SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahojte, kam chodíte nakupovať oceľové polotovary? Videl som v nábytkovom priemysle profily napr stvorhranný profil 15x15 hrúbka 0,5-1mm, ale uplne iná kvalita ako tie z klasických predajní hutného materiálu, krásne ostré rohy, tolerancie rovinnosti a uhlov bez viditeľnch zvarov porovnateľné kvalitou hliníkovým profilom, (možno ani nie sú zvárane)
Editoval AndyS (06-12-2021 14:29:36)
Zkus projít katalogy dodavatelů hutních materiálů.
Jen namátkou:
https://www.kaizler.cz/docs/Profily.pdf
https://www.mzhutni.cz/hutni-material-c1/
Editoval jirkati (06-12-2021 18:10:42)
Ono ty ostřejší hrany dělá i tloušťka materiálu. Čím je tloušťka materiálu, ze kterého je jekl vyrobený větší, tím má hrana větší rádius
varok napsal(a):
Ono ty ostřejší hrany dělá i tloušťka materiálu. Čím je tloušťka materiálu, ze kterého je jekl vyrobený větší, tím má hrana větší rádius
On AndyS zřejmě viděl broušené jekly 15x15, u kterých je ta hrana opravdu bez rádiusu.
Varok: to nebude brusene, cela policka stoji 20 € aj s policami farbou a koleckami, za to kupim jednu 6m stanglu. Hrubka steny asi bude okolo 1mm
A nejsou to nějaké speciální jak jsou lavičky a stoly na zahradu z márketů apod.? Ty taky bývají z nějakých hooodně tenkých jeklíků a L profilů. Když se zeptáte ve Feroně apod, tak takové profily ani neznají. Takže....?
Jsou profily standardní a profily zákaznické. Pokud nekdo vyrábí něco, kde se mu vyplatí si nechat vyrobit speciální profil, tak mu to výrobce při odběru mnoha tun vyrobí. Tyto zákaznické profily bývají chráněné, takže výrobce je nesmí prodat nikomu jinému. U některých zákaznických profilů je ochrana jen po nějakou dobu, pak může být profil uvolněn. Setkal jsem se s tím u Al profilů a profilů na hrany lyží.
přesně tak, to co má Ferona je "konfekce", podle obecných norem, výrobci nábytku atd. si nechají vyrobit (klidně v nějaké menší huti) profily přesně na jejich potřebu.
Chlapci, prosím vás, neviete náhodou aký materiál je použitý na výrobu umývačiek riadu? Konkrétne vnútro starej Whirlpoolky? Je lesklý, nemagnetický ... (zliatina hliníku?)
Editoval am (20-02-2022 11:26:42)
Hliník to bude těžko. Prostředí myčky je hodně agresivní. To bude nějaký nerez. Zkuste do toho škrábnout a podle tvrdosti lze odhadnout, zda to má co do činění s hliníkem.
Editoval Charon (20-02-2022 15:39:46)
Hliník ani náhodou nemusíte do toho ani škrabať
Hrúbka 0,5 mm a tvrdý ako klasický pozink.
am napsal(a):
Hrúbka 0,5 mm a tvrdý ako klasický pozink.
Co pořád řešíš?! Vnitřek myčky je nerez.
Hliník nebo zinek by se v myčce nejspíš rozpustil. Jak se do těch pracích prostředků nemusí rukou a když dokonce dokáží v myčce zmatnit nekvalitní sklo, tak budou hodně alkalické.
nerez
Zdar. Predem dik za radu. Potrebuju poradit s pripravkem na svarovani konzol na police do bytu. Na jare jsem delal 4 jednoduche konzole pro 2 police z L profilu 20x20x3 mm, pro predstavu na fotce dole. Nejvic prace mi dalo profily slicovat. Nikde nejsou prave uhly, pac obe roviny Lka maji k sobe mozna 88 nebo 89 stupnu, upnuti ke svarecesmu stolu (v praci, a ten uz taky neni nejrovnejsi) mi nepomuze. Navic konzole svaruji v uhlu o neco mensim nez 90, idealne taky 88-89 stupnu, at se veci kutali spis ke stene (ktera navic neni vzdy nejrovnejsi, ze). Musel jsem profily ruzne podkladat kousky plechu, ty samozrejme po dotazeni sverky vzdycky vypadly. Bylo to zdlouhave a otravne.
Ted se chystam svarovat dlouhou dvoupatrovou polici do sine ze stejnych L profilu, nacrt dole. Metodu podkladani pliskama rovnou ignoruju, musel bych se zblaznit. Divam se na ruzne ty pravouhle sverky. Ma s tim nekdo zkusenost? Nebo je lepsi vzit velky jakl a riznout dve 3 mm drazky v uhlu 45 stupnu a do tech Lka zasunovat?
Dival jsem se na tento typ https://www.uni-max.cz/produkty/drevoob … mm?wdph=on
a pak tento https://www.uni-max.cz/produkty/vybaven … erka-60-36
Ja bych teda kupoval hlinikovy odlitek, litinu ted nesezenu. Nejlepsi ty sverky taky nebudou, nekde neco podlozit budu muset, ale rozhodne to bude mensi otrava jak se sverkama a stolem.
Editoval Jakobo (08-08-2022 19:26:35)
Vyrobil jsem si kdysi desku ze čtyřky a v ní mám spoustu děr se závitem , jak jsem kdy potřeboval . Mám tam základ 90° a dál různě části úhelníčků přišroubuji přes vložený-přítlačný materiál .
U mě je základem rovná plocha. Pro menší kusy je to plechová deska (10mm), dřevotřísková deska, paleta, podlaha... Přichytím pomocí truhlářských svorek. V nouzi přichytím pomocí magnetu (ten nemám rád, mam pocit že ohýbá svářecí oblouk a hůř se s ním svařuje). Pak v jednom bodě heftnout, srovnat do požadovaného úhlu a v několika bodech svařit. Kontrola, svaření nebo srovnání, rozebrání. Na podkládání používám dřevěné klínky. Dva klínky proti sobě zajistí rovinu a výšku nastavuji zasunutím. Hodně měřím a je nutné pořádně rozmyslet postup.