SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Co si pamatuji, jsem už to nezkoumal, asi se mi nechtělo lízt do vody.
Jinak spíš jsem měl na mysli uvolnění železného šrotu naházeného v trubce.
Editoval Radim (29-10-2021 13:48:30)
A dúfam že vieme z čoho je skomolené slovo bazmeg 😂
tohle je fakt úžasný téma, válím se tady smíchy po zemi a mám poprskanou klávesnici
nejspíš tady nikdo nemá pojem o záležitosti "nepovolené ozbrojování"
můj spolužák ze ZDŠ (Josef) je vrchní policejní pyrotechnik, je často k vidění v TV. Když se řeší nějaké nálezy po rusácích nebo skopčácích.
Jen jednou jsem se na něj obrátil ve věci demoličního odstřelu - poslal mě kamsi. Ale mám od něj nějaké info jak to chodí.
Existují komerční firmy které provádějí odstřely. Pochybuji že si tady někdo dokáže představit jak se umísťuje nálož tak aby to někde cosi přerušilo nebo rozbilo pro účel odstranění. (a nic jiného!) Navíc tyto práce stojí asi tolik co nová studna vedle - ovšem kopaná .
Dále - hmotnost břemene a jeho upevnění k zeměkouli tlakem zeminy.
Když s tím nehnul 35tunový jeřáb jsou jakékoliv úvahy bez narušení terénu dole kolem trubky tlakovým vzduchem uplně pasé.
Stejně - páka dlouhá 25metrů - trubka se bude ohýbat i při rozměrech které má.
Stejně jako to odřezávání - vždyť si to místní spisovatelé mohou vyzkoušet ty zkruže které tvoří stěny původní studny mají nejspíš světlost 100cm.
Vytvořte si obdobný prostor třeba jen metr hluboký, dejte tam rouru klidně jen 200mm (stěna 8mm) a zkuste jakýmkoliv způsobem jí přeříznout.
Joe, jasně že klapačka má na bagru nejsilnější páku, ale tady se nechytá. Výsledkem bude JCB ve vzduchu celé (krom lopaty).
Nápad který není úplně mimo mísu je ten s 50tun. heverem.
Nezbytně nutné by zde bylo vybudování bytelné plochy kolem studny ze silničních panelů + traverza I30 jako páka + koza +14dnů (viz ten zdvih heveru)
Vytáhnout tech 2 -5 metrů aby se roura uvolnila. Pak jí vzít jeřábem.
To jsou všechno práce které nejsou levné.
Sháním brigádníky na podobné akce, chytrý nepotřebuju. Potřebuju silný.
Kdyby někdo chtěl cement (čerstvý, volně ložený - nutno si napytlovat) za odvoz (Beroun). Je tady možnost spousty tun. Nespěchá.
Bourači, https://youtu.be/mMqK1l9oc48?t=32 To je tam ešte odvtedy?
Editoval jean (29-10-2021 19:58:17)
bourač napsal(a):
....Sháním brigádníky na podobné akce, chytrý nepotřebuju. Potřebuju silný.
Já ti nevím jak to s nimi děláš. Mam tady firmu a brzo mě asi zabijou. Vozí štěrk a jezdí v něm s kolečkem. Už jsem to nevydržel a dal jsem jim pod kolečko kus dřevotřísky co se válela vedle nich, aby se dokázali s kolečkem rozjet. Prkna co se válí asi 5 metrů daleko jim už ale nosit a vytvářet cestičku nebudu. Natáhnout provázek jsem musel taky já, jinak bylo všechno křivý (nechal jsem je to předělat). Dnes nechali ve svém kolečku zbytky malty, zítra to bude zavadlý, pozítří mohou osekávat nebo tahat těžký kolečko.
Editoval Charon (29-10-2021 20:50:27)
bourač napsal(a):
Nápad který není úplně mimo mísu je ten s 50tun. heverem.
