SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jen taková pitomá myšlenka. Pokud chceš tu rouru opravdu čímkoliv demontovat tam dole, tak co zkusit oslovit pyrotechnika. Když to správně spočítá a umístí podle kamery,....
Ale osobně bych to zkusil podle Joe66
Pánové, děkuji Vám všem za rady a připomínky. Vážím si toho, že se snažíte pomoct. Pokusím se odpovědět postupně:
Radim: Už chápu jak jsi to myslel. Spustit se na sedáku nad trubku a postupně to odřezávat by asi šlo, je to ale dost složité. Operátor zavěšený na vrátku by musel mít s sebou zdroj plasmy, nějaký prodloužený hořák, vzduch na dýchání a nejspíš taky flexu, aby vždycky na dalším úseku očistil rez pro nacvaknutí zemnicí svorky. Po každém řezu by musel čekat, až patřičné konce trubky vychladnou, aby ho při vytahování a další práci neohrozily, atd.
Pak mi není jasné, jak jsi myslel to řezání po delších úsecích. Jeřáb pro vytahování by nebyl problém, jak to ale uříznout na délku úseku (třeba 3 metry)? Tos uvažoval můj počáteční nápad s přípravkem pro řezání trubky zevnitř, nebo jednoduše prodlouženou rukojeť hořáku, nebo něco jiného?
Dále: trubka je perforovaná, vnější a vnitřní prostory jsou tedy propojené. Což mimo jiné znamená, že samotné vyčištění vnitřku trubky nic neřeší, protože by se voda kontaminovala z vnějšího prostoru (a naopak).
Radim, Bourač: Trubku kvůli perforaci není možné natlakovat. Bohužel zřejmě ani nepůjde nějakou další pomocnou trubku vrazit dovnitř, až na dno, alespoň tedy ne o průměru 100mm. Nevím, jestli tam je zaseknuté čerpadlo nebo něco jiného, nevypadá to ale, že by se kolem toho dalo něco prostrčit dolů. Z poslední kamerové prohlídky usuzuji, že tam je čerpadlo, na němž jsou naházené nějaké další věci, trubky, bordel, prostě něco. Případně můžu dát k dispozici další video.
varok: Bagrem jsme to taky zkoušeli vytrhnout. To byl úplně první pokus.
Charon: Důvod, proč tam ta trubka je, nebude o kvalitě vody, viz. výše o perforaci. Podle mě šlo o vrt za účelem prohloubení studny kvůli zvýšení vydatnosti (jen doměnka).
Mimochodem, snažil jsem se najít informace na úřadech (včetně báňského), ale nic jsem nenašel. Víte jak to za bolševika chodilo... Když se podaří trubku odstranit, na čištění tam pak už bude místa dost. To ta trubka je důvod, proč se tam člověk nevejde. Studnaři mi radili trubku odstranit až po dno studny, pak by se nejspíš dalo i vyprostit to zaseknuté čerpadlo, nebo co to je. Pak doporučovali spodní část vrtu zasypat kačírkem. Voda je asi 6 metrů nad dnem studny, čili by se voda protlačila kačírkem do kopané části studny, kde by se normálně odebírala nautilou.
Editoval rorejs (26-10-2021 22:18:48)
Joe66: Tímto způsobem se vrt čistil, ovšem jen po čerpadlo, pod něj se nedostali. Ani potom se nepodařilo čerpadlo vyprostit. Nepopírám, že by to asi ještě stálo za pokus. Jak ale říkám, prostor vně trubky patrně takhle také nepůjde vyčistit.
Není mi zcela jasné, co by podle tebe měli "dva makáči s flašou" konkrétně udělat, ale pokud znáš takové, jejichž snažení by přineslo kýžený výsledek, sem s nimi.
Bourač: Jestli má studna historickou hodnotu, to nevím. Nicméně, Hitlerovo zlato by tam být mohlo, nacisti tady v okolí operovali hodně... A koneckonců, Štěchovický poklad se má nacházet právě někde tady v okolí :-) Až na to, že ta studna se asi stavěla až po válce. Ačkoli, jistě to nevím.
Aby nedošlo k nedorozumění: výše uvedené je samozřejmě jen sranda.
