SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
Již delší dobou svařuji MMA (invertor) materiál mezi 4-12mm a myslím si ,že jsem celkem zdatný svářeč (pořád jen Hobby). Tak bych se rád posunul k MAGu (Ceočko). A teď bych měl pár dotazů:
1) Často na forech čtu: "Ceočko mam jen na plechařinu, když je silnější materiál tak vařim trafem". Je zde nějaký rozdíl mezi průvarem? Silnější materiál se stejně musí zabrušovat kvůli průvaru? Nebo se mýlím.
2) Také často slyším: "Když to zavaříš Ceočkem tak se to utrhne někde jinde". Je zde nějaký rozdíl co se týče pevnosti sváru nebo je to jen "pověra"
3) Rád bych vařil materiál síly 4-12mm tak bych potřeboval poradit: Kolik cca Amp na takový to materiál?
Omlouvám se, že někomu tyto otázky přijdou stupidní, ale potřeboval jsem to ujasnit.
Děkuji
nie som zvárač, ale MAG už 50rokov vládne v ťažkom priemysle, MMA pomaly vypadáva z tohto odvetvia. Ale toto ti zváračia potvrdia.
Semik momentálne mám rozbehnutú MAG zváračku na 520A, asi to nebude na plecharinu
nazdar,
ja osobne si myslim, ze je jedno ci varis MMA alebo MAG.Hlavne aby si vedel zvarat.ja osobne zvaram aj aj takze nevidim problem, aj ked mam stal utkvelu predstavu o tom ze zvaranie elektodou je kvalitnejsie co sa tyka samotneho zvaru.ale na druhej strane ani pri co cku som nikdy nemal problem s tym ze by sa to utrhlo, dokonca aj RTG skusky boli vzdy v poriadku. ja si myslim, ze vsetko je len a len o nastaveni, ale hlavne o cviku.
Takže třeba plech 12mm ve "V" svaru, můžu svářet Ceočkem 200Amp jen budu muset dělat víc vrstev čili to bude neekonomické. Jestli to dobře chápu.
neekonomicke????
myslim si ze to bude lacnejsie ako s elektrodou.
ani s elektrodou to nezavaris na 1 krat a myslim ze v globale je drat a plyn lacnejsi ako elektrody, samozrejme v pripade ze nefukas zbytocne vela plynu.
Ale nemyslím v porovnání s MMA. Ale mezi více Amp.
Ja len k tomu na objasnenie dodam toľko , že v porovnani z MMA sa CO-čko správa inak.
Chce to oveľa viac ampérov oproti MMA na rovnakom materialy.
Zváral som CO-čko froniusom material o hrubke asi 3mm prúdom 155A
Keby som toľko ampérov nastavil na MMA ,tak by ten material rovno prepalilo pričom na CO-čku je to tak akurát...
Skušal som zavariť kutový zvar , hrubka materialu 10mm prúd 250A a šlo to celkom v pohode.
No v žiadnom prípade by som neodporučal kupovať hobby CO-čko , ja mam vraj 140A a ma to problem zavariť 5mm hruby material.
Editoval m.evil (02-03-2010 00:24:08)
S těma amperama dost záleží na poloze na tupý svár 12mm v poloze PF stačí např 18v 120A ale v poloze PA je to až 28v 290A . Ještě je trochu rozdíl v tom jakej použiješ ochraný plyn. Takže potřebuješ docela profi mašinu 250A by melo stačit s použitím co2.
Na www.az-svarecitechnika.cz je jednoduchej kalkulátor svářecích parametrů hned na titulní straně v pravo nahoře.
Budu se poohlížet po nečem do 300 A a aby to mělo vysokou zatězovatelnost. Bude to docela pálka, i když jsem jen hobby svareč, svařuji velmi často.
daj nám vedieť potom
semik123 napsal(a):
Budu se poohlížet po nečem do 300 A a aby to mělo vysokou zatězovatelnost. Bude to docela pálka, i když jsem jen hobby svareč, svařuji velmi často.
kupte si tento http://www.aek-svareci-technika.cz/zboz … kt-+-BONUS nebo tento stroj http://www.gamasvar.cz/1899-mig/4718-omi-385/ oba jsou poctive betelne stroje česke vyroby. tudíž servis bude v každem vetsim městě...
Nejraději bych od ALF INu, mám s nimi dobré zkušenosti. Moc to nespěchá...Nejsem ničím tlačen
Něco takovéto jsem si představoval http://www.alfain.eu/cs/produkty/svarov … der=poradi máte to někdo?
semik123 napsal(a):
Něco takovéto jsem si představoval http://www.alfain.eu/cs/produkty/svarov … der=poradi máte to někdo?
ten stroj ma podobne parametry jako ty co jsem sem dal ja , ale osobne i myslim , že alfa in je mene rozšírený než omicron a kurebeiter.. dily mez temito stroji jsou navzajem zamenitelne používaji podobne zapojeni a kompomponenty.
semik123 : Dufam , že maš doma silnu elektroinštaláciu vrátane silnych ističov
Ahoj mám Alf HD 280 zatiaľ spokojnosť. Jedinú vec keď sa dá zvoliť na posuv radšej štvorkladku, kvôli možnosti použitia na hliník. Výkonovo pohoda používam drôt 0,8 a 1 mm. Zváram aj hrubšie veci a nikdy nebol problém. Alfain sa zatiaľ osvedčil je to moja tretia zváračka od nich a za 10 rokov bez servisu ( zváram skoro denne). Ja osobne odporúčam.
Když potřebuju svařovat něco silnějšího mám k dispozici ALFa 349 Euro-zpočátku jsem si na něj nemohl přivyknout,ale jak jsem zjistil co se čím nastavuje už je to v pohodě.
Možná by mi stačilo http://www.jk-weld.cz/migo/migo303.html. Máte s tím někdo zkušenosti nebo raději mam jít do alfi?
semik123 napsal(a):
Možná by mi stačilo http://www.jk-weld.cz/migo/migo303.html. Máte s tím někdo zkušenosti nebo raději mam jít do alfi?
svařečky jk weld jsou v podstate svařečky omicron v jinem kabate možna i lepe vybavene.
Ja bych to shrnul. MMA invertor na silnejsi material poridis za pakatel, ale budes mit problem s materialem pod 1,5mm. Cena MAGu na hrubej material bude nekde jinde a stroj bude docela tezkej a manipulace s nim na stavbe bude temer nemozna. Zaroven s nim ale svaris cokoli a jakykoliv prumer materialu. To je duvod, proc si lidi k MMA porizujou maly cocka a pisou, ze to maj jen na plechrinu a zaroven proc je MAG tak rozsirenej v prumyslu. Navic se nemusis zdrzovat oklepavanim struzky, ale priprave svaru musis nejakej ten cas venovat. Elektroda zvladne i barvu, pokud ti az zas tolik nezalezi na kvalite svaru (plot a podobne). Ja osobne jsem na domaci pouziti pro kombinaci MMA a nejakeho maleho COcka na ty plechy. Pokud pak invertor zvladne i TIG, tak jsi vlastne za par korun kompletne vybavenej. Za cenu kvalitniho a dostatecne dimenzovanyho COcka jsem schopnej si poridit Invertor s TIGem, maly COcko a k tomu i plazmu do 12mm. Samozrejme to nebude na to, abych se s tim zivil, ale doma budu mit vsechno po ruce.
Na Migo 303 je krom parametrů nejkrásnější ta 4-kladka...jinak je to převlečený Omicron (nebo ať nekřivdím....podle střev i co jsem viděl označení má stejné značení náhradních dílů jako Omicron. Kvality stroje bych se rozhodně nebál.