Nezbytně nutné by zde bylo vybudování bytelné plochy kolem studny ze silničních panelů + traverza I30 jako páka + koza +14dnů (viz ten zdvih heveru)
Vytáhnout tech 2 -5 metrů aby se roura uvolnila. Pak jí vzít jeřábem.
.
+ Pridat vibrace...
Editoval Michall (29-10-2021 21:20:27)
Řekl bych, že tazatele nezajímají řeči, jak je co dobré nebo špatné, ale nápad, který by mohl realizovat. Případně který by snesl a moc nebolel, kdyby to vyzkoušel a ono se to nepovedlo.
Joe mám i jiný materiály, stavěl bych. Zákazníci to vyhazujou, změna projektu atd.
Nejsou lidi, teda jsou, ale jen takový o kterých píše pan Charon
Tak aj umna poklesol pocet ,,spolahlivych ,, ludi-odliv makacov za 2x lepsie zaplatenou robotou. Hoci aj tak viac ako polovicu rozdrbu na chlast a kuvy . Ale aj s tymi co mam na brigady + pomocne firmicky by som dokazal zrealizovat neake cimri keby bol lacnejsi matros alebo zadarmo ci protisluzbu
Joe66 napsal(a):
... keby bol lacnejsi matros alebo zadarmo ci protisluzbu
Problém je, že pro vytvoření díla potřebujete správný materiál ve správnou chvíli a na konkrétním místě. Skladování a převážení je drahý, mnohdy nemožný. Obdobně čekat na konkrétní materiál až bude je strašně drahý až nemožný.
Pěkným příkladem je zem na stavbě, pokud jí nemáte kam na rok či dva uskladnit. Začnete stavět, vykopáte zem a musíte jí odvézt do deponie či jinam a platíte (za dopravu, za odebrání). Končíte stavbu a jedete na to samé místo aby jste si koupili zem na vyrovnání pozemku a zase znovu platíte. A to se zem/hlína časem nekazí jako zde zmíněný cement nebo železo.
Pan Bourač jistě ví o čem píši a jistě mu srdce krvácí, když veze pěkný materiál na sešrotování.
j.bill napsal(a):
Ve 3-4 lidech je to realizovatelné...
Jak to chceš realizovat ve 3-4 lidech, když se do studny nevleze ani jeden člověk?
kizax napsal(a):
Dobrý den
Lze vytáhnout ale jeřábem určitě ne , obsedlé pažnice taháme hydraulicky. Na povrchu nad studnou by musela být konstrukce na písty. Vytažení se ovšem nepovede vždy občas se pažnice utrhnou ve špatném spoji ať sváru nebo závitu.
Možná by to šlo, ale je třeba říct, že nevíme, jak dlouhá/hluboká pažnice vlastně je. Teoreticky to může být třeba dalších 50 m pod dnem studny. Takže je tu riziko, že se postaví celá ta aparatura, což asi nebude levné, a pokud se to pak nepovede, výdaje budou marné. Kolik by takový pokus mohl zhruba stát?
m.evil napsal(a):
Ja by na to skúsil dovariť kus rúry rovnakého priemeru , aby to bolo nad úrovňou terénu .
Potom to nejakým bagrom skúsiť vykývať do strán .
Bude to dlhá páka a tam dole by to mohlo povoliť .
Vykývat se to nedá: na velký výkyv prostě není prostor a malý výkyv pobere pružnost trubky.
Radim napsal(a):
rorejs. To řezání po delších úsecích...
Tady jsme si asi trochu nerozuměli: moje otázka nezněla, jak vytáhnout třímetrový úsek trubky ze studny ven. S tím bych si určitě poradil. Otázka zní, jak mám udělat řez na vzdálenost tří metrů, protože se dostanu vždy jen k čelu trubky, tedy k poslednímu řezu.
rorejs napsal(a):
j.bill napsal(a):
Jak to chceš realizovat ve 3-4 lidech, když se do studny nevleze ani jeden člověk?
