SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
dostal jsem na vyzkoušení pár celulózových elektrod a chtěl bych se zeptat jak svařovat celulózovými elektrodami. Co svářečka musí umět, aby se s ní mohlo svařovat celulózkami, jak stroj nastavit atd.
Děkuji
Napiš, jak jsou ty elektrody označené.
Svářečka by měla mít přepínač na celulózové elektrody. To znamená, měla by umět přepnout ze strmé statické charakteristiky ( s konstantní proudem ) na charakteristiku polostrmou ( s konstantním výkonem ). Výrobci většinou uvádějí za názvem zdroje zkratku CEL; CLS; apod.
Takové označení je i u stařičké WTU.
Editoval Petr (11-03-2011 11:07:44)
Tak tak, bez svářečky s příslušnou charakteristikou to nepůjde.
Dále celulózky se nemohou přesušovat a struska se neoklepává, ale kartáčuje.
Petr napsal(a):
Svářečka by měla mít přepínač na celulózové elektrody. To znamená, měla by umět přepnout ze strmé statické charakteristiky ( s konstantní proudem ) na charakteristiku polostrmou ( s konstantním výkonem ). Výrobci většinou uvádějí za názvem zdroje zkratku CEL; CLS; apod.
Takové označení je i u stařičké WTU.
...a aký je význam celulózových elektrôd - kedy a na čo sú vhodné. Mám invertor, ktorý má možnosť zvárať s takýmito elektródami (dokonca aj s možnosťou nastavenia klesajúcej charakteristiky v štyroch krokoch), ale zistiť okolo toho nejaké informácie je ťažké...
Celuózové elektrody se používaly na svařování spádových svarů na potrubích většího průměru.
presne tak ako tomy hovorý, velmi používane sú v afrických krajinách ,kde je ešte menej rozšírené MAG zváranie, niekedy zákazníci zváraju aj na 38-40A na 2,5 elketroudu vertikal up a veľa zváračiek stým má problém
Hlavní výhodou je jejich vysoká produktivita. Svařují velmi rychle a struska se neoklepává, jen kartáčuje. Proto se používají zejména pro dálková potrubí velkých průměrů. Dále by se daly použít i na další práce, kde jsou spádové svary na menších tloušťkách. Kromě rychlosti je přínosem i to, že jsou menší deformace.
Např. kovové stavební bednění, plechové kontejnery atd., tam se ale používají spíš bazické spádovky. Jinak u celulózek je kromě nutnosti vhodné svářečky a nutnosti zácviku ještě jedna nevýhoda, a to je vyšší obsah vodíku ve svarovém kovu. Dobré bazické mají do 4 ml/100g, běžné 5-10, celulózky běžně 20.
FF napsal(a):
...a aký je význam celulózových elektrôd - kedy a na čo sú vhodné. Mám invertor, ktorý má možnosť zvárať s takýmito elektródami (dokonca aj s možnosťou nastavenia klesajúcej charakteristiky v štyroch krokoch), ale zistiť okolo toho nejaké informácie je ťažké...
znamena to ze s takou elektrodou sa neda zvarat na beznom invertore?napr Kemppi Minarc?na ktory pol sa zapaja?vari sa s nimi len na padaka?
Na nic jiného než na padáka nemají význam, ale jde to samozřejmě. Svářečka musí mít vyšší zapalovací napětí a jinou charakteristiku - viz výše. A připojení ? To záleží na typu a výrobci. Nelze to paušalizovat. Proto to máte na krabičce.
Například Böhler CEL, CEL 75 a CEL Mo jdou na obě polarity, pak se kořen svařuje na mínus a výplně na plus a jde i na střídavý proud, Böhler CEL+, CEL 70-P, CEL 80-P, CEL 85 a CEL 90 jdou jen na plus. Ale kořeny na těchto pevnější ocelích se stejně dělají měkčími prvními třemi a výplně se stejně dávají na plus, tak je to jedno.
Warlockvw napsal(a):
znamena to ze s takou elektrodou sa neda zvarat na beznom invertore?napr Kemppi Minarc?na ktory pol sa zapaja?vari sa s nimi len na padaka?
Ahoj svářeči, jsem tu nový a mám (domácí) sváření jako koníček. Doteď jsem si hrál s Kitin 150, ale po roce a půl si řekl, že si koupím něco lepšího. Proto by mi tento týden měl přijít Fronius Transpocket 150 . Protože tato mašina umí i celulózové elektrody, tak jsem si je chtěl vyzkoušet. S jejich vlastnostmi jsem teoreticky seznámen a chápu, že pro domácí použití nemají opodstatnění. Bohužel distributoři Böhleru dokážou prodat FOX CEL 2,5mm pouze jako balík 3,2 nebo 3,9kg. Proto se ptám, zda někdo celulózovými elektrodami nedisponuje a případně mi jich pár neprodal (třeba 1kg nebo méně - jentak na hraní).
