SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Byl jsem na exkurzi v pravěké osadě Křivolík, probíhala tam výroba cínu a mědi pravěkou metodou. Cín se vyráběl jednoduchou redukcí cínovce (kasiteritu). Do kelímku se naskládaly vrstvy uhlíku a cínovce a kelímek se nakonec utěsnil pokličkou z hlíny aby prý nevytěkal cín při procesu ven. Dovnitř se dalo asi 100g rudy a výtěžek byl 20g cínu za nějakou půlhodinu v peci. Uvnitř pece mělo být cca 1300 st. celsia.
Editoval nellospeed (13-11-2021 21:09:25)
To je super, videjko k tomu nespravili?
Moc pěkné! Jenže ta pravěká metoda jim trošku pokulhává na moderních vymoženostech:
- Pytel dřevěného uhlí. Já vím, postavit milíř není žádná sranda.
- Ta přírodní kůže šedočerné barvy na měchu je z kterého tvora?
- Ocelové kleště jsou velká pomoc, zvláště kvůli bezpečnosti.
- Hliněný tyglík, který vydržel udávanou teplotu, si zajisté uplácali při některém minulém workshopu?
Experimentální archeologii fandím, jenže s jejich zjednodušením tu rudu mohli rovnou vytavit v el.peci...
Tak šlo hlavně o to aby lidi co tam přišli z toho něco měli. Tu rudu co donesli v sáčku údajně rýžovali z potoka tři dny, kdyby hliněnej kelímek praskl tak by z toho neměl nikdo nic. Může se jít co já vim cestou postupného zjednodušování, příště zkusit kelímek vyrobit a když to vyjde dál udělat to uhlí nebo ulovit mamuta kvůli kůži na měch.
Mě šlo hlavně o to, proč jsem tam byl, jak tenkrát ti pra-lidi přišli nato, že z jakési "špíny" sebrané ze země udělat kov.
A nejak to vysvetlili? Veľakrát ma to napadlo, že jak to kurva niekoho napadlo, že z tohto kameňa vytavím kov....
Na tuto otázku jsem žádnou konkrétnější odpověď zatím nedostal. Kdyby to bylo tak jednoduchý že se nahází kameny do ohně a pak z toho vyteče nějaký železo. Ale je tam spousta faktorů, teplota, správná ruda, uhlík na redukci, teď to že kelímek musí být utěsněný.
Editoval nellospeed (14-11-2021 21:55:32)
jean napsal(a):
A nejak to vysvetlili? Veľakrát ma to napadlo, že jak to kurva niekoho napadlo, že z tohto kameňa vytavím kov....
Spíš bych řekl náhoda. Udělali ohnište z kamene, nebo ho vymazali špínou z potoka, kvůli teplu a jednou si někdo všimnul, že v popelu je něco divné, kousek kovu. A pak už stačilo zkoušet ruzně barevné horniny co to udělá a zdokonalovat techniku tavby. Kovy včetně železa pro své unikátní vlastnosti byly hodně žádané a ceněné a tak se zkoušelo. Ted by se řeklo, probíhal výzkum.
Editoval Charon (15-11-2021 07:34:32)
Tak hlavně by to chělo ujasnit, jak přišli na to, že to bude k něčemu, až když k tomu cínu dovezou přes celou Evropu měď z Kypru a udělají z toho nějaký bronz.
Protože pravěká naleziště cínu byla tuším v západní a střední Evropě a na Britských ostrovech a naleziště mědi pouze na Kypru.
Charon napsal(a):
jean napsal(a):
Spíš bych řekl náhoda. Udělali ohnište z kamene, nebo ho vymazali špínou z potoka, kvůli teplu a jednou si někdo všimnul, že v popelu je něco divné, kousek kovu. A pak už stačilo zkoušet ruzně barevné horniny co to udělá a zdokonalovat techniku tavby. Kovy včetně železa pro své unikátní vlastnosti byly hodně žádané a ceněné a tak se zkoušelo. Ted by se řeklo, probíhal výzkum.
