SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Prosím o doporučení na pohon křídlové brány a jaké napájení natahnout k bráně?
Realizuji pojezdovou plochu od brány na pozemek a vraty garáže. V budoucnu chci osadit na dvojkřídlou bránu elekrický pohon. Než se položí dlažba, chci pod ní dát potřebné kabely. Předpokládám, že by měl stačit jeden kabel na 220V. Nebo doporučujete položit kabelů víc a jaký, na co všechno?
Kazdopadne bych to dal do (dostatecne tluste) chranicky, aby se v pripade potreby dalo protahnout neco dalsiho/jineho.
Ja u nasich (posuvna brana, ale to nehraje roli) daval:
- 230V
- dvoulinku pro tlacitko uvnitr garaze
- UTP kabel (pocitacovy sitovy - ctyri kroucene pary) jako rezervu pro pripad, ze bych tam nekdy pridaval RS-485 nebo neco podobneho.
EDIT: V tvem pripade druhou chranicku samozrejme napric mezi kridly. Tu bych zatim nechal prazdnou, potrebne draty budou zaviset na konkretnim pohonu (napajeni a data?). Plus bude treba (nejspis) dvojlinka pro druhou stranu fotozavory.
Editoval E-Ryc (13-10-2021 10:54:40)
díky, dává se 40mm https://www.hornbach.cz/shop/Korugovana … rtikl.html ( https://www.kvelektro.cz/chranicka-fran … m-p1699916) nebo se dává 50mm https://www.hornbach.cz/shop/Korugovana … rtikl.html ?
Kudy doporučujete véct chráničku, přímo v pojezdové ploše nebo kus kolem baráku a pak při okraji pojezdové plochy? Přímo by se přes ní jezdilo, kolem baráku by tam byl pravoúhlý oblouk. Povrch bude z betonových kostek 20x10 cm, I tomu říkají (tvarem X co se používají na chodníky).
Editoval Charon (13-10-2021 11:58:00)
Chráničku treba uložiť do dostatočnej hĺbky, sám mám chráničky priečne cez vjazd (pre prepojenie pohonu a čidla brány, elektrickú prípojku, prípravu pre optiku/internet, a ešte jednu rezervu) jazdilo sa po nich pri celej stavbe rodinného domu t.j. domiešavače s betónom, nákladné vozidlá so všetkým stavebným materiálom, žeriav, bágre.....
Chráničky mám uložené v hĺbke 80cm a teraz keď sme cez ne vťahovali tak úplne bez problémov.
V prípade že nie je možné chráničku uložiť do hĺbky je ešte možné chráničku v najhorších miestach dodatočne uložiť do HDPE rúry.
Oblúky sú možné ale treba dodržať polomer ohybu pri 50mm je to 350mm ale doporučujem viac.
Editoval sttefo86 (13-10-2021 12:07:04)
Daval jsem 50mm. Ja to kopal mimo pojezdovou plochu ("do travy"), takze to skoncilo jen asi v 60cm. Ale je to podel zidky a po travniku jezdi maximalne sekacka, takze se toho nebojim .
Chráničky určitě a plánek co jsem tahal já ti dám do pošty.
K těm chráničkám - dostala se mi do nich voda (cca rok tam jen tak ležely). Jak jí dostat ven? Zkoušel jsem ledacos, co nefungovalo, ale fungoval normální dámskej tampón, extra velkej, navlečenej na smyčce z drátu (tuším jednapětka instalační). Vždycky jsem ho protáhnul, vyždímal, zpátky, vyždímal .... Ten tampón má hroznou savost, vždycky tak dvě deci jsem z toho dostal.
U nove pokladane by vodu resilo par direk ze spodni strany (pokud nelezi v jilu nebo neni fakt vysoka spodni voda, samozrejme).
Díky pánové. Dobře, že jsem se zeptal. Dam 50mm. Internet a podobné mě nenapadlo, ale třeba pokud by se zde dělala optika, tak se určitě budu chtít napojit (či potomci).
pafik1605: na email jsem odpověděl a za plánek budu rád. Jo tampony, koukám že to se hodí na lecos. Perzervativy zas jako různé kryty, třeba u vojáku na flintu.
Voda se tam dostala jak, zkondenzovala nebo měla šanci nějak natéct?
Z vody mam obavu. Z každého konce to bude výš než uprostřed. Dočasně se může pískojílová hlína nacucat, navíc to povedu v místech kam se bude stékat deštová voda. Dirky by to snad mohly řešit, nebo napojení dvou trubek, voda nateče a vyteče jen bordel zůstane. To se musí nějak profesionálně řešit, přeci jen je špatné kabely koupat ve vodě.
Voda tam zatekla, protože jsem lempl
Když jsem to dokončil, tak jsem konce zapěnil nízkoexpanzní pěnou. Je to už pár let a OK; buď se tam už voda nedostala, nebo jsou kabely odolný.
v 80% zemných rozvodov distribučnej sústavy elektrickej energie v chráničke je voda ktorá sa tam dostane už len pri spoji chránička-chránička, kodenzáciou resp. aj zatečením z koncov, normálnemu káblu (CYKY, AYKY) voda nevadí - sú určené do uloženia do zeme - chránička chráni proti mechanickému poškodeniu, pri ethernetovom ak použijete ten čo je na exteriér tak tiež nevadí, tie lacné obyčajné - väčšinou sivé tam zvykne degradovať-stvrdnúť a popraskať obal)
naťahal som už km chráničiek a káblov do nich ale ani raz som neodčerpával vodu-blbosť
Tým káblom a chráničkám viac vadí UV-svetlo ako voda. Treba ich chrániť voči priamemu slnku.