No, a výsledek toho hraní budou příspěvky, jak stojí celulózky za prd, že s nimi nejde vařit, atd., atd. Minimálně proto, že umí pěkně navlhnout a přesušovat je nelze. Dovedu si představit, jak ty rozbalené zbytky, co seženete, budou vypadat. Ne nadarmo se dodávají v plechových hermetických dózách.
Držte se Vámi uvedeného správného poznatku, že pro domácí použití nemají opodstatnění a na pokusy a hraní si obstarejte např. různé typy se směsnými obaly (rutilová versus rutil-celulózová, rutil-bazická se směsným obalem versus rutil-bazická s dvojím obalem, atd.) To je smysluplná práce i pro toho nejfanatičtějšího výzkumníka
davidma napsal(a):
Ahoj svářeči, jsem tu nový a mám (domácí) sváření jako koníček. Doteď jsem si hrál s Kitin 150, ale po roce a půl si řekl, že si koupím něco lepšího. Proto by mi tento týden měl přijít Fronius Transpocket 150 . Protože tato mašina umí i celulózové elektrody, tak jsem si je chtěl vyzkoušet. S jejich vlastnostmi jsem teoreticky seznámen a chápu, že pro domácí použití nemají opodstatnění. Bohužel distributoři Böhleru dokážou prodat FOX CEL 2,5mm pouze jako balík 3,2 nebo 3,9kg. Proto se ptám, zda někdo celulózovými elektrodami nedisponuje a případně mi jich pár neprodal (třeba 1kg nebo méně - jentak na hraní).
Editoval JardaK (19-05-2021 16:37:00)
Zrovna dovařuji balík ER-117 a budu dále spotřebovávat OK46, což by měla být zkušenost rutilová vs rutil-celulózová. Dokážete doporučit rutil-bazickou a dvojitou rutil-bazickou elektrodu? Znám pouze Spezialy od ESAB/Oerlikon (případně 7100 od Chemweld) a dále jsem odpozoroval, že tomuto obalu dost často odpovídá E7016 dle AWS. EN ISO 2560-A zná pouze rutil-bazický obal - nevím, jak by měl být dvojitý obal označen.
Dobrý den,
Nechci zakládat nové vlákno, ale hledání mi nepomohlo, tak se chci zeptat, zda se někdo setkal s rutilcelulózovými elektrodami EASB Gold Rox
https://www.esab.cz/cz/cz/products/fill … rox.cfm#DS
Případně jak se osvědčily na takové to běžné domácí bastlení (jekly tl. stěny 3 mm, pasovina do 5 mm apod.).
Děkuji za jakoukoli odpověď k věci.
S pozdravem, Tom
Koupil jsem si jich 1kg balíček a zdají se mi normálně použitelné. Zkoušel jsem pouze kouťák v poloze PB.
Rutilcelulózové (Supra), na mém trafu velice dobře. Zapalování stejně snadné jako běžné rutilky, průvar do hloubky slušný, svarový kov dobře tekutý, takže svár vypadal dobře, struska vyplavala na povrch. Na materiál 3 mm a silnější dobré. Na 2 mm materiál bych možná spíš vzal čisté rutilky.
Supra, tedy ta od Lincolnu, je rutilová
Supra od Lincolnu je rutil-celulózová - viz specifikace E 38 0 RC 11.
Já ji viděl vždy zařazenou mezi rutilové a i tak popisovanou
I když u rutilové 6013 Böhler byl obal popisovaný jako rutil celulózový. U Supry jsem to nikdy neviděl
Editoval jees (03-09-2021 12:44:01)
V katalozích bývají rutilcelulozové zařazeny jako rutilové (to také jsou). Rutilbazické bývají zařazeny jako bazické.
Rutilcelulozová není celulozová.
Chápu, jen mě mate, že ani v popisu nic k celulóze v obalu neuváděli. Musím se omluvit za dezinformaci
Je třeba se dívat ne specifikaci:
např. : E 38 0 RC 11
kde znamená:
RC je rutilcelulozová
RB je rutilbazická
R je rutilová
RRje rutilová s tlustým obalem
B je bazická
atd.
Jasně, OK, přiznám se, že na to jsem nekoukal
Jen pro doplnění - doporučuji každému, kdo chce pracovat s elektrodami s některou variantou celulózového obalu, aby se předem podíval na zapalovací napětí takové elektrody - a nejen celulózové.