SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobré odpoledne
Potřebují některé elektrody spustit elektrický oblouk ze svařovacího stroje, který má větší napětí prázdného obvodu (>75v)?
Fronius má svařovací stroje s nenabitým napětím 95 V. Může to někdo potvrdit?
Vím, že některé elektrody mají větší potíže se spuštěním oblouku s nenabitým napětím blízko 50v
Editoval passarotrovao (20-10-2021 17:10:30)
Čo je to nenabité napatie?
sttefo86 napsal(a):
Čo je to nenabité napatie?
Předpokládám "napětí naprázdno", když budeš psát do ciziny prostřednictvím translatoru, budeš na tom s vyjadřováním dost podobně
Já mám na jednom stroji uvedených 80 V, na druhém 53 V a zapalují oba v pohodě jakoukoliv elektrodu (MMA)
passaro....... by se tady portugalsky těžko domluvil... Kdo chce, pochopí i zkomoleniny z překladače.
jees: na 53V ti zapalují bazické v pohodě?
Ak je to napatie Uo t.j. napätie naprázdno tak Riland s Uo=53V zapaluje tak isto dobre ako EWM s 104V a výrazne lepšie ako Jettigmini s 73V
Tak tomu nevěřím.
Mimo absolutní výše napětí hraje roli i kvalita usměrnění a provedení tlumivky - to je záležitost zejména bazických elektrod.
Čo je to nenabité napatie? = Open Circuit Voltage or OCV (simply no-load voltage)
Elektrody 6110 a 7010 fungují dobře na 50 V ??? Myslel jsem, že je to nutné> 70V.
Davor: ano, nikdy žádný problém. Dokonce bych řekl, že zapaluje lépe, než ten s 80 V. To bude pravděpodobně tou charakteristikou, jak se tady již několikrát psalo
varok napsal(a):
Tak tomu nevěřím.
Obecně všemu?
Jess: Tomu tvrzení, že invertor s napětím kolem 50V zapaluje lépe než ten s napětím kolem 80-90V. Navíc basické elektrody.
varok napsal(a):
Tak tomu nevěřím.
Ak je to reakcia na môj príspevok, zopár fotiek zvarencov s Rilandom s EB121 som tu už dal a keby som vedel zvárať pridám aj video že to naozaj tak je, alebo kto si donesie zopár kúskov železa môže si Riland a Ewm u mňa aj vyskúšať
varok napsal(a):
Jess: Tomu tvrzení, že invertor s napětím kolem 50V zapaluje lépe než ten s napětím kolem 80-90V. Navíc basické elektrody.
Zrovna Gamastar má 52 nebo 53 V psaných, takže se to dá snadno doma (v garáži) zkusit, fakt zapaluje dobře
Vlastně ten rozdíl nevyzkoušíte, ale opravdu se mi s Picomigem vaří MMA hůř
Editoval jees (20-10-2021 21:36:36)
Já dnes porovnával MMA u Parkside PMSG 200 A1 s U0=53V a Parkside PISG 120 B3 s U0=80V a na snadnost zapálení je v nich markantní rozdíl. O mnoho lépe se mi zapaluje s PISG 120 B3. PMSG 200 A1 (U0=53V), s Hot startem nebo bez, více lepí. Když už oblouk hoří, tak je to obdobné.
Napětí na prázdno - Uo má na svařovací vlastnosti stroje nepodstatnější vliv ze všech dalších charakteristik. Zejména se to týká zapalování a přilepování elektrody. Vliv je tak značný, že dokonce obyčejná neusměrněná trafa, která mají napětí Uo větší než 100V, mohou svařovat i bazickými elektrodami.
Ještě stále mám to trafo GÜDE GE145W, se kterým jsem před mnoha a mnoha lety prováděl první lepičské pokusy a byl jsem rád, když se mi tenkrát na desátý pokus podařilo zapálit oblouk. (Na nahřátí ložiska, sem tam navaření matice na zalomený šroub nebo zalepení nějaké díry to muselo stačit). Většinou to končilo přilepením. Pro začátečníka dost těžké. U0 je kolem 45V. Dodělal jsem tam ventilátor a pak tam kamarád nastrkal usměrňovací můstky, že to bude super, ale ani to nepomohlo. (Logicky, ale tenkrát jsme byli mladí, chudí a blbí. Teď už jsme jen chudí a blbí. ) Vůbec se to s dnešními, byť levnými strojky, nedá srovnat. Tenkrát na nic lepšího nebylo a o pořádném trafu nebo invertorech jsme si mohli jen nechat zdát....
Jees: Omlouvám se, máte pravdu. Teď jsem koukal do manuálu. Ale co jsem zkoušel, tak zapaluje slušně. Sice se mi zdá že kapánek hůř než Gama 1900, ale pořád slušně.
varok- není třeba omlouvat se, mě to je také divné. Už mě napadlo, jestli to do prospektu dobře napsali. Ale ať to je jak chce, funguje to
O víkendu to schválně změřím. Když má Gama kolem 90V, myslím 88V, už si nepamatuji přesně a Gamastar má zapalování skoro na stejné úrovni, tak se mi to zdá taky divné.
Já bych řekl, že nezáleží ani tak na napětí naprázdno, ale na tom, při jakém nejvyšším napětí je invertor schopen dávat proud 5 - 10 ampér, případně takových 20 - 30 ampér. Neboli proud, při jakém se začíná zapalovat oblouk a proud, při kterém je už reálné, že ten oblouk bude nějakou dobu hořeta bude jakžtakž stabilní.
Stránky: 1