SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nemáte někdo zkušenosti s konstrukcemi svařenými z trubek z lešení? Dělám přístřešek a mám k dispozici právě tyto trubky. Klasické ocelové co se dříve používaly s dřevěnými dlážkami a dnes se vyřazují, jelikož je nahrazují různé stavebnicové systémy. Napadlo mě jestli náhodou někdo nemá metodu jak trubky posvařovat např. v místě kde se kolmo střetnou a jejich styčné plochy jsou velmi malé. Také vidím trochu problém ve svaření místa kde se konec trubky navařuje kolmo k boku ptobíhající trubky, tedy jde rovina na rádius. Ne všude se mi totiž povede udělat na obou úhel 45st pro dokonalé slícování. Jelikož nevím z jaké jsou oceli, ale jsou houževnaté a mají tlustou stěnu, tak je asi jen tak palicí nerozplácnu ,jak jsem původně zamýšlel. Elektrody chci použít E-R 117 3,15. Díky
Editoval prezident (12-04-2010 09:09:11)
Zvarali sme s kamaratom regal do dielni z lešenarskych rúr a šlo to normalne v pohode.
Elektrody 2,5mm a prúd kolo 80A.
Najlepši spôsob ako napojiť rury kolmo na seba je vybrusiť flexou na jednej rure U-čko na konci a tu potom priložiť k druhej a privariť.
Nemusi to byť nejak extra ukážkovo zabrusene.
Pripadne štrbiny pri nedokonalom zabruseni aj tak zaleje zvar.
díky za radu. Takle nějak jsem to zamýšlel jen jsem si říkal že asi padne dost brusných kotoučů a času.... Ještě řeším jak při situaci, když by jsem potřeboval trubky křížit. Jestli svařit jen rádiusy k sobě, nebo zda v místě křížení trubku rozříznout a oba řezy zaoblit jak řikáš a přivařit každou z jedné strany trubky do kříže.
Editoval prezident (12-04-2010 11:00:06)
No ja by som v mieste kríženia tu ruru rozrezal , zabrusil a privaril by som to.
Ale je to len na tebe , aky sa ti bude zdať najlepši postup.
asi budu muset. Z obvaření rádiusů křížícich se trubek, bych díky malému styku neměl dobrý dojem. Elektrody 2,5 mm stačily na obvaření? Mimochodem nevíte náhodou někdo co je to za ocel z které jsou lešenářské trubky?
Elektrody 2,5 mm stačia v pohode.
Akurát sme ten regal zvárali bázickými elektrodami.
Typ materialu netuším , snaď poradi niekto skusenejši .
Našiel som typ materialu dnešnych rurok :
Rúrky DN 40 (1 1/2") STN 425710 sú vyrobené z pozdĺžne zváranej konštrukčnej ocele 11 343.
Editoval m.evil (12-04-2010 18:18:22)
Já jsem volil metodu "co nejde silou, musí jít ještě větší" :-)
Tak jsem trubky přemluvil palicí a docela to šlo. Zkoušel jsem i variantu s vybroušení rádiusu pro dosedací plochu druhé trubky, ale hoooooodně mi na tom ubývaly kotouče....
To musis taky delat 230 a ne 115
Průměrem 230 by asi přesnost zpracování nebyla nic moc.Průměr 115 stačí ale síla brusného kotouče musí být 6-8 mm.Rozhodně nepoužívat řezný:-).Jinak příprava svarových ploch jak krásně tady načrtl m.evil je OK.Elektroda E-B121 průměr 2,5 a proud spíše 90 kvůli provaření.Ta síla stěny lešenářské trubky je asi 3 mm,ne?Elektrody většího průměru bych už nepoužíval.
tak s 230kou by mi upadly asi ruce. Mám i 125 a 115 tak použiju jednu z nich. U svislých noh který mám už zabetonovaný a mají přes 2 metry tak tam budu mít asi problém, ale je to asi jediné rozumné řešení. Použiju tedy 2,5ky ale asi E-R, E-B myslím v 2,5ce nemám. Mám i COčko, ale drát 0,8 je asi na tohle nepožitelý,že? Mohl bych i TIG 2,4mm by měla stačit (větší neupnu) s tím dělám vůbec nejraději. Ještě nevím co je nejvhodnější. Každopádně díky za názory a ochotu, je fajn, že to tu pořád žije...
