SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím páni. Mám malú prosbu, otázku. Zohnal som si prídavné zariadenie na starú kosačku Jičín MF 70 a teda rotavátor, kultivátor. No, len nože už majú najlepšie časy za sebou, Ten rotavátor je asi čiastočne domáca výroba a nože, ktoré sú na ňom už asi nikde nezoženiem, celá hviezdica zo 4 nožov je zvarená spolu. Keby som aj chcel vyrobiť nové kus stojí tak 4 e plus, je tam 40 nožov, defacto by som to musel vyrobiť nanovo. Takže mám k dispozícii MIG zváračku a plyn Ar82Co2 18, aj čistý argón. Je na to nejaký vhodný tvrdonávarový drôt? Ak áno aký? Na webe som našiel nejaké kilové balenia za cca 20 e, ale neviem aký je najvhodneší. Snažil som sa niekde dopátrať aj tu, ako to najlepšie navariť, na tú hranu noža, ale veľmi som nepochodil. Treba to aj nahrievať? Oplatí sa s tým serinkať? Čo som sa dočítal, najlepšie je mať nôž položený na nejakej podložke (medenej) a húsenice ukladať vedľa seba na podložku. Lenže nôž na rotavátore je na konci zahnutý akoby do fajky, čiže len nejak skusmo to tam asi navárať. Mojou snahou je, za čo najmenšie peniaze dosiahnuť uspokojivý výsledok :-). To len tak, že keď by mi niekto odporučil kúpiť nový stroj ako sa drbať so starým :-). Ďakujem krásne, za všetky rady.
takhle, jak to popisuješ, je to asi fabrická výroba a nebo zkopírovaná, můj strýc snad právě na toto řešení měl zlepšovací návrh, podle kterého se to potom vyrábělo. Sám používám pro podobné účely EB 511, kterou mám k dispozici
Podtrženo sečteno pokud jsou 4éčka za nový kus moc,bude ještě míň ekonomické kupovat cívku tvrdonávarového drátu pro Mag a návar následně opracovávat.Je to 160+E oproti cca 250+E
Pak zalezi jak moc "sufankova ocel" ty nove noze budou (za jak dlouho budou treba znovu vymenit).
Kdyz uz je to tema nakousnute, jak by se to vlastne navarovalo, aby se to na prvnim sutru nevylomilo? Po bocich ostri a pak nad britem, aby navar udelal takovou "cepicku" a nedrzel jen na hrane?
Dik
Jestli má výsledek za něco stát a nebýt jen zbůhdarma vynaloženými prostředky je potřeba postupovat pečlivě svědomitě a důkladně už od příprav,takže ideálně odstranit větší defekty(záseky a zuby) a housenky klást nízkými parametry jednu vedle druhé na podložku a pokud bude potřeba ještě další "patro tak klást mezi housenky patra předchozího.Následně brusem srovnat.Za hranou by se dala navařit ještě housenka jako hřbet,ale za podmínky že to celé bude hodně pevně přitažené k podložce,jinak to pozprohýbá celý nůž.Pokud se to udělá dobře jen tak neulítne(navařoval jsem několik polních lopatek který dávají betonový dlaždice jen s přijatelným otupením.
Vůbec bych návar neřešil. Rotavátor použijemš max 2x do roka a nože tě možná v tomto stavu, pokud s tím budeš rajtovat na zahradě za barákem a ne obdělávat několika hektarovou vinici, přežijí.
Tak vis co, to je spis zduvodneni vyzkouset si neco noveho.
Taky mi to vrta v hlave, ale zatim jsem se nepresvedcil, ze chci znicit nejake zahradni naradi pri pokusu Takze to vidim na prvni pokus kus plochace
A jak by se osvědčil návar běžnou elektrodou, běžnou rutlkou nebo bazickou? Svarový kov těch elektrod je přece obvykle tvrdší a houževnatější než běžná ocel, tudíž by pro nepříliš náročné účely mohl taky slušně sloužit. A ještě ty elektrody nejsou drahé a asi by se to snadněji navařilo a návar by se snadněji spojil se základním kovem.
Nebo když už, použít "běžnou" nerezovou elektrodu? Svarový kov by měl být ještě tvrdší než z běžných elektrod na černý materiál a držet na černém materiálu by to snad mělo taky.
To už by si tam mohl našroubovat nějakou pásovinu a měl by rovnou výměnný břit na příště
No, dikes pani za všetky podnety. Asi to zatiaľ nechám tak, ako písal "Ládes", finančne by to nestálo za to + robota. Tak isto ako píše "Zahajskej", snáď ešte tie nože niečo vydržia, ide hlavne o to, že keď kúpim taktúto staršiu vec, mám tendenciu to vylepšiť opraviť, tak aby to bolo ako nové. A problém je vôbec to teda upnúť k nejakej podložke, niesom teraz doma, aby som to odfotil, ale ten nôž je vlastne zvarený dokopy čiže je to akoby štvorcípa hviezda, konce sú zahnuté, čiže musel by som to navárať iba nejak priamo na hranu. Možno vyskúšam tú možnosť s nerezovým drôtom a som zvedavý na výsledok. Bol som naivne v tom, že sa dá kúpiť aj 1 kg cievka tvrdonávarového drôtu, ale našiel som len 15 kg :-), čo je úplne nepoužiteľné pre mňa a nájsť niekoho, kto to robí bežne, žeby som od neho tak za kilo drôtu odkúpil, sa mi asi nepodarí. Dikes za všetky rady aj tak.