Tak je klubo chráničky doma. Uvnitř je drát na protažení kabelů. Tím drátem se dají kabely protáhnout, nebo je lepší vtáhnout dovnit něco pevejšího a na tom táhnout kabely s drátem pro budoucí použití? Nebo jinak, čím protahujete kabely?
Pokud by protahovací drát či provaz prasknul tak jedinou možnost vidím vysavačem profouknout balonek s vlascem nebo jak jinak? Mam v chráničce o délce 3,5m vloženou vodovodní trubku ke které by se vešel kablík a řemeslníci mi tam drát už nezatáhli. Výhodou je vzniklé propojení mezi sklepem a vodoměrnou šachtou.
záleží také na podloží, Jíl silně mění únosnost při podmáčení a vzhledem k tomu, že se zátěž od kol roznáší v podstatě kuželem, je skutečně potřeba uvažovat o nějaké minimální hloubce uložení, jinak dojde k jejímu rozlámání. Sám jsem dával jako chráničku ocelovou trubku, tehdy to byla doporučovaná praxe.
Ja mel provazek, ale bylo to spis pro zlost. nakonec jsem ty tenci kabely privazal stribrnou paskou k tomu CYKY, ktery je pomerne tuhy, z pasky udelal "kulatoru spicku" a prostrkal to takhle. Ale to bude zrejme zalezet na delce a poctu zatacek.
Protazeni kulicky vzduchem se normalne pouziva.
Normálnejšie chráničky(kopos,...)pri rozmeroch 50mm majú vo vnútri silon nie drôt, silon je lepší nehrdzavie. Bežná prax je v prípade vtahovania za silonom vtiahnuť oceľové lanko a za lankom kábel.
Tomu rozumím. Mam ocelové lanko potažené plastem, co jsem získal z telefonního vedení odříznutím kabelu a není nad to. Používám to třeba na protažení štětky komínem a vím, že se to nepřerve. Jen nevím, zda bude dost dlouhý do chráničky (potřebuji 20m). S elektro kabelem je to dobrý nápad, nepřerve se při tahání svazku a sám se nebude moc bránit když tam pujde jako první sám.
sttefo86, o 1s jsi mě předběhl. Dík za potvrzení, že na původním drátu (možná to je silon, zítra se podívám pozorněji, ted vím jen že to je černý a tenký) se tahá lanko.
Editoval Charon (13-10-2021 19:00:19)
Keby sa náhodou aj odtrhol drôtik vo vnútri oslov elektrikára z okolia či nemá vtahovacie pero, sú rôznej hrúbky a dĺžky. Ja mám runpotec ktoré má 60m a je aj dosť hrubé t.j. dá sa pretlačiť
Za oceľovým lankom sa ťahali káble niekedy aj traktorom 😀 keď sa chlapom nechcelo navijakom,
Pokud to má být drát potažený plastem, takové dráty se prodávají na zahrádku jako vázací. Jedny jsou pozinkované a jedny v plastu. Akorát jako vázací drát jsou většinou měkké, takže je třeba použít větší průměr. Jinak jako tvrdé dráty by se daly použít dráty na Cočko na černou ocel, ale ty by se musely nějak narovnat. Potom by se třeba drát 0,8 měl podle mne jít protlačit třeba i 20 m dlouhou chráničkou. Nebo by šly použít taky silnější izolované elektrické dráty.
Jako svářeč jsem udělal svařovanou chráničku z trubky průměr 57/3 mm se čtyřmi ohýbanými oblouky R = 200 mm. Na obou koncích vyvedená nad terén a ukončená elektrikářskou krabicí. Elektrikářským perem jsem protáhl ocelové poplastované lanko a tím pak protáhl pomocí elektrikářské "punčošky" pohodlně potřebné kabely. Ani nebyl potřeba traktor .
jirkati: když už sem taháš takovýhle speciality, tak třeba optický kabely se zafukujou, nepotřebujou žádnej protahovací drát .....
Vidím, že takové věci nejsou zas tak ojedinělý problém. Já mám anténní svod vedený od televize ve stěně v "husím krku" asi 4 metry na půdu. A už budu muset pomalu ten koaxiál měnit za nový, protože už blbne. Asi taky budu muset protáhnout tím husím krkem nějaký drát a tepve potom tam tím drátem natahat koaxiál.
To se přece ten nový přichytí za konec starého a ten se pak vytahuje i s tím novým.
Radim: doufej, zes mel sikovnejsi zedniky - u nas v baraku byly nejake trable s STA a plan vymenit kabely se musel odpiskat, sikulove ty husi krky nekde priskripli
Jinak jak pise Zdenek 11 - spajet, omotat paskou (aby to nezadrhavalo) a protahnout.
U koxialu zvykne degradovat izolacia vystavena slnecnemu svetlu, a hlavne v mechanicky namahanych miestach, skontrolujte všetko co je voľne a na slnku , koncovky nanovo spraviť atd.
Priamo v chráničke je malá pravdepodobnosť že by zdegradoval-ak ho niekto nedosekal samozrejme
Radim napsal(a):
Vidím, že takové věci nejsou zas tak ojedinělý problém. Já mám anténní svod vedený od televize ve stěně v "husím krku" asi 4 metry na půdu. A už budu muset pomalu ten koaxiál měnit za nový, protože už blbne. Asi taky budu muset protáhnout tím husím krkem nějaký drát a tepve potom tam tím drátem natahat koaxiál.
Stránky: 1 2