Píšeš, že se jedná o kopanou studnu, v které je udělaný vrt. Předpokládám tedy že ten, kdo ji kopal, tam vlezl. Řezač trubky se nad tu trubku snad také vejde a ostatní samozřejmě zajišťují (nejen) technickou podporu na povrchu.
rorejs napsal(a):
Radim napsal(a):
Tady jsme si asi trochu nerozuměli: moje otázka nezněla, jak vytáhnout třímetrový úsek trubky ze studny ven. S tím bych si určitě poradil. Otázka zní, jak mám udělat řez na vzdálenost tří metrů, protože se dostanu vždy jen k čelu trubky, tedy k poslednímu řezu.
No , na začátku vlákna se diskutuje, že šel hořák prodloužit nástavcem až na hloubku 30 - 25 metrů. A nikdo neřekl, že je to nemožné. tak jsem předpokládal, že na tři metry dolů pod sebe to je relativně snadné. Z toho jsem vycházel, protože ty zařízení neznám.
Jinak, zveřejněné video je dobré, ale možná by bylo ještě lepší zveřejnit okótovaný nákres toho vršku studny až třeba po začátek té trubky. Ony ty rozměry se z videa dost špatně odhadují.
A trubka je předpokládám, všude stejného rozměru, tvarově snad není deformovaná a vevnitř není příliš poškozená rzí anebo těmi otvory, nešlo by teda vytvořit jednúčelový dálkový "bazmek", který by se vevnitř trubky zapřel a trubku kolem dokola projel hořákem a tím ufiknul? Nebo aspoň půl trubky napoprvé a půl trubky napodruhé. Konstrukce a použití by mohlo vyjít levněji než onen 50 tunový hever a potřebná úprava plochy kolem studny. A navíc by nebyl ona nejistota, zda ve studni není pod vodou zabořených do zeminy třeba dalších 50 m trubky, které by udělalo vytahování i 50 tunami neúčinné.
A navíc by po úspěšné akci zůstalo know how, jak takové trubky, tam, kde se člověk nedostane, likvidovat.
j.bill napsal(a):
rorejs napsal(a):
j.bill napsal(a):
Píšeš, že se jedná o kopanou studnu, v které je udělaný vrt. Předpokládám tedy že ten, kdo ji kopal, tam vlezl. Řezač trubky se nad tu trubku snad také vejde a ostatní samozřejmě zajišťují (nejen) technickou podporu na povrchu.
Budu citovat sám sebe :-) "Jedná se o kopanou studnu o hloubce ca. 25 m, ve které je zhruba uprostřed svisle umístěná výše uvedená mohutná trubka (snad by se dalo říci pažnice). Uvnitř pažnice je 26 m hluboko utržené (asi) čerpadlo. Možná se jedná o vrt vedený ze dna studny, v tom případě pažnice vede ještě mnohem hlouběji do podloží."
Takže, když tu studnu kopali, tak tam ta trubka ještě nebyla, proto se tam vešli. Po umístění té trubky tam už dost místa není a nedá se tam vlézt. Podstatou vlákna je otázka, jak tu trubku dole odříznout "na dálku", nebo ji odstranit jiným způsobem. Když se to povede, tak vyčistění dna studny běžnými postupy samozřejmě nebude problém.
Radim napsal(a):
rorejs napsal(a):
Radim napsal(a):
No , na začátku vlákna se diskutuje, že šel hořák prodloužit nástavcem až na hloubku 30 - 25 metrů. A nikdo neřekl, že je to nemožné. tak jsem předpokládal, že na tři metry dolů pod sebe to je relativně snadné. Z toho jsem vycházel, protože ty zařízení neznám.
Jinak, zveřejněné video je dobré, ale možná by bylo ještě lepší zveřejnit okótovaný nákres toho vršku studny až třeba po začátek té trubky. Ony ty rozměry se z videa dost špatně odhadují.