Editoval prezident (13-04-2010 20:45:24)
prezident napsal(a):
tak s 230kou by mi upadly asi ruce. Mám i 125 a 115 tak použiju jednu z nich. U svislých noh který mám už zabetonovaný a mají přes 2 metry tak tam budu mít asi problém, ale je to asi jediné rozumné řešení. Použiju tedy 2,5ky ale asi E-R, E-B myslím v 2,5ce nemám. Mám i COčko, ale drát 0,8 je asi na tohle nepožitelý,že? Mohl bych i TIG 2,4mm by měla stačit (větší neupnu) s tím dělám vůbec nejraději. Ještě nevím co je nejvhodnější. Každopádně díky za názory a ochotu, je fajn, že to tu pořád žije...
ja použivam 230 jen sporadidky když na to 125 nestačí na silne materialy kde se 230 neudusí když se nani poradne pritlačí nejvice setejne používam jen 125. Cočko dratem 0.8 bude stačit v pohode ty lešenovky musi provařit na nejvyší svarovací stupen..
tie rury sa daju spojit aj tak ze jednu ruru na ktoru tu chcete vyrabat ucko staci sklepat velkym kladivom a potom privarit
Osobne hrubou praci delam 230tkou a na 125 se mi osvedcil lamelak. Obycejnej kotouc do 125tky je akorat trapeni flexy. Sam jsem byl prekvapenej jak lamelak pekne ubira a kolik toho dokaze obrousit. Osobne mi prijde ze i vic vydrzi.
Pro zajištění dobrého dosednutí trubek je radius na jedné z nich nejlepší řešení, použít lze vrtací korunku - vykružovač pro příslušný průměr a tím odvrtat konec trubky bez vybrušování flexou.Vykružovač je potřeba kvalitní,aby řezy na oceli vydržel.
Co vybrousit rádiusy přímou bruskou nebo fortunkou?Osobně takové problémy nemám,nasadím na pásovku pogumovaný váleček příslušného průměru,nasadím 40 pás s SG korundem od Nortonu a neexistuje ocel kterou by to v chvilce "nesežralo".A splácnout to musí jít. Když jsme na lešeňovkách sunuli buchar do dílny tak se některé stávaly elipsoidy.Nakonec musela přiject Desta do 3,5 tuny
Ted jsem to delal lamelakem a slo to uplne v pohode.
muze mi nekdo poradit kde sezenu levne ukosovačku na trubky?prumer cca. od 50mm do 100mm.nemam soustruh a ručo to neni origo.
Já tedy vyříznu 230kou cca pravej úhel a 115 brusným doladím , asi nejrychlejší .
bobobo , netreba nic doladovat , len treba vediet zavarit 2-3mm medzeri v aj pozicii :-)))
Ládes napsal(a):
Co vybrousit rádiusy přímou bruskou nebo fortunkou?Osobně takové problémy nemám,nasadím na pásovku pogumovaný váleček příslušného průměru,nasadím 40 pás s SG korundem od Nortonu a neexistuje ocel kterou by to v chvilce "nesežralo".A splácnout to musí jít. Když jsme na lešeňovkách sunuli buchar do dílny tak se některé stávaly elipsoidy.Nakonec musela přiject Desta do 3,5 tuny
Jakou používáte pásovku?
Také někdy mezery vyvařím , ale je to náchylnější k větší deformaci a pokud nemáš elektrody (drát) ze zaměstnání , tak to zatěžuje kapsu .