Jinak ale, pokud by ses chtěl na studnu mrknout, samozřejmě budu rád. Napíšu Ti na email. Aktuálně dělám další čerpací zkoušku tak zkusím ještě udělat prohlídku kamerou při nízké hladině vody, třeba bude vidět víc.
Rorejs -myslel som opalenych makacov s flaskov 52 pri ktorej stracaju pud sebazachovy a nemaju problem na lane bez dalsieho istenia rezat ,vrtat + dat si vytahovat nad hlavu 150kilove kusy zeleza . Ze situacia pri ktorej by nikto normalny do tej studne nevliezol A inak ked je tam od dna stlpec 6metre vody tak preco nestrcis vedla trubky hlbinne cerpadlo a netahas vodu ?
franta 486: O pyrotechnickém oddělení jsem taky uvažoval. Nějaký ten termit, nebo něco takového. Bohužel ale nevím, na koho se obrátit, co by to stálo, jestli by nedošlo k chemické kontaminaci (přeci jen jde o zdroj pitné vody), atd... Zkrátka, jako nápad dobrý, ale prakticky moc nevím...
Joe66 napsal(a):
Rorejs -myslel som opalenych makacov s flaskov 52 pri ktorej stracaju pud sebazachovy a nemaju problem na lane bez dalsieho istenia rezat ,vrtat + dat si vytahovat nad hlavu 150kilove kusy zeleza . Ze situacia pri ktorej by nikto normalny do tej studne nevliezol A inak ked je tam od dna stlpec 6metre vody tak preco nestrcis vedla trubky hlbinne cerpadlo a netahas vodu ?
No, věřím že bych takové maníky i sehnal... Popravdě se mi do toho ale nechce. Je to moc velké riziko. Taková akce chce víc než jen odvahu, zejména taky zkušenosti, opatrnost, zodpovědnost... hlavně ale ty zkušenosti, a to hned z několika oborů. Navíc bych sám musel sehnat veškeré potřebné vybavení, nemluvě o tom, že bych taky osobně nesl odpovědnost za případný průser, který by v takovém případě byl docela pravděpodobný.
Proč tam prostě nedám čerpadlo vedle té trubky? Protože studnu takto nejde vyčistit a voda je kontaminovaná. Samozřejmě je tu možnost, že bych vodu prostě bral jak je a pořídil úpravnu vody, která by z ní vyráběla pitnou. Ale, radši bych samozřejmě měl tu studnu v pořádku.
Editoval rorejs (26-10-2021 22:24:46)
Priestor vedla tej hrubej trubky ide vycistit-ako som vysie popisoval . Len otazka ci nie je cez napojenie skruzi prienik povrchovej vody pri dazdoch . Inak ked tam vysiel zeriav lieber tak asi bude k studni celkom dobra cesta . Ci?
Joe66 napsal(a):
Priestor vedla tej hrubej trubky ide vycistit-ako som vysie popisoval . Len otazka ci nie je cez napojenie skruzi prienik povrchovej vody pri dazdoch . Inak ked tam vysiel zeriav lieber tak asi bude k studni celkom dobra cesta . Ci?
Jak už jsem psal: ve studni jsou napadané i rozměrnější předměty. Nevím, kolik tam toho v tom sedimentu je. Takže čištění proplachem se dá udělat, ale výsledek je nejistý. A navíc, pořád je tu ten problém s perforací trubky, čili i ta by se musela vevnitř vyčistit, což ovšem předpokládá napřed vyprostit to čerpadlo.
Průnik povrchové vody nemůžu vyloučit, to by se případně muselo dotěsnit.
Ke studni vede lesní cesta, sice nic moc, ale když není zrovna moc mokro, může tam zajet i větší náklaďák nebo ten jeřáb, apod.
rorejs napsal(a):
A kopanou studnu vně pažnice taky nejde vyčistit proplachem, jsou tam napadané rozměrné předměty, nějaké trubky, prkna a bůhvíco.