A trubka je předpokládám, všude stejného rozměru, tvarově snad není deformovaná a vevnitř není příliš poškozená rzí anebo těmi otvory, nešlo by teda vytvořit jednúčelový dálkový "bazmek", který by se vevnitř trubky zapřel a trubku kolem dokola projel hořákem a tím ufiknul? Nebo aspoň půl trubky napoprvé a půl trubky napodruhé. Konstrukce a použití by mohlo vyjít levněji než onen 50 tunový hever a potřebná úprava plochy kolem studny. A navíc by nebyl ona nejistota, zda ve studni není pod vodou zabořených do zeminy třeba dalších 50 m trubky, které by udělalo vytahování i 50 tunami neúčinné.
A navíc by po úspěšné akci zůstalo know how, jak takové trubky, tam, kde se člověk nedostane, likvidovat.
Tak ano, tady se vracíme k podstatě původní otázky. Pokud jsem ale nečetl nepozorně, na začátku vlákna bohužel nikdo nepíše, že by existoval hořák s tak dlouhým přívodem. To byla moje prvotní otázka, která však zůstala bez odpovědi.
Pokud jde o ten bazmek, který navrhuješ, tak to je přesně to, co jsem chtěl udělat a co jsem popsal ve svém druhém příspěvku tohoto vlákna. Předpokládá to ale mít hořák s přívodem patřičné délky, což nás vrací k mé původní otázce. Kromě toho, bourač říká, že to takhle nejde udělat, protože by stoupající teplo poškodilo ten přívod k hořáku. Sice si myslím, že by to možná šlo, kdyby ten přívod byl v trubce naplněné vodou, ale to je teď jedno, když takový hořák prostě nemám.
Taky jsem uvažoval o nějakém specializovaném přípravku na řezání kotoučem, který by se snad dal na to vyrobit...
rorejs napsal(a):
j.bill napsal(a):
rorejs napsal(a):
Budu citovat sám sebe :-) "Jedná se o kopanou studnu o hloubce ca. 25 m, ve které je zhruba uprostřed svisle umístěná výše uvedená mohutná trubka (snad by se dalo říci pažnice). Uvnitř pažnice je 26 m hluboko utržené (asi) čerpadlo. Možná se jedná o vrt vedený ze dna studny, v tom případě pažnice vede ještě mnohem hlouběji do podloží."
Takže, když tu studnu kopali, tak tam ta trubka ještě nebyla, proto se tam vešli. Po umístění té trubky tam už dost místa není a nedá se tam vlézt. Podstatou vlákna je otázka, jak tu trubku dole odříznout "na dálku", nebo ji odstranit jiným způsobem. Když se to povede, tak vyčistění dna studny běžnými postupy samozřejmě nebude problém.
Ještě jednou: Řezač trubky se nad tu trubku snad také vejde...
PS: Řezač trubky = operátor.
A co nějaká drátořezka?
j.bill napsal(a):
Řezač trubky se nad tu trubku snad také vejde...
Pořád nějak nerozumím. Řezač trubky se vejde nad trubku, což je 25 m nad dnem studny. Jak to tedy někdo vyčistí na vzdálenost 25 m? Nebo to myslíš tak, že se napřed ta trubka odřeže a pak se to dole vyčistí? S tím bych souhlasil, až na to, že pořád ještě nemám plán jak tu trubku odřezat.
autocross napsal(a):
A co nějaká drátořezka?
Zajímavá myšlenka. O téhle technologii skoro nic nevím. Vím jen, že jsou nějaké průmyslové stroje, CNCčka, apod. Myslíš nějakou přenosnou verzi? Můžeš trochu upřesnit, jak by se to tím dalo udělat?
Já jsem taky viděl jenom ten průmyslový stroj a vůbec se v tom nevyznám, ale myslím si, že něco existovat bude. Stejnou technologií se řežou lodě a ponorky, co leží na dně.
Ty ale potřebuješ něco mnohem, mnohem menšího.
Napadlo ma, či by sa nedalo použiť toto:
https://www.youtube.com/watch?v=CWJr9KpVRSU
Potrebovalo by to domyslieť uchytenie a spustenie. Je ale otázne, či to niekto v ČR/SR má. Za mňa po dlhom čase zaujimavé vlákno na fóre.
Editoval user (31-10-2021 18:50:58)