koľko tak stojí acetylen v Poľsku ?
na temu acetylen v polsku je tu hoooodne dlhe vlakno .. pohladaj ... mna to moc nezaujimalo, polsko je pre mna moc daleko
Tam na tom vlákne je dosť málo toho popísané , ja len som chcel vedieť , že či sa tam platí menej ako u nás . U nás stojí 50 l fľaša acetylénu 150 € .
tak kamarat google pomoze .. alebo chod na allegro.pl a kukni .. co chces viac ... nemame ti to rovno aj objednat ??
btw .. flasa acetylenu sa po polsky povie BUTLA ACETYLENOWA