Kolik těch poradců bylo někdy na dně alespoň desetimetrové studny, nebo kolik se jich účastnilo nebo osobně někdy provádělo ručního čištění? K čemu bude dobrá tuna rezavého železa a kupa krámů ve studni na pitnou vodu? Ve 3-4 lidech je to realizovatelné i bez jeřábu, bagru a buldozeru, jen to nebude nenáročné, rychlé a levné, ale lze to provádět i tak, aby to bylo bezpečné. Studna je v zástavbě nebo na odlehlém pozemku? Jaké jsou možnosti napájení el. energií?
j.bill napsal(a):
Ve 3-4 lidech je to realizovatelné i bez jeřábu, bagru a buldozeru, jen to nebude nenáročné, rychlé a levné, ale lze to provádět i tak, aby to bylo bezpečné.
tak nám představ svoje knowhow, stačí foto nějaké předchozí činnosti.
Pokud jsis přečetl zadání...
Ve studni kromě prken, různých krámů atd. nejspíš přibyde i odpad biologický.
Editoval bourač (27-10-2021 00:15:48)
bourač napsal(a):
Ve studni kromě prken, různých krámů atd. nejspíš přibyde i odpad biologický.
I to je možné.
Ja by na to skúsil dovariť kus rúry rovnakého priemeru , aby to bolo nad úrovňou terénu .
Potom to nejakým bagrom skúsiť vykývať do strán .
Bude to dlhá páka a tam dole by to mohlo povoliť .
Editoval m.evil (27-10-2021 14:31:59)
tak to chcem vidieť.... Lacnejšie by bolo navrtať novú studňu, to už tu napísané bolo
Záleží na tom , či tu ide o vodu alebo o zachovanie starej studne.
Ak o vodu , tak je to bez debaty .
Za pol dňa je nová studňa hotová .
Teraz tie nové vrtne súpravy vŕtajú pomocou kompresora a vŕtacieho kladiva , to ide jak do masla .
Asi nejzajímavější téma na zdejším fóru
Dobrý den
Lze vytáhnout ale jeřábem určitě ne , obsedlé pažnice taháme hydraulicky. Na povrchu nad studnou by musela být konstrukce na písty. Vytažení se ovšem nepovede vždy občas se pažnice utrhnou ve špatném spoji ať sváru nebo závitu. Pokud odstřel mohu se zeptat na firmě kde - párkrát jsme využili. Čištění případně také občas provádíme ovšem také je potřeba probrat přímo s šéfem jestli zvládneme a máme čas.
Jsem zaměstnán ve firmě co dělá průzkumné vrty ,čerpací a kontrolní.
M .evil ked tu tazku 30metrovu trubku vcucnutu v dne nevyzdvihol zeriav tak bager keby sa oprel o nadvareny kus nad terenom tak by ju podla mna nevykyval .Ale keby sa predna klapacka-lyzica oprela o ten nadvareny kus trubky nad zemou a zacala sa klapacka s ramenou tlacit na ruru a zarovn aj dvihat rameno s lyzicou + na tej nadvarenj trubky by bol navareny neaky vystupok aby sa mohla o co opriet lyzica tak by to mozno aj povolilo z toho dna . Ale bager by musel byt alebo silnejsie jcb4 alebo volvo bl71 alebo podobne silnejsi stroj s silnejsim hydralickym cerpadlom .Alebo neaky vacsi nakladac manitou Ze za vyskusanie by to stalo Sam by som bol zvedavy co by pri tomto pokuse skor ,,ruplo,, Inak dnes som sa s par ludmi na tu temu bavili a tiez padli rozne navrhy a dokonca by to bol vraj vecerny ,,relax ,, s sprskou nadavok . Dalsi kamos by to vraj pojal ako pracovnu kempovacku-dotiahol by tam velku elektrocentralu, 2 unibmobunky s vykurovanim s party stanom na prekrytie studne ........... Inak ked sa spominal bager tak nerad som na bager daval zbijacie kladivo lebo sa zbytocne namahal - kuvil cely bager-od hydrauliky,po capy atd... ale tiez by bolo zaujima s zbijacim kladivom zvrchu na tu ruru par krat zaklepat . Lebo vybracie robia divy
Editoval Joe66 (28-10-2021 01:46:32)
Pánové, já jsem udělal zkušenost. Potřeboval jsem udělat prostup ze sklepa do předzahrádky pod betonovým prahem. Měl jsem trubku 76. Bylo to v jílu a prostup cca 1m. Neudělal jsem to jak se to dělá, trubku zašpičatit a prorazit, ale nechal jsem to otevřené, zezačátku jsem kousek zarasil trubku vytloukl ven a vyndal z ní "špunt jílu. po několika takových krocích už trubka nešla vytáhnout, tak jsem se to pokusil prorazit dál, s tím, že jíl co je v ní pak z druhé strany vydlabu. Kousek jsem ji ještě zarazil. Pak už nešla ani tam, ani zpátky. Navařil jsem na ní kus Učka abych měl do čeho tlouct. Nepodařilo se mě s ní pohnout ani 8kg palicí. Tak jsem ji musel uříznout a nechat tam. A to byla zapíchnutá jen cca 60-70cm!