To by mě právě zajímalo jestli jako první krok by stačilo vymazat ohniště tou špínou z potoka, jestli by to jako experiment obstálo tak potom již budiš světlo. Ale na té exkurzi jsem se dozvěděl dvě zásadní věci a to bylo že se muselo do kelímku nasypat složení ve vrstvách, vrstva uhlíku nato cínovec a zase trochu uhlíku atd. pak to celý dobře utěsnit aby ten cín nevytěkal. Dále je k povšimnutí jedna věc a to je skutečnost že když má kolem sebe člověk již spoustu vynálezů tak to může sloužit jako pobídka v dalším skoumání to bych pochopil, ale ti lidi neznali nic než stromy a zvířata kolem sebe. Pro mě spousta otazníků.
nejdříve se používala na nástroje "čistá" měď, cín vedle toho se mohl používat na zdobení a pokud se obojí smíchá při druhotném přetavení, může náhodně vzniknout bronz s výrazně lepšími vlastnostmi. Oni ti předci nebyli hloupí, sice ne každý si toho nemusel všimnout, ale všechny tyhle produkty jim procházely rukama a při opracování si je důkladně otlapkali a pak už byl jen krok k odpovídajícímu využití. Jinak stejným postupem tavby se získávala i bronz. Ty historické bronzy jsou legurami dost pestré obecně podle místa původu
Pokud vám jde o prvotní impuls, tak ten přičítám náhodě a všímavosti. Náhoda mohla utvořit vhodné podmínky, jako vysoká koncentrace rudy, uhlík vzniklý z nedokonalého hoření včerejšího ohně a to celé promíchané za přítomnosti jílu který kolem směsi udělá krustu. Pak už jen stačí pořádný oheň a výsledkem jsou kousky cínu či jiného kovu.
Podobně, zcela bez úmyslu jsem zjistil, že v kotli ústředního topení by šlo bez problémů tavit dřevem hliník. Přesněji, nějak se mi zatoulal kus hliníku mezi dřevo do kotle. V popelu jsem pak našel stuhlý kapky a potučky jak hliník tekl. Uvádím to jako příklad kdy nebylo cílem tavit hliník a šlo o náhodu.
To já jsem zase zjistil, že v kotli ústředního topení se dá celkem bez problémů dělat dřevěné uhlí. Potřebuje to jen nějaké velké kleště, aby šlo kusy žhavého uhlí tahat ven a házet do vody.
Hliník se nějak taví při nějak 500 st C, takže v kotli nebo peci se roztaví. A nesmí se víc zahřát , odhaduji na 700 , 800 st C, protože v kotli k němu bude mít přístup kyslík, hliník by tak asi intenzívně shořel na oxid hlinitý. Ostatně při běžných požárech hliníkové rozvody shoří, po hliníku nezbude ani památka.
Co se týká třeba tehdejších dob, jako lovci a sběrači pro nás jako lidstvo byl prostor na zeměkouli pro asi 500 tisíc lidí. Přechodem na prvobytně pospolné zemědělství se najednou objevil na zeměkouli životní prostor pro stovky miliónů lidí. A po většinu pravěku se tehdejší prvobytně pospolní zemědělci množili, aby ten životní prostor uvolněný přechodem na prvobytně pospolné zemědělství zaplnili.
Řekněme , že jich v době objevení těch kovů bylo 50 miliónů, řekněme, že vzhledem ke Gausově křivce rozložení inteligence každý asi tisící člověk dokázal si za celý svůj život takové náhodné věci, jako vytékání kovu v ohništi z nějaké horniny, podrobně zapamazovat, dokázal nad tím přemýšlet, analyzovat to a nakonec z toho vytvořit vědomý pořád zdokonalovaný postup. To je asi 50 tisíc lidí za jednu generaci. Každých 20 let přišla nové generace, víc než 20 let tehdy nevydrželi. za 100 let to bylo 50 tisíc, za tisíciletí 500 tisíc lidí a protože ta doba zkoumání základních postupů výroby kovů trvala několik tisíc let, za tu dobu to mohl být milióny lidí, kteří se na tvorbě technologie výroby bronzu mohli podílet. Ve skutečnosto to byl jen zlomek z nich, ale i to stačilo.
Editoval Radim (16-11-2021 06:32:20)
Radim. Nerátal si s demografiou. Tá sa vyvíja geometrickým radom a to u človeka divergentným. Aby žilo po celú dobu 1000 rokov stále 50 tisíc čelovikov, eto nemožna.
No dobře, ale proč už tenkrát nevynalezli třeba střelnej prach? To bych řekl že je v porovnáním s metalurgií jednodušší záležitost.
Myslím, že strelný prach bol v Čine vynájdený okolo roku 700 n.l. Je veľmi pravdepodobné, že sa aj v staroveku podarilo nejakému neardentalcovi podarilo náhodou namiešať výbušnú či dokonca traskavu zmes, ale nevedeli to prakticky zúžitkovať.
Editoval senior (16-11-2021 19:09:46)
Senior: 50 tisíc je zhruba průměr na generaci, spočítaný - odborně odhadnutý na integrál postupného demografického růstu během těch několika tisíc let a příslušného počtu generací.