SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jozotom napsal(a):
Zdravim.Prosim o radu.
Pojde zavarit MIGom prasknuta hlinikova olejova vana na aute po vypusteni oleja a vycisteni praskliny priamo pod autom zvarackou PARKSIDE PMSG 200 A1 ?
https://ibb.co/cQfCW4F
Nepůjde! Bez důkladného, ale opravdu důkladného odmaštění na to zapomeň! Bez demontáže jedině po odmaštění zalepit nějakým vhodným lepidlem, nicméně riskuješ potíže, pokud se lepení nepodaří a budeš muset demontovat a následně svařovat.
Dakujem za podnety. Nikdy som nezvaral len nedavno mam kupenu tu CO2. Len som chcel vediet ci by sa to dalo zavarit. Vanu demontovat sa mi nechce. Mam tu prasklinu uz dva roky zalepenu dvojzlozkovim epoxidom a zatial to drzi , len ako dlho .
Editoval Jozotom (03-12-2021 14:00:00)
Pod autom je to jednoducho nezvaritelne, aj keby si zvaral hlinik od narodenia.. ... ako pisali vyssie, demontovat, umyt, odmastit, a kedze si tam nagebril este epoxid, tak je o zabavu postarane.. Ja osobne som taketo nafigu prasklinky este vydrazkoval plazmou, aby som sa toho oleja naozaj zbavil... A kedze je to odliatok, tak zvarat jedine AlSi5 co je drot ktory sa skor podoba na spagat, ale v 1mm priemere sa da ked s nim vies..
No, epoxid bude tvrdý a nepružný. Vzhledem k rozdílné teplotní roztažnosti od hliníku a teplotním namáhání od horkého oleje při provozu je jen otázka, kdy to praskne. Mělo by to zlepšit, pokud se jedná o epoxid plněný hliníkovými pilinami a tak přímo určený na opravy hliníku, otázka je, jak moc.
Editoval Radim (04-12-2021 07:32:01)
Radim napsal(a):
No, epoxid bude tvrdý a nepružný. Vzhledem k rozdílné teplotní roztažnosti od hliníku a teplotním namáhání od horkého oleje při provozu je jen otázka, kdy to praskne. Mělo by to zlepšit, pokud se jedná o hliník plněný hliníkovými pilinami a tak přímo určený na opravy hliníku, otázka je, jak moc.
Ano. Lepení hliníku epoxidem je z dlouhodobého hlediska neúspěšné, zejména u součástí, kde se mění teplota ve velkém rozsahu. Kdysi se mi podařilo zamezit únik oleje na vadném litinovém bloku motoru pomocí silikonového kaučuku, kterým se lepí akvária. Po důkladném odmaštění acetonem a kyselinou octovou a vypláchnutí horkou párou zalepeno a po vytvrzení ani známka po úniku oleje. Ale podotýkám, že se jednalo o část odlitku, kde nebyl tlakový olej...
Editoval Frank (03-12-2021 14:51:34)
Na taketo lepenie je asi najlepsia Belzona, mam s tym vybornu skusenost.
Tak teraz co s tou zvarackou PMSG 200 A1, kupil som ju len kvoli tej puknutej vani. Asi ju predam A vana na jar pojde do servisu, alebo prelepim to epoxidom priamo na hlinik. snad tu zimu este vydrzi ked vydrzala dva roky.
Editoval Jozotom (03-12-2021 15:38:03)
Kupci sa potrhaju.... bud to zalep a drz si palce alebo to odmontuj a niekto ti to za par e pozvara.
Nic v zlom ale kupovat si zvaracku kvoli prasknutej vani...je ina hra.
A este to ten strojcek ani neda.
S tou Lidlacou masinkou by tu vanu v pohode zvaril, ale :
1) musel by ju zdemontovat a poriadne vycistit
2) musel by k stroju mat aj flasu argonu o ktorej sa akosi nezmienil
3) musel by to aj vediet .... co pochybujem kedze podla popisu zrejme nikdy nezvaral...
takze najlepsia rada je ako pisal SO 545 - dat to spravit niekomu kto to vie.
Mam v praci Mig ktory stal cez 3500euro bez DPH... tvrdu pajku na paradu.
Ale horak na Al je tazka nudzovka.
Rad by som vyskusal tuto masinku za 199e ale zalepit by to mohla...ako pises argon a zvaraci drot.