Tady to bude něco podobného, jak napsal Bourač, princip piloty.
rorejs. To řezání po delších úsecích... No, pokud by se řezalo po metru a ten kus trubky by vážil kolem 50 kilo, tak není problém to tak ve 2 lidech vytahat v ruce. Pokud by se použilo nějaké nekovové lano většího průměru. Pokud by se to ale řezalo po větších kusech... Když by tam byl jeřáb, tak není problém, jeřáb dosáhne dostatečně vysoko, vytáhne celý kus ven a prostě položí vedle. Pokud by ale byl problém třeba s vysokou částkou za pronájem jeřábu, tak nad studnou postavit lešení z trubek a tahat kusy trubek třeba vrátkem zavěšeným na lešení. Potom by ten kus upajcnuté trubky musel být jen tak dlouhý, aby se pod to lešení vešel, podle výšky lešení řekněme 2 - 4 metry... Kdyby byl ten kus delší a nešlo ho tak zvednout toli, aby byl spodek nad studnou, zůstal by v studni, tak by se to muselo tahat ze studny hodně složitě.
Co se týká spodku studny, pokud je ve studni naházaný želený bordel už od těch 50 let, bude to nejspíš všechno dohromady srostlé rzí. Nejspíš, aby se to mohlo snadno vytáhnout, by se to nejdřív muselo rozvolnit. Z tohoto pohledu je mně přitažlivé to uvolnit malou náleží. Toxických zplodin se podle mne netřeba bát, nikdy jsem neslyšel že by z výbuchů po odvětrání plynných zplodin zůstal ten uvolněný substrát nějak kontaminovaný. Navíc by tam stačilo pro vytvoření dostatečného rázu (a nezboření studny) jen velmi malé množství trhavin. Já jsem kdysi, kromě jiného dělal za účelem lovu ryb náložky do vody, tam, hlavně pokud je nad tím bordelem dostatečné množství vody, aby ten tlak "neutekl" nahoru by se podla mne mohlo začít s náložkou o objemu tak cca 5 - 10 cm3 něčeho jako klasického střelného prachu. Kdyby to dělal někdo s příslušnými povoleními a legálním přístupem k trhavinám, tak by podle mne mohly stačit tak 2 kubické centimetry nějaké trhaviny, třeba perunitu. Nebo možná rovnou by mohla stačit jenom samotná hodně silná náložka, jednogramová nebo vyšší.
Uvolnit to mechanicky by asi bylo složité.
Co se týká toho uvolnění spodku z bahna, podle mne má nějaké trhání jeřábem nebo bagrem neboli dynamická síla malou naději na výsledek. Mnohem účinnější je statický tah trvající hodně dlouho.
Tam by se daly použít ty hubcuky na řetěz. Třeba levnější, který může utáhnout až 3 tuny nebo ten nejsilnější, co google ukázal, na 6 tun. Postavit nějaké nízké pevné lešení, nebo to možná chytitt jen na silné trubky položené na studni, pokud by se to o ně mohlo opřít a šlo by to napínat shora a nepobořilo ty skruže, napnout to na sílu těch 3 nebo 6 tun a nechat. Klidně třeba i pár hodin nebo déle třeba i přes noc. Kdyby to začalo povolovat, zase to připumpovat...
Podle mne by stálo i za pokus to zkusit uvolnit celé ještě před řezáním té trubky.
https://www.pumevek.cz/katalog/hubcuk-m … tezovy-3t/
https://www.branocentrum.cz/Pakove-reht … c3_0_1.htm
Famater: Já mám zase zkušenost jinou. Jsme dělali, je to asi 15 - 20 let, prostup pod místní cestou pro chráničku pro přívod vody do baráku. A klasickým způsobem, trubka průměr nějak 80 nebo 100 se stěnou 5 nebo 8 mm, na začátku opatřená vysoustruženým ocelovým hrotem. na jedné straně asi 5metrový výkop pro trubku, na druhé odkopaná díra, mezi tím asi 4 - 5 metrů jílovité zeminy pod cestou, občas s kameny. Jako "pohonný" prostředek několikakilové kladivo. Byli jsme asi 4 na dvě chráničky, moje a sousedova asi metr od sebe, navedené vodorovně pomocí vodováhy, jsme se co pár minut střídali v tlučení. Jednou ranou se zdánlivě nestalo nic, ale po nějaké hodině tlučení už to bylo vidět, že to leze dovnitř. Mlátili jsme do toho 2 - 3 dny a několik flašek slivovice, tak asi dvakrát navařovali další kus trubky, na druhé straně jsme potom ještě kopali asi 3/4 metru dál do hloubky, protoře asi trubky narazily na kameny a uhnuly směrem do země, ale nakonec to bylo a vodovodní PE trubka se tím protáhla.
Editoval Radim (28-10-2021 12:54:02)
Jen takový nápad na uvolnění. Pokud máte či si můžete půjčit lano nebo řetěz co by to vydržel, tak postavit konstrukci na opření třeba ze starých pražců. Pak napříč studnou páka, opřená z jedné strany o pražce a z druhé strany podložená 50t heverem. Napnout a nechat pracovat. Jistě by pomohly vibrace nebo výše vzpomínaný výbuch, jen mi ted nenapadá jak to bezpečně udělat. Pokud by lano (řetěz, uchycení, kus trubky) prasknul tak nesmí být nikdo v jeho dosahu.
Radim: mam podobnou zkušenost, jen menší, šlo asi o 2 metry v jílovité hlíně. Začátek vyhrábnout a pak lešenářská trubka a palička. Trubka byla na konci seříznutá do špičky a svařená. Po té co se to podařilo prorazit nastoupila trubka o průměru 8cm a za ní šla chránička. Ztížený to bylo stísněným prostorem vodovodní šachty. Ano, štěstí pomohlo, v cestě nebyl žádný nepřekonatelný kámen nebo beton.
Editoval Charon (28-10-2021 20:18:48)
Já jsem to nakonec prorazil trubkou, kterou jsem na konci nařezal, zbouchal do špise a zavařitl. Prorazil jsem to vedle.
Charon napsal(a):
Jistě by pomohly vibrace nebo výše vzpomínaný výbuch, jen mi ted nenapadá jak to bezpečně udělat. Pokud by lano (řetěz, uchycení, kus trubky) prasknul tak nesmí být nikdo v jeho dosahu.
Právě proto jsem uváděl ty poměrně malé objemy náložek. Aby to bylo bezpečné, nenarušilo nebo dokonce nezkolabovalo tu studnu.
Na ty náložky jsem kdysi používal vystřelené myslivecké patrony, patrona šestnáctka šla těsně zasunout do patrony dvanáctky a zalepit a když se z dvanáctky hřebíkem vyrazila měděná kapsle, zůstal nějak 3,5 mm otvor, kterým se dal protáhnout doutnák.
Teoreticky by předměty dole šly ještě uvolnit, kdyby se vzal nějaký těžký předmět na řetězu nebo laně ve stylu bourací koule, voda dole vyčerpala a ten "bazmek" pustil volným pádem do té trubky. Musel by mít akorát průměr o dost menší než je průřez trubky, aby pád nebrzdil vzduch v trubce pod "bazmekem". Stará velká tlaková láhev naplněná ještě štěrkem nebo betonem atd?
Editoval Radim (29-10-2021 10:08:52)
Koukám, že když se chce tak jde lecos. Vytvořit náložku z vystřelené myslivecké patrony je hodně nápadité. Jak se to roztrhlo, z boku nebo se vysunuly?
A nemohl by ten bazmek jen narážet jako kladivo na horní okraj trubky, jako by chtěl trubku zatlouct hlouběji? Protitah vytahování by snad způsobil, že by trubka lezla nahoru, proti směru úderů bazmeku. Údery bazmeku by způsobily vibrace a to zas uvolnění z bahna.